SAĞLIK UYGULAMASI OLARAK: TELE-TIP

Cansel Parça
SAYGEL
Published in
3 min readApr 15, 2023

--

Temel Bakım Uygulamalarının Yeni Normal Yolu — Astutedoc

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ-1998) göre; ”Tele-tıp uzaklığın önemli olduğu durumlarda tüm sağlık personelinin bilgi ve iletişim teknolojilerini tıbbi veri iletimi için kullanması” olarak tanımlamıştır. Amerikan Tele-tıp Derneğinin yaptığı tanımda ise; “Tele-tıp, sağlığın küresel olarak daha iyileşmesini, hastalıkla savaşımı, sağlık hizmetine katkıda bulunmayı, öte yandan eğitim, yönetim, sağlıkla ilgili araştırma yapmayı amaçlayan, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanarak uzaktan işlem yapma özelliğini içeren sağlıkla ilgili etkinlikler, hizmetler ve sistemlerdir “olarak tanımlanmıştır (1).

Tele-tıp, bireysel ve toplumsal sağlığın geliştirilmesi için, mesafenin önemli bir role sahip olduğu sağlık hizmetlerinin sunumu, ve hastalıkların teşhisi, önlenmesi, araştırılması ve değerlendirilmesi, gerekli olan bilgi alışverişinin sağlanabilmesi için sağlık personeli tarafından kullanılan bir yöntemdir. Tele-tıp doktor ve hastanın ya da iki doktorun bir arada bulunamadığı durumlarda, mobil bağlantı ve kablosuz bağlantı da dâhil olmak üzere yapılan bir uygulamadır. Bir hekim tarafından hasta bilgilerinin görüntüsü veya ses iletimi yardımıyla teşhis veya tedaviden oluşur. Veriler hasta ile hekim veya hekimler ile uzmanlar arasında karşılıklı transfer edilebilir. Sağlık kuruluşlarına uzak olan hastalar sağlık hizmetlerinden bu uygulama sayesinde faydalanabilmektedir. Ayrıca yeterli imkânı bulunmayan sağlık kuruluşlarında tanı ve tedavide zorlanıldığı durumlarda hastanın dosyası, görüntüleri ve tahlil sonuçları gibi tanıya yardımcı olan tıbbi veriler diğer merkeze gönderilerek hastaya erken tanı konmasına yardımcı olmaktadır. Böylece hastalığın tanı ve tedavi sürecindeki işlemler kolaylaşır (2).

Tele-Tıp’ın faydaları

Hizmet sunumunun verimliliğini artırabilir, hastalara bakma veya başka bir yere nakil masraflarını azaltabilir. Kısacası maliyetleri düşürür.

Tele-tıp, sağlık hizmetine kolay erişimi sağlar.

Tele-tıp, hem tıbbi hem de zihinsel sağlık sorunları olan hastalar için bakım kalitesini artırabilir.

Hastaların sağlıklı kalmasını ve sağlık bakımlarıyla ilgilenmesini daha kolay ve rahat hale getirir.

Doktor ve sağlık personeline istenildiği zaman ulaşılabilirlik sağlar (2-3).

TÜRKİYE’DE KULLANILAN BAZI TELE-TIP UYGULAMALARI

Tele-Radyoloji

Tele-radyoloji en fazla kullanılan Tele-tıp yöntemidir. Tele-radyoloji uygulaması radyoloji raporlarına ve ikinci uzman görüşüne hızlı erişim, danışma, gelişmiş sağlık bakımı, bilgisayar destekli tanı nedeniyle kolaylık sağlar.

Tele-Patoloji

Tele-pataloji mikroskobik görüntülerin telekomünikasyon ağları ile transfer edilmesini ifade etmektedir. Bu uygulamada patoloji uzmanı görüntüleri mikroskop yerine monitör aracılığı ile görebilmektedir.

Tele-Elektrokardiografi (EKG)

Kalp üfürümlerinin, resim ve seslerinin kaydedilip elde edilen tüm kardiyolojik verilerin toplanarak hizmet merkezine aktarılmasını ifade etmektedir. Hastanın evinde veya hareket halinde iken belli bazı cihazlar vasıtasıyla sürekli veya önceden belirlenen zamanlardaki verilerin aktarılması şeklinde gerçekleşmektedir.

Tele-Konsültasyon

Maliyet/yarar analizleri yapılmış, tıbbın birçok dalında teşhis ve tedavi niteliği açısından önemli hatalara neden olmaksızın gerçekleştirilen ucuz bir hizmettir.

Tele-Evde Bakım/Sağlık

Evde sağlık bakımı, yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin evlerinde durumunu izlemek için kullanılmaktadır. Evde sağlık hizmeti kapsamında ilk aşamada yatağa bağımlı hastalara hizmet verilmektedir. (2)

KAYNAKÇA

1)Hoşman İ.(2018) Sağlık sektöründe Tele-Tıp uygulamalarına ilişkin boyutlar sağlık hizmetinden yararlanan katılımcıların görüşlerine ilişkin bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

2) Göksu B.(2022) Tele-Tıp uygulamalarının Sağlık profesyonelleri ve sağlık hizmetinden faydalanan katılımcılar perspektifinden değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Okan Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.

3) Bayatlı E. N.(2021) Tele-Tıp mobil sağlık uygulamaları konusunda hekim görüşlerinin belirlenmesi: Bir özel hastane örneği. Yüksek Lisans Tezi, Atılım Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

#Saygel65

--

--

Cansel Parça
SAYGEL

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi- Sağlık Yönetimi -Saygel