SAĞLIK ÇALIŞANLARINA MOBBİNG

Hatice
SAYGEL
Published in
3 min readJan 9, 2022

Günümüzde çalışanlar zamanın çoğunu işyerinde geçirmektedir. Bu yüzden işyerinde olumsuz davranışlarla karşılaşma olasılığına karşı tedbirli olunması gerekmektedir (Dağ,2017). Mobbing kavram olarak bir veya daha fazla kişi tarafından, bir veya daha fazla kişiye sistemli ve sürekli olarak kişiyi sindirmek maksadı ile düşmanca ve ahlakdışı bir yaklaşımla uygulanan psikolojik ve hatta fiziksel saldırgan davranışları ifade etmektedir. Mobbing haksız suçlamalar, küçük düşürmeler, genel tacizler, duygusal eziyetler uygulamak yoluyla bir kişiyi işyerinden dışlamayı amaçlayan kötü niyetli bir eylemdir (Çarıkçı ve Yavuz, 2009).

KAYNAK : https://www.saglikpersonelihaber.net/amp/gundem/saglik-calisanlarina-baskici-tavirlardan-vazgecin-h4578.html

Mobbinge maruz kalan bireyler; bıktırma, aşağılanma, yıldırma, kurumun hizmetlerinden yararlandırılmama, zorla tayin gibi psikolojik tacize neden olabilecek tutum ve davranışlara maruz kalabilmektedir. Sağlık sektöründe mobbingi tetikleyen etkenlerden bazıları; hasta sayısının yüksek olması sebebiyle çalışma temposunun yoğun olması, hastalar arasında statü ve ekonomik duruma bağlı ayrımcılığın yapılması, hastanelerde tıbbi olanakların çok yetersiz olması, özellikle devlet kurumlarından alınan maaşların yetersiz olması, akademik kariyer ve yükselme sırasında kayırmacılığın olması, yoğun çalışma şartları ve nöbetler nedeniyle aile hayatını devam ettirmenin zorlaşması, bürokratik engellerin çokluğu, mesleğin gereklerin tak olarak yerine getirilememesi, hemşirelerin hemen lise eğitimleri sonrası uzak diyarlarda ve küçük yaşlarda çalışmaya başlamaları ve kendilerini koruyamamaları, idareye yakınlık ve yöneticiye kişisel yaklaşım nedeniyle ayrımcılık yapılmasıdır (Yiğitbaş ve Deveci).

Mobbing’e Maruz Kalan Kişi Üzerine Etkileri

Mobbing sürecinin birey üzerindeki etkilerinin yavaş yavaş ortaya çıkması sonucu sağlık sorunları yaşanmaya başlanır. Stres, depresyon, sinirlilik, kendinden nefret etme, güven kaybı, uyku bozukluğu ve ani öfke patlamaları en sık görülen psikolojik sorunlardır. Fiziksel sorunlara bakıldığında ise sırt ağrısı, kas gerginliği, sindirim sistemi rahatsızlıklar ve baş dönmesinin en başlarda olduğu görülmektedir. Bu süreç kişinin sağlığına zarar verdiği kadar ekonomisini de etkiler. Mobbing’in her birey üzerindeki etkisi aynı değildir. Kişinin psikolojisine, geçmiş deneyimlere, mobbingin süresine ve sıklığına bağlı olarak değişebilmektedir (Görgülü, 2013).

KAYNAK: https://www.tdb.org.tr/icerik_goster.php?Id=3105

Sonuç Olarak;

Sağlık sektörü çok sayıda ve çeşitli uzmanlık dalları olan personellerim bir arada çalıştığı örgütler olduğu için sağlık kurumlarında diğer sektörlere oranla daha fazla görülen ve önlem alınması gereken bir güvenlik riskidir (Ertaş ve Kıraç, 2017). Hastanelerde ve bütün sektörlerde mobbing tüm çalışanları olumsuz etkilemektedir. Çalışan diğer personelde olumsuz ortamdaki gerginlikten ve huzursuzluktan etkilenecektir. Sağlıklı bir işyerinde istenen verimin alınabilmesi için çalışanların işte geçirdikleri sürelerde mutlu olmaları, işyeri başarısının sağlanması takım ruhunun devamlı olması sağlanmalıdır (Dağ, 2017).

Kaynakça

1) Dağ, M. (2017). Hastane çalışanlarının mobbing düzeylerinin belirlenmesine ilişkin alan araştırması (Master’s thesis, Sağlık Bilimleri Enstitüsü).

2) Çarıkçı, İ. H., & Yavuz, H. (2009). ÇALIŞANLARDA MOBBİNG (PSİKOLOJİK ŞİDDET) ALGISI: SAĞLIK SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARI ÜZERİNE BiR ARAŞTIRMA. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (10), 47–62.

3) https://www.saglikpersonelihaber.net/amp/gundem/saglik-calisanlarina-baskici-tavirlardan-vazgecin-h4578.html

4) Yiğitbaş, Ç., & Deveci, S. E. (2015). SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÖNELİK MOBBİNG. Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi (MSG), 11(42).

5) Görgülü, N. (2013). Mobbing’in (Bezdiri) Sağlık Çalışanları Üzerine Etkileri, Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü (Doctoral dissertation, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul).

6) https://www.tdb.org.tr/icerik_goster.php?Id=3105

7) ERTAŞ, H., & KIRAÇ, F. Ç. (2018). Sağlık Sektöründe Mobbing. International Anatolia Academic Online Journal Social Sciences Journal, 4(2), 36–46.

--

--