Sadece sağlık işletmeleri değil bütün işletmelerin performans yönetimi konusunda gerekli çalışmaları yapmaları özellikle böyle küreselleşmenin yoğun olduğu bir dönemde artık bir keyfiyet değil zorunluluktur. Bu performans çalışmalarını yaparken işletmeler, pazar araştırmalarını yapmalı kendiyle benzer kitlelere hitap eden şirketlerle karşılaştırmalarını değerlendirmeli ve gerektiğinde outsorcing hizmeti almalı. Peki performans yönetiminin bu kadar önemli olduğundan bahsetmişken nedir bu performans yönetimi?
Performans Yönetimi
İşletmelerin, örgüt içinde kullandıkları girdileri çıktılara dönüştürürken ne kadar verimli, etkin ve ekonomik davranabildiklerinin ölçütüdür. Bu çalışmaları kim yapıyor? İşletme personelleri. Yani performans bir diğer anlamıyla, çalışanın işini ne derecede doğru yaptığıdır. Bu bireysel performans olmakla birlikte örgütün durumunu etkiler. Sanılanın aksine işletmelerdeki performans sadece çalışanın değil yöneticinin de sorumluluğundadır. Çalışanın sağlıklı bir örgüt içinde çalışıyor olması, ergonomik çalışma şartlarına sahip olması, maddi manevi teşviklerin yapılması yöneticinin sorumluluğudur. Bu şartlar sağlık işletmelerinde çok daha önem taşır çünkü sağlık işletmeleri insan ve toplumun yaşamını doğrudan etkiler bununla birlikte emek yoğun işletmeler oldukları için örgüt yapısında insan faktörü önde gelir. Bu sebeplerden sağlık işletmelerinde “Yüksek Performans Anlayışı” güdülmelidir.
Performans Ölçümü
İşletmelerin önceden belirlenen hedeflerine ne ölçüde ulaştığını inceleyen ve gerektiğinde bunu istatiksel ve matematiksel verilerle destekleyen bir işlemler dizisidir. Performans ölçümü artık sadece işletmenin iç çevresi değil dış çevresi de dahil olacak şekilde yapılır ve bunun önemi küreselleşme ve rekabet arttıkça daha da çok fark edilir. İşletmelerin performans ölçümleri sık aralıklarla yapılmalı ve sonuçlara göre örgüt içi iyileştirilmelere gidilmelidir. Performans ölçümü üç aşamadan oluşur:
Tasarlama— Uygulama — Kullanma
Bu süreçlerden herhangi birinde aksama olması bütün süreci etkilemektedir. Bu süreçlerin doğru yürütülmesi sonucunda sadece çalışanlar bireysel performansını artırmaz, yöneticiler de faydalanır. Performans ölçümü dahilinde örgüt içi geri dönüş aldıkları için yöneticiler planlama ve kontrol süreçlerini daha iyi sürdürebilirler. Çalışanların örgütsel hedeflere ulaşmada katkı ve çabasını rasyonel olarak görebilecekleri için süreçlerde daha tutarlı ve yerinde kararlar vermelerini sağlar. Aynı zamanda çalışanları daha yakından takip edebilecekleri için yetki devri kolaylaşır. Bu süreçleri yönetirken yöneticiler, kendi güçlü ve zayıf yanlarını da keşfederler. Bu şekilde performans ölçümü mevcut durumu değerlendirmekle birlikte gelişime de yol açar.
Sağlık İşletmelerinde ve Hastanelerde Performans Yönetimi
Sağlık sektöründe performans ölçümü yapılırken; kurumsal finansman performansı, hizmet alanların memnuniyet durumu, sunulan klinik uygulamalar gibi şartlar göz önünde bulundurulur. Bu değerlendirmeleri yapmamız için doğru bilgiye ve bu doğru bilginin uygun bir şekilde verileştirilmesine ihtiyacımız vardır. Bu adımları olması gerektiği gibi izlersek ölçüm sonuçlarımız da o ölçüde doğru çıkar. Bu süreçlerin yanlış sonuçlanması kurum içi motivasyon düşüklüğüne ve performansın negatif etkilenmesine sebep olur. Bunun için sağlık işletmelerinde performans yönetiminde verilerin işlenmesine oldukça dikkat edilmelidir. Bu veriler işlenirken parametrik ve parametrik olmayan yöntemler kullanılmaktadır. Sağlık hizmetine en çok uyum gösteren yöntemlerden biri veri zarflama analizidir. Sağlık işletmeleri performans ölçümünde sık sık bu analiz tekniğine başvurulur. Özellikle hastane özelinde performanstan beklenti; hastanede dosya açma işlemlerinde bekleme süresi, telefonla randevu alma işlemlerinin hızı, laboratuvar işlemlerinde sıfıra yakın hata payı şeklindedir ve bunlar hasta-hasta yakınlarının en çok dikkat ettiği hizmetlerdendir. Söz konusu bu hizmetlerin ve diğer sağlık hizmetlerinin beklenen kalitede ve hastanelerin performansının yüksek olabilmesi için öncelikle misyon ve vizyonun doğru temellere dayanarak hazırlanması gerekir. Çünkü sağlık işletmelerinde imaj çok önemlidir. Hastalar imaja, doktor güvenine bağlı olarak hizmet alacakları işletmeleri tercih etmektedirler. Bu noktada hastaneler doğru misyonla bu imajı oluşturmalıdır. Bu imaj da performansın yüksek olmasına bağlıdır.
Türkiye genelinde kamu hastanelerinin özellikle de özel hastanelerin rekabetini sürdürebilmeleri için kurumlarının etkin, verimli ve ekonomikliğe uygun çalışmalar sergilemeleri şarttır. Yukarıda anlattığımız üzere de sağlık işletmelerinin performans yönetimine önem göstermeleri, rekabetin, küreselleşmenin, teknolojik dönüşümlerin hızına yetişebilmeleri için örgüt yapılarını her zaman hali hazır tutmaları gerekmektedir.
KAYNAKÇA
1-https://www.researchgate.net/profile/Nazan-Kartal/publication/328476521_TEORIDE_VE_UYGULAMADA_SAGLIK_EKONOMISI_VE_POLITIKALARI_Guncel_Sorunlar_ve_Arastirmalar/links/5bd01a2-fc299bf1a43d9c765b/TEORIDE-VE-UYGULAMADA-SAGLIK-EKONOMISI-VE-POLITIKALARI-Guencel-Sorunlar-ve-Arastirmalar.pdf#page=153
#SAYGEL#SAYGEL97#SAĞLIK YÖNETİMİ#PERFORMANS YÖNETİMİ