SAĞLIK SEKTÖRÜNDE MOBBİNG

Zeynep İrem Bozkuş
SAYGEL
Published in
2 min readDec 8, 2023

Dünyada maalesef binlerce insan mobbing mağduru. Hayatımızın birçok kısmını evimizden çok işyerlerimizde geçiriyoruz ve iş hayatının kendi içinde rekabet, baskı, kişisel hırsı ve stres ile karşılaştığımız oldukça görünür. Yaşanan bu olumsuzluklar çerçevesinde son zamanlarda ‘İş Yerinde Psikolojik Taciz’ yani MOBBİNG kavramını oldukça fazla duyar olduk.

Mobbingin kelime anlamı; psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermektir. Türk Dil Kurumu, kavramın karşılığı olarak “Bezdiri” kelimesini belirlemiş ve “İş yerlerinde, okullarda vb. topluluklar içinde belirli bir kişiyi hedef alıp, çalışmalarını sistemli bir biçimde engelleyip huzursuz olmasına yol açarak yıldırma, dışlama, gözden düşürme” olarak tanımlamıştır.

https://kaleosgb.com.tr/mobbing-nedir-ve-ne-anlama-gelir/

Yoğun çalışma temposu, uzun süreli ve kesintisiz çalışma, rahat olmayan çalışma ortamları ve iş ortamlarındaki gerilim sağlık çalışanlarının çeşitli meslek riskleri ile karşılaşmasına ve sağlıklarının olumsuz etkilenmesine yol açmaktadır. Sağlık kurumunda şiddet; hasta, hasta yakınları ya da diğer başka bir bireyden gelen, sağlık çalışanı için risk oluşturan sözel ya da davranışsal tehdit, fiziksel veya cinsel saldırıdır.

Mobbing, hastanelerde yaygın olarak görülen ve sağlık çalışanları için tedbir alınmasını gerektiren düzeyde ciddi bir mesleki sağlık ve güvenlik riskidir. İşyerlerinde gerek yönetim, gerekse çalışanlar bakımından alınacak tedbirler ve yapılacak düzenlemeler için, bu sorunun farkındalığının sağlanması oldukça önemlidir. Mobbing mağduru olan kişiler çalışma ortamlarında iç ve dış etmenlerden oluşan baskı,psikolojik şiddet gibi yaşadığı olumsuz etkilere bağlı olarak verilen görevleri verimli ve kaliteli şekilde sunamama, edindiği bilgi, tecrübe ve deneyimleri karşı tarafa tam aktaramama, işe gelmek istememe, iş tatminsizliği ,mutsuzluk, güvensiz çalışma ortamı, çaresizlik duyguları ile baş başa kalabilirler ve buna bağlı olarak hem kendilerinden hem de iş ortamından uzaklaşmak isteyebilirler ve buna bağlı olarak işten ayrılma olasılıkları artabilir.

https://www.bsha.com.tr/saglikta-mobbinge-itiraz/

Sağlık sektöründe mobbingi tetikleyen etkenlerden bazıları;

· Hasta sayısının yüksek olması nedeniyle çalışma temposunun yoğun olması,

· Hastalar arasında statü ve ekonomik duruma bağlı ayrımcılığın yapılması,

· Hastanelerde tıbbi olanakların çok yetersiz olması,

· Akademik kariyer ve yükselme sırasında kayırmacılığın olması,

· Yoğun çalışma şartları ve nöbetler nedeniyle aile hayatını devam ettirmenin zorlaşması,

· Bürokratik engellerin çokluğu,

· İdareye yakınlık ve yöneticiye kişisel yaklaşım nedeniyle ayrımcılık yapılmasıdır.

KAYNAKÇALAR;

https://saglikcalisanisagligi.org/dosyalar/mobbing.pdf

https://vonahukuk.com/mobbing-nedir/

--

--