Sağlık Okuryazarlığı

Rüveyda Tepe
1 min readJul 1, 2024

--

Sağlık okuryazarlığı, bireyin sağlığını koruma ve geliştirme nedeniyle ihtiyaç duyduğu bilgilere erişebilme, anlama, uygulama ve değerlendirmeye tabi tutma becerisi şeklinde tanımlanmaktadır. Sağlık okuryazarlığının, sağlığın korunması, geliştirilmesi, sağlık eğitiminin güçlendirilmesi ve teşvik edilmesi gibi birbiriyle bağlantılı bileşenleri içermesi, sağlık okuryazarlığının sınıflandırılmasını da gerekli kılmaktadır. Bu noktada bilim insanları farklı kriterler doğrultusunda sınıflandırma yapmıştır. Yapılan sınıflandırmalar arasında en kabul gören model, Nutbeam tarafından geliştirilen üç basamaklı modeldir.

1- Fonksiyonel Sağlık Okuryazarlığı:

Fonksiyonel Sağlık Okuryazarlığı: Kişilerin sağlık ile alakalı temel okuyabilme ve yazabilme becerisine dayanan sağlık okuryazarlığı türüdür. Bu sınıflandırmaya giren kişiler kendilerine sunulmuş sözlü ve yazılı sağlık bilgilerini okuma, anlama, riskleri bilme ve sağlık hizmetinden yararlanacağını bilme durumlarına hakimdir.

2- İletişimsel Sağlık Okuryazarlığı:

Kişilerin sağlık hizmeti profesyonelleriyle iletişim kurarken bilişsel ve sosyal becerilere sahip olmaları şeklinde tanımlanabilir. İletişimsel sağlık okuryazarlığında kişiler, çeşitli sağlık uygulamalarından mevcut olan bilgileri ile kendi sağlıklarını koruyacak ve geliştirecek şekilde yararlanabilmekte ve hızla değişen sağlık sistemlerinde de bilgilerini rahatlıkla güncelleyip, kullanabilmektedir.

3- Kritik Sağlık Okuryazarlığı:

Sınıflandırmanın en üst basamağını ifade eder. Bu basamak kişilerin bilişsel, sosyal beceri ve eleştirel düşünme yeteneklerine sahip olmalarını gerekli kılar. Kişiler sağlıkla ilgili bilgilerini eleştirel bir şekilde analiz etmeli ve yorumlayabilmelidir. Aynı şekilde bireysel ve toplumsal sorunları belirleyebilme ve çözüm odaklı yaklaşma becerisini sergilemelidir.

#saygel #saygel136 #sağlıkyönetimi #sağlıkokuryazarlığı

https://www.saglikhakki.net/amp/saglikokuryazarligininsiniflandirilmasi

--

--