SAĞLIK HUKUKU

Rüveyda Tepe
2 min readMay 6, 2023

--

SAĞLIK HUKUKU NEDİR?

Sağlık hukuku bir ülkenin sağlık sektöründe hizmet sağlayıcı ve son kullanıcı olarak rol alan kişi ve kurumların uymak zorunda olduğu hukuk kuralları bütününe verilen addır. Tıp hukuku, kamu sağlığı hukuku , biyoetik ve küresel tıp hukuku olmak üzere dört sınıfa ayrılmaktadır. Hatalı tıbbi uygulamalar da sağlık hukuku kapsamına giren konular arasındadır.

Sağlık hukuku olarak adlandırılan bu alanın gerek Devlet gerekse özel hastanelerle ve çalışanların sorumluluğu kapsamında genel bir değerlendirme yapmak gerekirse, Devlet hastanelerinde meydana gelen tedavi hataları ve özel hastanelerinde meydana gelen ya da özel muayenehanelerdeki teşhis ve tedavi sırasında ya da sonrasında oluşan hatalar nedeniyle açılan tazminat davaları adli ve idari yargıda görülmekte ve sonuçlandırılmaktadır.

Sağlık Hukukunun temel ögesi konumunda olan hasta hakkı kavramıdır. Zira sağlık hukukunun ana unsurunu hasta ve tıbbi müdahaleye ihtiyacı olan bir birey oluşturmaktadır. Hastanın ilgili mevzuat kapsamında korunan haklarını genel anlamda; Tıbbi bakım hakkı, Bilgilenme, Onay-Rıza, Mahremiyet ve özel hayata saygı, Başvuru (şikâyet) hakkı olarak sıralayabiliriz. Söz konusu hakların bilincinde olmak, sağlık hukuku anlamında oluşabilecek uyuşmazlıkların çözümünde önemli yararlar sağlamaktadır. Sağlık hukukunda en çok karşılaşılan alt dal, tıbbi müdahaleden doğan hukuki ve cezai sorumluluktur. Uygulamada malpraktis olarak anılan bu dal, hatalı tıbbi müdahaleden sonra sorumlu olan sağlık çalışanlarına karşı hukuki ve cezai anlamda sorumlulukların ne şekilde olduğu konularını inceler.

Peki malpraktis nedir?

Türk Tabipler Birliği Hekimlik Meslek Etiği Kurallarına göre bilgisizlik, tecrübesizlik ya da hekimin hatasından dolayı hastanın zarar görmesi şeklinde tanımlanmıştır.Malpraktis dört şekilde meydana gelebilir.

1- Yanlış yada eksik tanı olarak belirtebileceğimiz değerlendirme safhası hataları ilk şeklini oluşturur.

2- Tedavi safhasında meydana gelebilecek; müdahale, ameliyat, ilaç verme gibi eylemlerde yapılan yanlışlıklar tıbbı hata unsurunu oluşturur.

3- Elektrik kesintisi gibi teknik-ekipman hatası olarak adlandırılır.

4- Sistem hatası adıyla anılan alt yapı eksikliği ve sağlık çalışanları arasındaki yanlış veya eksik iletişim unsurudur. Bu unsurlar her somut olayda dikkatlice değerlendirilmesi, sağlık çalışanları veya kuruluşları arasındaki sorumlulukların tespitinde önceliktir.

Kaynakça:

,https://www.tmftp.org/files/sunumlar/30-kasim-2013/nejdersatir_etik2013.pdf

,http://www.aksoyhukuk.com/Saglik-Hukugu

,https://sozvekalem.com/pratik-hukuk--saglik-hukuku

#saygel84 #saygel #sağlıkyönetimi #sağlıkhukuku #sağlık #hukuk

--

--