SAĞLIK HİZMETLERİ PAZARLAMASINDA DİJİTALLEŞME

Sümeyra Kıymet
SAYGEL
Published in
4 min readMay 8, 2023
https://wediacorp.com/wp-content/uploads/2019/05/dijital-pazarlama-1-1200x565.jpg

Günümüzde değişen ve gelişen teknoloji ile birlikte birçok sektörde olduğu gibi sağlık sektöründe de dijitalleşme oldukça önemli bir hal almıştır. Dijitalleşme ve her eve internetin girmesi ile birlikte pek çok bilgi kirliliği de beraberinde gelmiştir. Bununla beraber sağlık hizmeti alıcılarının ihtiyaçları doğrultusunda doğru hizmet almaları için dijital platformu kullandığı aşikardır. Bu hizmet sunucularına en kısa sürede, kolay ve doğru şekilde ulaşmak alıcılar için önemliyken, sağlık hizmeti sunucularının kendilerini sunuş şeklide bir o kadar önemlidir. Bu durumda sağlık sunucuları için dijital pazarlamanın önemi kaçınılmazdır.

Peki Dijital Pazarlama Nedir ?

Dijital pazarlama sunucuların sundukları ürün veya hizmetlerin tanıtımını verimli bir şekilde yaparak, dijital ortam aracılığıyla alıcılara ulaşmayı hedefleyen bir pazarlama türüdür. Dijital pazarlama ile tek bir bölgedeki alıcılara değil dünyanın her yerinde bulunan alıcılara kolaylıkla ulaşım sağlanır [1].

https://yeninesileczaneler.com/wp-content/uploads/2020/11/trends-800x445.jpg

SAĞLIK HİZMETLERİNDE DİJİTAL PAZARLAMA

Sağlıklı bir beden ve ruh sağlığı kişinin günlük yaşamını sürdürebilmesi için oldukça önemlidir. Bu durumda sağlık her insanın önceliğidir diyebiliriz.Kişi sağlık hizmetinden faydalanmak istediğinde kendisi için en iyi olan hizmetten yararlanmak ister.Günümüzde dijital plartformlar bunun için oldukça önemli sunuculardır.Dijitalleşme ile birlikte artık birçok hizmete dijital plartformlardan ulaştığımız gibi sağlığımızla ilgili bir problem yaşadığımızda sağlık sunucularına ulaşmak için ilk araştırmalarımızı yine dijital plartform üzerinden sağlamaktayız.

Günümüzde sağlık hizmeti sunumunda hasta talebinin artması ve değişmesi, beklentinin artması, memnuniyet oranındaki değişiklikler ve sağlık alanındaki teknolojik gelişmeler pazarlama ihtiyacını arttıran sebepler arasındadır .Sağlık hizmetleri web siteleri, mobil uygulamalar, sosyal medya, video ve fotoğraf gibi çeşitli yollarla hizmet alıcılarına sunulmaktadır [1].

Sağlık hizmetinin pazarlanması zordur. Bunun sebepleri arasında kişiye özel sunulan hizmet veya üründür. Hastanın kendi hastalıkları, hizmet sunucusuna olan ön yargıları, değer yargıları bu durumu güçleştirebilir. Hizmet sunucularının pazarlama aşamasında dikkat etmesi gereken unsur, sağlık hizmetinden faydalanmak isteyen alıcının hastalığından ziyade sunulan hizmetin kalitesi, hızı ve verimliliğidir. Dijital pazarlarda sağlık hizmeti tüketicisi sunulan hizmet ve sağlayacağı faydalar detaylı bir şekilde sunulursa ileriki dönemde oluşan geri dönüşler için olumlu etki yaratır. Ayrıca hasta ve hasta yakınları ile olan ilişkileri geliştirebilir. Her hizmet tüketicisi pazarlamayı canlı tutan en önemli etkendir [2].

