SAĞLIK ETİĞİ

Serifeguzel
SAYGEL
Published in
1 min readDec 20, 2021

Sağlık etiği; Sağlık hizmeti veren kişinin bu hizmeti verdiği sırada uyması gereken genel mesleki kurallar diye tanımlayabiliriz…

https://uzman.doktortakvimi.com/blog-old/page/3
http://www.isfikirleri-girisimcilik.com/is-yasaminda-deontolojik-yaklasimlar

Sağlık etiği kurallarını kısaca şu şekilde özetleyebiliriz;

  • Yararlılık ilkesi; sağlık hizmetini veren kişi ve kurumlar öncelikle hastanın veya toplumun sağlını iyileştirmeyi, zarar vermemeyi amaçlar. Sahip olduğu bilgi ve deneyimleri sonucunda hastaya en iyi uygulamayı yapmakla mükelleftir.
  • Özerkliğe saygı ilkesi; hastanın tedavisinde hastanın özerk kararlarına saygı duyulması, yapılacak yada yapılmayacak tedavileri hasta isteğine göre gerçekleştirmek. Hasta eğer sağlıklı karar veremeyecek durumda ise burada hastanın sağlığı için en iyi olan kararı hekimler belli kurallar içerisinde kendileri belirleyebilir.
  • Aydınlatılmış onam ilkesi; hastanın öncelikli haklarından biri de hastalığı, hastalığı için yapılacak olan tedaviler hakkında bilgi edinmektir. Hekim hastayı tedavisinin ve hastalığının bütün süreçleri hakkında bilgilendirmek zorundadır.
  • Adalet ilkesi; hekim hastaya sağlık hizmeti verirken adil olmalı ve hastanın dinine, ırkına, gelir duruma bakmaksızın en iyi hizmeti vermelidir.
  • Sır saklama; hekim, hastanın kişisel bilgilerini, tedavisi yada hastalığı hakkındaki bilgileri hastanın rızası olmaksızın hasta dışında herhangi bir kişi/kişiler veya kurumlarla paylaşamaz. Bu bilgileri paylaşabilme hakkı doğması için kendisinin yada başka şahısların hayatını tehdit eden durumlar olması veya yasal bir zorunluluğun olması gibi hallerin söz konusu olması gerekir.

#saygel#saglikyonetimi

KAYNAKÇA

--

--