SAĞLIK YÖNETİCİLERİNİN HASTANELERDE ROLÜ

Furkancoker
SAYGEL
Published in
3 min readJan 8, 2022
Kaynak: https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.kariyerhaber.net%2Fsaglik-yonetimi-bolumu-ne-is-yapar-is-imkanlari-ve-maaslari%2F&psig=AOvVaw2YSXFeMOOtB5zycAZmrnGe&ust=1641670819753000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCMiNyMqyoPUCFQAAAAAdAAAAABAK

Bu yazımda Sağlık Yönetimi 1. sınıf öğrencisi olduğum için bana sık sorulan sorulardan birine dikkat çekmek istedim . Sağlık Yönetimi nedir? Sağlık Yöneticisi ne yapar?

Sağlık, hayatımızın kuşkusuz en önemli şeyidir. Sağlığımız olmazsa hayallerimiz, hedeflerimiz ve güzel bir yaşantımız olamaz. Bu yüzden sağlık çalışanlarına büyük sorumluluk düşüyor.

Bugün sağlığımız için en önemli mesleklerden biri olan Sağlık Yöneticisini inceleyeceğiz.

Sağlık Yöneticisi unvanına sahip olabilmek için Sağlık Yönetimi bölümünü bitirmek gerekmektedir. Öncelikle bölüm bazı üniversitelerde sağlık bilimleri fakültesinde bulunurken bazı üniversitelerde iktisadi ve idari bilimler fakültesinde yer alıyor. Bunu bölümün çok multidisipliner olmasına bağlayabiliriz. Sağlık Yöneticisi adayının bir çok konuda bilgi sahibi olması beklenmektedir.

Yönetim, birden çok kişinin bir amaç doğrultusunda bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bir kavramdır. Bir amaç için en az iki kişinin bir araya geldiği yerde, yönetimden söz edilir. Kuruluşu, amacına ulaştırmak için elde bulunan tüm kaynakları (insan, para, malzeme, makine) en ekonomik şekilde planlama, örgütleme, yöneltme (etkileme, emretme) kontrol (denetim) ve koordine etme (düzenleme) faaliyetlerinin bütünüdür.

Kaynak: https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.hepsinibilio.com%2Funiversite-bolumleri%2Fsaglik-yonetimi-bolumu-nedir-mezunlari-ne-is-yapar-h416.html&psig=AOvVaw2YSXFeMOOtB5zycAZmrnGe&ust=1641670819753000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCMiNyMqyoPUCFQAAAAAdAAAAABAQ

Sağlık Yöneticilerinin mevkileri, yaptıkları işler nelerdir?

Tüm işletmelerin yönetilmeye ihtiyacı vardır. Sağlık kurumları da buna dahil. Bu ihtiyacı karşılamayı amaçlayan bir bölümdür sağlık yönetimi. Daha açıklayıcı olursak; sağlığı korumak, sağlık düzeyini yükseltmek hasta ve yaralıların tedavilerini sağlamak ve gerektiğinde rehabilite edici hizmetleri sunmak amacıyla kaynakların birleştirilerek harekete geçirilmesidir.

Yönetici, örgüt amaçlarını gerçekleştirmek için elde bulunan tüm kaynakları en doğru ve ekonomik biçimde organize eden kişidir. Başarılı yöneticiler yeni bilgiler kazanır, olumlu davranış özelliklerine sahip olur, yönetim fonksiyonlarını, yönetim tekniklerini uygulayarak icra eder. Sosyal bilimlerde meydana gelen ilerlemelerle, matematik ve teknolojiyi bir araya getirerek modern bir idareciden beklenen bilgi ve hünerlere, ihtisaslaşmış bilgi ile genel sevk ve idare bilgisine sahiptir. Hem içinde çalıştığı örgütü hem de çevreye ait alt kültürü ve çevreyi tanır. Başarılı bir yönetici kendisini yeniliğe adar. Astlarına ilham verir. Grubun amaçlarını en az emek ve kaynak sarfıyla gerçekleştirir. İnsanların artan istek ve ihtiyaçlarını karşılar. İşe ilişkin çetin ve yeni sorunları çözümlemeye çalışır ve büyük sorumluluklar taşır.

Sağlık Yöneticileri; Hastane Yöneticisi, Hastane Müdürü, Hastane Müdür Yardımcısı, Sağlık Hizmetleri Organizasyonu, Sağlık Finansmanı, Sağlık Sigortacılığı, Sağlık Teknolojileri ve Kullanımı, Sağlık Bakanlığına Bağlı Kuruluşların Yöneticiliği, Sağlık Turizmi Şirketlerinin İdaresi, İlaç Şirketleri gibi genelde sağlık kurumları başta olmak üzere idari pozisyonlarda görev alabilirler.

Başarılı bir yöneticide bulunan özellikler doğuştan gelen ve kazanılan özellikler olarak sınıflandırılabilir. Kazanılan özellikler ise bilgi ve tecrübeye ilişkin özellikler ve yürütmeye ilişkin özelliklerdir.

Kaynak: https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.saglikaktuel.com%2Fhaber%2Fsaglik-yoneticileri-bir-cati-altinda-toplandi-8700.htm&psig=AOvVaw3FAV3q7CNH3hNLvSjwmWcR&ust=1641673346322000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCICdq_-7oPUCFQAAAAAdAAAAABAE

KAYNAKÇA

1- https://cdnacikogretim.istanbul.edu.tr/auzefcontent/20_21_Bahar/saglik_hizmetlerinde_yonetim/3/index.html#konu-5

2-https://dspace.ankara.edu.tr/xmlui/handle/20.500.12575/32048

3-https://neu.edu.tr/wp-content/uploads/2015/11/HASTANE-Y%C3%96NET%C4%B0M%C4%B0-VE-Y%C3%96NET%C4%B0C%C4%B0S%C4%B0.pdf

4-https://dergipark.org.tr/tr/pub/huniibf/issue/7886/103631

--

--