SAĞLIKTA GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON

Furkancoker
SAYGEL
Published in
3 min readNov 9, 2021
fotoğraf: https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.kariyer.net%2Fkariyer-rehberi%2Fyeni-normalde-girisimcileri-neler-bekliyor%2F&psig=AOvVaw0bBOx8cLUoAeCPXFv4REza&ust=1636413440366000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCLjnl6Oxh_QCFQAAAAAdAAAAABAD

‘’ Gelecek, bugünden ona hazırlananlara aittir’’

Girişimcilik benim bakış açımla en kısa sürede sosyoekonomik özgürlüğümüz adına yapmış olduğumuz işler karşılığında aldığımız sıfattır. Girişimcilik ile yatırımcılık çoğu zaman toplum içerisinde karıştırılsa da birbirinden epey farklıdır. Peki nedir bu farklar? Öncelikle amaçları; Yatırımcıların yaşam standartları zaten iyi durumda olmasına rağmen ellerinde olan parayı en iyi şekilde değerlendirmeyi amaçlarlar, girişimcinin amacı ise yaşam tarzlarını değiştirmek ve daha keyif aldıkları bir hayat sürmek için yeni bir iş adımı atmayı tercih ederler. Haliyle aldıkları riskler de farklıdır. Yatırımcılar piyasayı derinlemesine analiz ettikten sonra en az risk alacakları şekilde bir yatırım yaparlar. Ancak girişimciler riskleri kendi başlarına kabul edip harekete geçer.

Girişimciliğin Sağladığı Faydalar;

1-Yeni mal veya hizmet üretmek.

2-Bir fikri fiiliyata geçirmek.

3-Başkalarının göremediği fırsatlardan yararlanmak.

4-Yeni üretim yöntemleri geliştirmek ve uygulayabilmek.

5-Endüstride yeni organizasyonlar kurabilmek.

6-Yeni pazarlara ulaşmak veya yeni potansiyel pazarlar oluşturmak.

7-Ham maddelerin vb. maddelerin(yarı mamul) yeni kaynaklar bulmak.

8-Var olan ürünlerin niteliklerini değiştirmek veya yükseltmek.

8-Bulunduğu sektörü ve çevresini etkilemek.

10-Yeni kaynaklar ve yöntemlerle alternatifler yaratmak veya maliyetleri düşürmek

11-Yeni teknolojiler geliştirmek.

12-İş hayatında değişime öncülük etmek (1).

İnovasyon: Yenilik, Yenileşim

fotoğraf: https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fmiesofficial.com%2Fblog%2Finovasyon-nedir%2F&psig=AOvVaw3CggXR5a8myk-e4Vcc3M0c&ust=1636416413916000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCLC0mqy8h_QCFQAAAAAdAAAAABAS

Günümüzde inovasyon yoğun rekabet koşullarında piyasada başarılı olmak isteyen işletmelerin birinci önceliği durumundadır. Çünkü şirketlerin de aynı insanlar gibi ömürleri vardır. Şirket kurulur, hazırlıklarını tamamladıktan sonra piyasaya girer. Çıkışlı inişli bir süreci olur ve sonra yeniliğe ayak uyduramadıysa(uydursa bile yeterli değil ise) batar veya kapanır. Haliyle inovasyon bu anlamda şirketleri ayakta tutan en büyük etkendir.

Dünyanın en büyük şirketlerinin yer aldığı Fortune Dergisi tarafından yayınlanan “Dünyanın En Büyük 500 Şirketi” araştırmasına katılan şirketlerin ortalama yaşam süresi ise 40 yıl (2).

Bu yüzden kurulan veya kurulması düşünülen şirketin olabildiğince yeniliğe ve değişime açık olması şarttır. Değişimin, örgütsel hayatın da en temel kriterlerinden biri olduğu savunulabilir.

İnovasyon Türleri

Ürün yeniliği: Yeni ürünler (hastanelerde yeni cihaz ve araçlar).

Hizmet yeniliği: Kullanıcılara hizmetlerin sunulduğu yeni yollar (on-line vergi formları).

