SAĞLIK SOSYOLOJİSİ

Sağlık Sosyolojisi Nedir?

Serifeguzel
SAYGEL
2 min readJan 21, 2022

--

Sağlık Sosyolojisi: Bireylerin hastalıklarının sebebini araştırıp bunun sonuçlarını toplumun eğitim, din, kültür, ekonomi gibi alanlarına genelleyerek toplumun sağlığı hakkında sebep-sonuç ilişkili bir felsefe yaratmaktır.

https://www.acibadem.edu.tr/haberler/turkiyede-ilk-ve-tek-saglik-sosyolojisi-yuksek-lisans-programi

Tıp bilimi, temel mantığı hastanın sağlık durumunu bozan hastalığı tespit edip bu hastalığı tedavi etmek üzerine kuruludur. Sağlık sosyolojisi ise; hastalığın geçmişine bakarak hastalığın nedenini tespit edip daha çok koruyucu ve hastalığı gidermekten ziyade hastalığı önleme politikası güder.

Bugün yaşanılan bulaşıcı hastalıkların nedenine inildiğinde çoğu zaman nedenin toplumsal bilinç, eğitim, kültür ve ülkelerin sağlık politikalarına kadar uzanır. Covid-19 gibi bir bulaşıcı hastalığı yaşadığımız şu dönemlerde aslında hastalığın tedavisi kadar önlenmesinin de ne kadar önem arz ettiğini de anlamış olduk ki, hastalığın tedavisi için öncelikle hastalığın kaynağına inilmesi hastalığın geçmişinin bilinmesi ve hastalığın ortaya çıktığı alandaki insanların kültürü, eğitimi ve sağlık hizmetine erişimi gibi konuların ne kadar hayati öneme sahip olduğunu görmüş olduk. Zira sağlık genellikle tedavisi olsa da bir insan için tam anlamda telafisi olabilen bir olgu değildir. İşte tam bu sebepten ötürü sağlık sosyolojisi bugün ülkelerin en çok yatırım yapması gereken konuların başında gelir. Hatta belki de en başında. Sağlık politikasının inceleme alanlarını hastalığa etkisi açısından gelin biraz inceleyelim.

Geliştirilen politikalar; Halkın sağlığını koruması için koruyucu sağlık hizmetleri ne oranda gelişmiş ve faydalı? Halkın sağlık hizmetlerine erişimi nedir? Hastalığın tedavisi için gerekli olan tedavi ve ilaç masrafları halkın ekonomik düzeyine ne ölçüde hitap etmektedir?

Din; İnsanların inançları insanların hayatlarının her safhasına neredeyse egemen ve inançlar bazı konularda sorgulanması ve değiştirilmesi pek mümkün olmayan bir olgudur. Hastalıklara bakış açısını da çokça etkilemektedir (örneğin; oruç, sünnet gibi).

Eğitim; Hastalık unsuru olabilecek etkinlikler ve etkenleri bilmek hastalığın ortaya çıkmasında veya tedavi edilmesinde, hatta bulaşıp yayılmasında hayati öneme sahiptir. Örneğin bilinçsiz ilaç kullanmak gibi…

Bu alanlar tabi çoğaltılabilir. Sonuç olarak sağlık sosyolojisine yatırım yapmak insan sağlığı için, tıbbın ilerleme kaydetmesi ve ülkelerin ekonomik durumları için çok fazla önem arz etmektedir. Sağlık sosyolojisinin araştırma sonuçları kesinlikle toplumlar için en büyük koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerinden biridir.

#saygel #sagliksosyolojisi

KAYNAKLAR

  1. https://www.sosyologer.com/saglik-sosyolojisi-nedir/
  2. https://cdn-acikogretim.istanbul.edu.tr/auzefcontent/21_22_Guz/saglik_sosyolojisi/2/index.html
  3. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1084229

--

--