Sağlık Kurumlarında İnovasyon

Dılevin Süer
SAYGEL
Published in
2 min readDec 21, 2023

Dünyada ekonomik sınırların ortadan kalması ve teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte tüm ülkeler ekonomik büyüme ve gelişme için inovasyon sürecine girmek zorundadır. İnovasyon, ülkelerde yer alan firmaların kapasite ve verimliliklerinin, ulusal ve uluslararası rekabet gücünün arttırılmasına ve sürdürülebilir büyümeye etki eden belirleyici faktördür. Ülkemizdeki tüm sektörlerin ekonomik büyüme sürecine girebilmesi için inovasyon çalışmalarında bulunması önemlidir. Özellikle dinamik bir yapıya sahip olan sağlık sektörü ve bu sektörde yer alan örgütler, kendilerini tehdit eden değişken ve belirsiz unsurları göz önünde bulundurarak inovasyon sürecine girmeleri gereklidir.

İnovasyon, sağlık sektöründe insan hayatını ve yaşam kalitesini etkileyen bir öneme sahiptir. Bunun en büyük nedeni dünyadaki nüfus artışıdır. Nüfus artışı ile birlikte hastalık yapısı değişmiş ve kronik hastalıklar ortaya çıkmıştır. Böylece artan hastalıklar sonucunda bakım ihtiyacı artmış ve bu da sağlık harcamalarının artmasına sebep olmuştur. Sağlık harcamaları da maliyet kontrolünü ve verimlilik anlayışını beraberinde getirmiştir. Sağlık sistemindeki inovasyon yani ilerleyen teknoloji yeni ürün ve hizmet verimliliğinin artışını sağlamış ve maliyetlerin düşmesine yol açmıştır.

İnovasyon eşittir yenilik değildir bunun yanı sıra inovasyonun çeşitli özellikleri ya da anlamları bulunmaktadır. İnovasyon, yeni bir biçimde eski fikirlerin yeniden şekillendirilmesi, yeni bir süreç ya da ürün oluşturulması veya başka sektörde kullanılmayan ya da farklı bir biçimde organizasyonda kullanılan bir işlemin kullanılması ile sonuçlandırılabilir.

Sağlık hizmetleri doğası gereği, farklı bilim dalları ve uzmanlık alanlarının adeta bir orkestra edasıyla mükemmel bir uyum ve ahenk içinde çalışması gereken ama bir o kadar da riskli birçok faaliyeti içerisinde barındıran bir hizmetler bütünü olarak görülmektedir. Sağlık hizmetleri; dijital hastane, tele tıp uygulamaları, iş zekası, veri madenciliği yaklaşımları, 3-D teknolojisi ve hologram teknolojisi gibi yüzlerce uygulama ile yenilik ve değişimin en yoğun yaşandığı ve bu ölçüde takip edilmesi çok zor bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Sağlık yönetiminde uygulanan inovasyonun anlaşılması ve uygulanması yeni bir politika temelli sağlık yönetimi çağının altını çizmekte ve sağlık hizmetleri ve süreçlerinin kullanıldığı insan merkezli bir süreç olarak görülmektedir.

Sağlık hizmetleri, inovasyon türlerini dört farklı şekilde gruplandırararak ele almıştır:

  • Politik İnovasyonlar
  • Yasal değişiklikler, kamu politikası değişiklikleri, belge politikaları, geri ödeme politikalarında inovasyon ile toplum ve sağlık sistemimde yapılan yenilikler sonucu başarılı ve karizmatik liderlerin öncülüğünde toplumun sağlık seviyesini iyileştirmektir.
  • Klinik İnovasyonlar
  • Yeni tıbbi klinik İnovasyonlar ile hasta merkezli hizmet sunumu; sağlık bakımı kalitesini iyileştirme, sağlık hizmetlerine ulaşımı kolaylaştırma, daha kaliteli, verimli ve güvenilir sağlık hizmeti sunumunu sağlamaktır.
  • Ürün ve Teknik İnovasyonlar
  • Bilimsel olarak, yeni ve ihtiyaç duyulan ilaç, serum, aşı, tanı yöntemi, tıbbi ekipman ve sarf malzeme gibi uygulamaları içerir. Ürün veya teknik bazda yapılan bu inovasyonun etkinliği, kullanımı aynı zamanda yenilikçi bir hizmet sunumu ile bağlantı kurularak işe yarayabilir.
  • Eğitsel İnovasyonlar
  • Sağlık hizmetlerinde müfredatı yenilemek, eğitim ve sertifikasyon gibi eğitimler verilerek alanında uzman yöneticiler yetiştirmektir.

Tüm bu tanım ve kavramlardan yola çıkıldığında, sağlık hizmetlerinde inovasyon yaklaşımlarının küresel ve yerel bakış açısıyla değerlendirilmesi ve örneklendirilmesi yoluyla konuya daha holistik (bütüncül) bir bakış açısı kazandırılabileceği düşünülmektedir.

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/369634

https://iksadyayinevi.com/wp-content/uploads/2022/03/SAGLIK-HIZMETLERINDE-INOVASYON.pdf

https://images.app.goo.gl/2ytuKeWEJu4hMzYm9

--

--