https://www.pazarlamasyon.com/wp-content/uploads/2018/01/digital-marketing.jpg

SAĞLIK HİZMETLERİNDE DİJİTAL PAZARLAMA YÖNTEMLERİ

1- Arama Motoru Pazarlaması ve Optimizasyonu

Dijital pazarlamanın en önemli unsurlarından biriside ürün veya hizmete daha hızlı erişim sağlayabilmektir. Arama motorları bu konuda iyi bir aracıdır. Arama motoru pazarlaması bir ürün/hizmet pazarlamasında ilk izlenimi verebilir ve ön plana çıkarabilir. Arama motorları ile aradıkları ürün veya hizmetin üst sırada çıkması onu tercih etmesini etkilemektedir. Arama motorları ile istenilen sonuca daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşılabilmektedir. Aranılan kelimelere göre bir sayfa sunmak pazarlama oranını arttırarak önemlidir. Diğer işletmelere oranla üstünlük sağlayabilir [1].

2-Mobil Pazarlama

İşletmelerin hedef kitlelere mobil aygıtlar üzerinden ulaşıp ürün veya hizmetini pazarlamasına mobil pazarlama denilir. Mobil pazarlama ile ürün/hizmet, marka, zaman , mekan gibi bilgiler sunularak müşterin değerlendirilmesine sunulur. Böylelikle işletmeler zamandan tasarruf sağlayıp, maliyet düşürebilir. Marka bilinci oluşturarak tercih edilebilirliği arttırmaktadır.Hedef kitlelere ürün, hizmet ve kampanyalar hakkında bilgi vererek hızlı bir iletişim kurabilir [1].

Google yaptığı bir araştırmaya göre 3 sağlık hizmeti alıcısından en az 1 tanesinin mobil aygıt kullandığını sonucuna varmıştır. Randevular veya tıbbi talepler genel olarak mobil aygıtlardan yapılmaktadır. Bunun sonucunda sağlık kuruluşlarının web sayfalarını mobil aygıtlarla uyumlu yapması oldukça önem arz etmektedir [2].

3-Sosyal Medya Pazarlaması

Günümüzde sosyal medya kullanımının artması ile birlikte bir çok faaliyette dijitale taşınmıştır.
İşletmelerin dijital pazarlamaya ayak uydurarak sosyal medyayı aktif kullanması oldukça önemlidir. Böylelikle işletmelerin görünürlüğü artmaktadır. Marka değeri oluşturarak, iletişimi güçlendirecektir. Anlık reaksiyon alındığı için hizmet alıcısı tarafından olumlu paylaşım işletme açısından avantaj olacağı gibi olumsuz yapılan paylaşım dezavantaj sağlayabilir. Bu nedenle işletmeler bunu göz önünde bulundurmalıdır. İşletlemer “satış odaklı” olmaktan ziyade “iletişim odaklı” olmalı ve sağlık hizmeti alıcıları ile iletişimini kuvvetlendirip, sürdürebilir kılmalıdır [1].

Sonuç olarak geleneksel pazarlama yöntemi dijitalleşmenin artması ile yerini dijital pazarlama yöntemine bırakmıştır. Sağlık kuruluşları da varlığını sürdürmek için bu pazarlama yöntemine ayak uydurmuştur. Tüketimin artması ve hızlanması, hizmete hemen ulaşma isteği, zamandan tasarruf etmek ve en iyi sağlık hizmetini almak istemek bu durumu tetiklemiştir. Hasta beklentisini karşılamak ve artan rekabet ortamında öne çıkarak iyi bir hizmet sunmak önem kazanmıştır.

Günümüzde artık almayı düşündüğümüz her hizmet ve ürün için dijital platformlarda ön araştırma yapmaktayız. Sağlık hizmeti alırken de ilk olarak gideceğimiz kurum iyi mi, paylaşımları nasıl, yapılan yorumlar veya eleştiriler ne yönde bunun araştırmasını yapmaktayız. Dijital platform üzerindeki olumlu veya olumsuz her etken düşüncemizi etkilemekte ve şekillenmesine neden olmaktadır. Aynı zamanda bu durum işletmelerin kendi eksikliklerini ve artılarını görmesine olanak sağlamaktadır. Sağlık sektöründe ve diğer sektörlerde dijital pazarlama gün geçtikçe önemini arttıracağa benziyor.

KAYNAKÇA:
1 - https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2366573

2 - https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/912474

--

--