SAĞLIK TEKNOLOJİSİ

Sıla Aydoğdu
SAYGEL
Published in
4 min readMay 25, 2024
Kaynak: Marketing Türkiye

Sağlık teknolojisi nedir?

Dünya Sağlık Örgütü, sağlık teknolojisini şöyle açıklar:

“ Bir sağlık sorununu çözmek ve yaşam kalitesini iyileştirmek için geliştirilen cihazlar, ilaçlar, aşılar, prosedürler ve sistemler şeklinde organize bilgi ve becerilerin uygulanmasıdır.” (1)

Sağlık teknolojisinin genel özellikleri güvenliği, etkinliği ve etkililiği, ekonomik yönleri ve maliyeti, kurumsal yönleri ile sosyal etik ve yasal yönler açısından sistematik olarak incelenmesi ve yorumlanmasıdır.

Kaynak: Doç. Dr. İhsan Doğan

Sağlıkta teknolojinin avantajları nelerdir?

Verimlilik artışı:

Teknoloji, sağlık alanında birçok yönden olumlu değişim sağladığı inkar edilemez bir gerçektir. Sağlığın her bölümünde işleri daha verimli hale getirmesi ise en önemli değişimlerden biri olarak kabul edilebilir. Teknolojideki ilerlemeler, gerek teşhis gerekse tedavi yöntemlerini kolaylaştırıp daha sağlıklı biçimde yapılmasına zemin hazırlamıştır. Daha hızlı sonuç verecek tedavi yöntemleri çoğaldıkça sağlıkta verimlilik artışı bu sayede gözlemlenmiştir.

Tıbbi Alet ve Cihazların Gelişmesi:

Tedavilerin bütçeye olabildiğince uygun hale gelmesi ve halihazırda yapılan tedavinin hastaya daha iyi etki sağlayabilmesi için her geçen gün tıbbi alet ve cihazlar değişime uğramaktadır. Yalnızca alet ve cihazlar değil kimyasal formüller veya bilimin süreci de değişiklerden etkilenerek sağlık kurumlarına ve hastalara kolaylık sağlamıştır.

Kaynak: Fikriyat Gazetesi

Yeni Yazılımlar:

Yazılımlar her alanda olduğu gibi sağlık sektöründe de işleyişi oldukça kolaylaştırmıştır. Hastanın sahip olduğu rahatsızlığı saptamak, belirlenen hastalığın sürecini takip etmek ve kontrol altında tutabilmeye yardımcı olan başlıca yenilikler biridir. Dünya Sağlık Örgütü yazılımları kullanarak hastalıkların nedenleri ve sonuçlarını barındıran büyük bir veri tabanı oluşturmuştur. Hastalığın kontrolü ve takibi haricinde bu yazılımlar faturalandırma ve avantajları takip edebilmeye yardım eder. Bu sebeple hastane ve kliniklerdeki evrak miktarını da fark edilebilir ölçüde azaltmış olur.

Ses Kayıtlarının Dijitalleşmesi:

Dijitalleşme dünyamızda yer edinmeden önce sağlık kurumları kayıtlarını kağıt üstüne almak zorundaydı. Bu kayıtlar yer kaplama, kaybolma ve zor erişim sebebiyle faydasız bir yöntem ile depolanmaktaydı. Öncelikle HBYS (Hasta Bilgi Yönetim Sistemi) kullanılmaya başlandı. Daha sonrasında Sağlık Bakanlığı ve SGK uygulamaları ile şu anda neredeyse tüm bilgiler dijital ortamda depolanmaktadır.

Erişilebilir Tedavi:

İnternet ve teknoloji insanlığa katkılarıyla geçmişten günümüze sahip olduğu en yüksek erişim seviyesindedir. Yalnızca bilgi toplamaya yardımcı olmakla kalmayıp farklı tedavi yöntemlerine de yol açan teknoloji, tedavilerin keşfedildikten sonra uygulanmasına da kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca, profesyonellere erişimin hiç olmadığı kadar kolaylaşmış olması, insanların kendini geliştirmesinde de oldukça etkili olmuş ve toplum olarak nitelikli insanların çoğalmasına yön vermiştir.

Kaynak: Webrazzi

Sağlıkta teknolojik örnekler nelerdir?

MR Linac- Hassas Işınlama Teknolojisi

Günümüzde kanser tedavileri için gelişmeler büyük bir hızla devam ederken en yoğun kullanılan cihazdır. Tümörü doğrudan hedefleyerek çevre dokulara zararı en aza indirgemiş olmasıyla hayat kalitesini oldukça arttıran bir işleyişe sahiptir.

Kanyak: Anadolu Sağlık Merkezi

MR-TRUS Füzyon

‘Akıllı biyopsi’ yöntemi olarak adlandırabileceğimiz olan MR-TRUS Füzyon, prostat kanseri tanısında yüksek doğruluk ve hassasiyet barındıran bir yöntemdir. Manyetik Rezonans (MR) görüntülerinin, özel bir yazılım yardımı ile işlenmesi ve Trans Rektal Ultrasonografi (TRUS) görüntüsü ile gerçek zamanlı birleştirilmesi esasına dayanır.

Kaynak: Anadolu Sağlık Merkezi

Mamografi

Meme kanseri kadınların ölüm yüzdesinin büyük bir çoğunluğunu kapsayan bir hastalıktır. Erken teşhisin oldukça önemli olduğu bu kanser türünün teşhisinde kullanılan mamografi, özel bir röntgen cihazı ile ve düşük doz ışın kullanılarak film çekilmesi işlemidir.

Kaynak : Siemens Healthineers

Özetle; sağlık ve teknolojinin iç içe geçmiş olması insanlığın içinde bulunduğu süreci en sağlıklı şekilde yönetebilmesine olanak sağlamıştır. Zamandan ve maliyetlerden tasarruf edilme durumunda ise sağlık kurumlarının da yararlılığı artmış bulunmaktadır.

KAYNAKÇA

--

--