SAĞLIK TURİZMİ TÜRLERI

Sümeyra Kıymet
SAYGEL
Published in
2 min readJun 9, 2023
https://trthaberstatic.cdn.wp.trt.com.tr/resimler/1680000/saglik-turizmi-1681961_1.jpg

Sağlığın belirli bir düzeyde korunması, geliştirilmesi veya hastalıkların tedavi edilmesi amacıyla; bir kişinin yaşadığı yerden farklı bir yere sağlık ve turizm imkanlarından yararlanarak seyahat etmesi durumuna "sağlık turizmi" denir. Bu seyahati gerçekleştiren kişiye ise sağlık turisti denir[1].

Sağlık turizmi çeşitli sebepler ile yapılmaktadır. Bu sebepleri çeşitli türlere göre ele alabiliriz.

Sağlık Turizmi Türleri Nelerdir ?

Sağlık Turizmi 4 ana türde ele alınmaktadır. Bunlar medikal turizm, termal/spa/wellness turizmi, engelli turizmi ve yaşlı turizmidir.

1 - Medikal Turizm : Turizm alanında hızla büyümekte olduğu görülmektedir. İnsanların hem tıp hizmeti alabilmeleri hem de seyahat edip yeni yerler keşfetmelerine olanak sağlar[1].
Medikal turizmi diğer turizm türlerinden ayıran en önemli özelliklerden birisi de medikal işlem gerektirmesidir. Tıbbi tanı, tedavi, rehabilitasyon gibi uygulamalarla otelcilik, kültür, ekonomi, mimari gibi olanaklar birbiri ile iç içedir. Medikal turizm bir istekten çok ihtiyaç sonucunda tercih edilir[3].

Medikal turizm alanında Türkiye her geçen gün pastadan payını arttırmaktadır. Coğrafi olarak zenginliği ve konumu, misafirperverliği, sunulan sağlık hizmetindeki kalite, ekonomik olarak avantajlı olması, kültür çeşitliliği, insan gücü, son teknoloji aletler, akredite olan kuruluşların fazlalığı bu payın artışında önemli sebepler arasındadır[3].

Türkiye’de kalp ve damar hastalıkları, göz ameliyatları, diş ameliyatları, tüp bebek uygulamaları, estetik ve plastik operasyonlar tercih edilen hizmetler arasındadır[6].

2 - Termal / SPA / Wellness Turizmi : Termal turizm belirli su kaynakları ile coğrafi çevre olanaklarından yararlanıp diyet, fizik tedavi, psikoterapi gibi uygulamalarla entegre bir şekilde rehabilite etmek amacıyla sunulan hizmetlerdir. Rahatlama ve dinlenme bu türde esas amaçtır[4].
Medikal turizm ile kıyaslandığında ihtiyaçtan çok istek sonucu ortaya çıkmaktadır. Ülkemiz sahip olduğu zengin termal su kaynakları ve iklim koşulları ile termal turizm için oldukça uygundur.

3 ana biçim ortaya çıkmıştır;

* Klimatizm: Temiz ve açık havanın şifalandırıcı özelliğinden yararlanılmaktadır. Genellikle dağlık alanlarda ve deniz kenarlarında uygulanır. “Temiz hava tedavisi” olarak da adlandırılır.

* Termalizm: Doğal su kaynaklarından yararlanılarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. Rahatlatma ve dinlendirmeyi amaçlar.

* Üvalizm: Belirli bölgelere özgü ürünlerle yapılan bir tedavi yöntemidir[2] .

3 - Engelli Turizmi : Engeli bulunan hastalara yönelik yapılan sağlık turizmi uygulamasıdır. Engelli bireylerin diğer bireyler gibi tüm hizmetlerden yararlanması, kolaylıkla erişebilmesi esas alınmaktadır.

4 – Yaşlı Turizmi : İleri yaş nüfusunun artması ile yaşlı bakım ihtiyacında artış olmuştur. Bu ihtiyaç bir sorun haline gelmeye başlamıştır. Artan kronik hastalıklar ve çeşitli hastalıklar sebebi ile kişinin yaşamında oluşan engeller kişinin alanının kısıtlamasına sebep olabilir. Bunun sonucunda da yaşlı bakım hizmetleri ortaya çıkmıştır.Yaşlı turizmi ise ihtiyaçları doğrultusunda bulunduğu yerden başka bir yere hem seyahat etmek hem de tedavi ve bakım hizmetinden yararlanmak için yapılan hizmetlerdir. Yaşlı turizmi sayesinde birey kaliteli bir hizmet almayı amaçlar ve ülke ekonomisine de katkı sağlar[5].

#saygel #sağlıkturizmi

KAYNAKÇALAR

1- https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/752395
2- https://dergipark.org.tr/en/pub/kmusekad/issue/10213/125512
3- https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/389430
4- https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/707197
5-https://www.researchgate.net/profile/Dilek-Yildirim-Guerkan/publication/349105422_YOZGAT_ILINDE_ALTERNATIF_BIR_TURIZMIN_GELISIMI_YASLI_TURIZMI/links/6020501e45851589398c1704/YOZGAT-ILINDE-ALTERNATIF-BIR-TURIZMIN-GELISIMI-YASLI-TURIZMI.pdf
6-https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/854146

--

--