Süreç yeniliği: Örgütsel süreçlerin tasarlandığı yeni yollar (ön ve arka ofis süreçlerinde idari yeniden organizasyon, yeni yaklaşımlara yol açan süreç eşleştirmesi).

Yenilik pozisyonu: Yeni kavramlar veya kullanıcılar (gençler için).

Stratejik yenilik: Kuruluşun yeni hedefleri veya amaçları (topluluk politikası, vakıf hastaneleri).

Yönetim yeniliği: Yeni vatandaş katılım formları ve demokratik kurumlar (alan forumları).

Kavramsal yenilik: Yeni dil ve yeni kavramlar (Londra için trafik sıkışıklığı için ödeme kavramı veya karbon vergisi) (3).

Özel sektördeki yenilikçiliği ele alan çalışmaların çoğunluğu, ürün ve hizmet inovasyonu, süreç yeniliği, organizasyonel ve pazarlama yenilikleri gibi yaygın olan sınıflandırmalar mevcuttur. Tarihsel olarak, odak ürün ve hizmetlerde teknolojik yenilik üzerine kurulmuştur. Bununla birlikte, teknolojik olmayan yeniliklerin ve belirli bir kamu alanına ve hizmetine odaklanmanın dahil edilmesi, ürün ve süreç arasındaki ayrımı azaltmakta ve örgütsel yeniliğin rolünü vurgulamaktadır. Kamu sektöründeki yenilik çeşitli şekillerde ayrılabilir.

*Yeni veya geliştirilmiş bir hizmet (evde sağlık bakımı) ·

*Süreç inovasyonu (bir hizmetin veya ürünün imalatında bir değişiklik)

*Yönetim inovasyonu (politika değişikliğinin bir sonucu olabilecek yeni bir politika aracının kullanılması) ·

*Sistem inovasyonu (yeni bir sistem veya mevcut bir sistemin köklü bir değişimi, yeni organizasyonlar veya yeni işbirliği ve etkileşim kalıpları kurulması) ·

*Kavramsal inovasyon (entegre su yönetimi veya hareket kabiliyeti kiralanması) (4).

Girişimcilik Ve İnovasyon

fotoğraf: https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.musiad.org.tr%2Fuploads%2Fyayinlar%2Farastirma-raporlari%2Fpdf%2Fkuresel_rekabet_icin_ar-ge_ve_inovasyon.pdf&psig=AOvVaw20YdoKmw8ttGmJSjlKNuOZ&ust=1636416849253000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCNC86oC-h_QCFQAAAAAdAAAAABAT

Yukarda da yazmış olduğum açıklamalar üzerine siz de anlamış olmalısınız ki girişimcilik ve yenilik birbirlerini çok iyi şekilde tamamlayan kavramlardır. Yenilik süreci, yeni fırsatların kaynağının analiz edilmesi ile başlar. Birçok yenilik, yeni fırsatların ortaya çıkarılması için yapılan bilinçli ve nedenli araştırmalar neticesinde ortaya çıkar. Girişimci; var olan ancak farkına varılmayanı ortaya çıkaran, yenilikçi, yaratıcı, stratejik ve değerli bir kişidir. Yenilikçiliğin boyutlarını ise, yaratıcı düşünce, dönüşüm, gelişim, risk yönetimi, bağımsızlık, esnek olma ve girişimcilikten oluşturmaktadır.

KAYNAKÇA

1. https://tr.wikipedia.org/wiki/Girişimcilik

2. https://www.capital.com.tr/yonetim/liderlik/sirketlerin-omru-daha-da-kisalacak-mi

3. http://www.mahmuttekin.com.tr/userfiles/content/files/KAMU%20KURUMLARINDA%20İNOVASYON%20VE%20GİRİŞİMCİLİK.pdf 2.1

4. http://www.mahmuttekin.com.tr/userfiles/content/files/KAMU%20KUMLARINDA%20İNOVASYON%20VE%20GİRİŞİMCİLİK.pdf 2.1

--

--