SENİN MESLEĞİN NE ?

MESLEK NEDİR?

Yeşim AKÇOKRAK
SAYGEL
3 min readJan 22, 2022

--

Bir kişinin kendine has temel çalışma alanı edindiği, geçimini sağlamak için yaptığı iş.

MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ

Tercih seçimleri insan hayatı için büyük bir önem arz etmektedir. Kazançlar sayesinde bireyler kendilerine ait bir hak sahibi olurlar. Temel yaşam standardının, yaşamdaki kullanıcılığının, sosyalleşmenin ve etkileşimin tasarlamasına olanak tanır.

KENDİNİ TANIMA

Bu kriterde hedef nokta, planlama ile bireyin kendi planlarının, neyi isteyip istemediğinin farkında olmasıdır. Öğrenciler içinse sınıfta, aldığı eğitim sırasında kişiliğine en uygun olan bölüme karar verebilmesidir. Sizin farkında olmadan yalnız kararlar verip kendinize uygun olmayan bir mesleğe yönelebilirsiniz. Ve bu kötü durumu kendiniz için uygun bir hale getiremediğimiz sürece hayatınızın geri kalan kısmında mutsuz bir hayat sürmek zorunda kalabilirsiniz.

MESLEĞİN GELECEĞİ

Belli başlı meslekler çok daha fazla iş olanağı sunabilirken, bazı meslekler için ise daha fazlasını elde etmek için çok daha fazla çaba sarf etmek gerekmektedir. Hal böyleyken kişi seçtiği mesleğin bir geleceği var mı diye düşünmek ve araştırmak zorundadır.

MESLEĞİN ÇALIŞMA ŞARTLARI

Mesleğin çalışma şartları kişinin çalışma ortamında o işi yapabilme durumunu gösterir. İşle ilgili, kişinin mizacınmizacıne uygun olup olmadığının degerlendirilmesi gibi belli başlı meseleleri kapsamaktadır.

TOPLUMSAL/AİLEVİ BASKI

Bu alan farklı bir önem arz etmektedir. Kişi bu durum yüzünden ilerleyen süreçlerde, zor şartlar altında kalabilir. Aileler, kimi zaman çocuğunun yerine düşünüp yine çocuğunun yerine karar verebilmektedir. Bu şekilde birçok yanlış yapılmakta ve kişilerin yanlış kararlar vermelerine sebep olumabilmekedir. Bir an önce bu yanlıştan vazgeçilmelidir. Ailelerin, belli başlı kararlarda teşvik edici olmaları kabul edilebilir. Ancak son karar kesinlikle kişinin kendisine bırakılmalıdır.

MESLEĞİN STATÜSÜ/PRESTİJİ

Kimi için bu durum bi anlam ifade etmezken kimileri içinde büyük bir önem arzetmektedir. Toplumda saygın bir kişi olmak isteyen bireyler, bu kritere önem vermektedir. Öğrencilerin mesleklerini seçerken kendisine statü kazandıracak mesleğe yönelmesi önemlidir. Aşağıda ise üniversite tercih listelerinde en çok yer alan 20 prestijli program gösterilmektedir.

https://www.google.com.tr/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.takvimegitim.com%2Fnode%2F618&psig=AOvVaw0eMjsxT5BcMN3M6BS3q1Qg&ust=1642680318301000&source=images&cdAAACAAFJsjsjfjs&cdfcdfcfcfcfbjsjfjsjfcfcfcfcfcfcfcfcfcfcfcfcfcfcfcfcfcfcfcfcfcfcfcfcfcfcfcfcdhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhdnzbnmnmşhhhhhhhhhhhhhhhhhhhdzkkkkkkkkkkkkkk=AOvVaw0eMjsxT5AvVaw0eMjsxT5AvVaw0eMjsxT5.

MESLEK SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

  1. İlgi alanına,
  2. Yeteneklere,
  3. Sosyal çevreye,
  4. Ailenin yönlendirmesine,
  5. Değerlere.

HOLLANDA KİŞİLİK KURAMI

SOSYAL KİŞİLİK

Yardımsever, sorumluluk sahibi, sosyal, iş birliği içinde çalışabilen, empati kurabilen, samimi, nazik ve anlayışlı olan, çocuklara yardım etmeye istekli kişilerdir.

Kişilik tipine uygun mesleki çevreler: Sosyal hizmetler, danışman, danışman psikolog, halkla ilişkiler, otelcilik, öğretmenlik örnek olarak gösterilebilir.

GELENEKSEL KİŞİLİK

Dikkatli, planlı, kontrollü, gönüllü çalışan, hayal kurabilen,çalışmaktan hoşlanan kişilerdir.

Kişilik tipine uygun mesleki çevreler: Veznedar, kütüphaneci, postacı, muhasebeci, finans elemanı, asker, polis, memur, hakim örnek olarak gösterilebilir.

SANATSAL KİŞİLİK

Kişilik tipinin belirgin özellikleri: Heyecanlı ve coşkuları dengesiz, hayalci, fevri, karmaşık, sezgileri güçlü, bölgesel, duygusal, duyarlı ve yapıcı, kullanımda deneyime yönelik olan kişilerdir.

Kişilik tipine uygun mesleki çevreler: Yazar, ressam, aktör, tiyatrocu, dekoratör, heykeltıraş, mimar olarak gösterilebilir.

GİRİŞİMCİ KİŞİLİK

Kişilik tipinin belirgin özellikleri: Dışa dönük, enerjik, kendine güvenen, atılgan, fevri, deneme yeteneği yüksek, sabırsız, meraklı, maceracı, iyimser, sosyal, konuşkan kişilerdir.

Kişilik tipine uygun mesleki çevreler: Satıcı, pazarlamacı, komisyoncu, itfaiyeci, avukat, reklamcı, gazeteci olarak gösterilebilir.

ARAŞTIRICI KİŞİLİK

Bu insanlar genel anlamda sosyal olayların nedenlerini araştırır ve soyutlamayla ilgili genel bilgilerden hoşlanırlar. İçe yönelik bir eğitimden faydalanan bu kişilerin, eğitiminden çok ilgi alanlarındaki uygulamaları ön plandadır.

Kişilik tipine uygun mesleki çevreler: Biyolog, genetik bilimci, matematikçi, kimyager, fizikçi, araştırmacı, antropolog, akademisyen, bilim adamı olarak gösterilebilir.

GERÇEKÇİ KİŞİLİK

Bu insanlar genelde el ile yapılan işleri tercih eder. Alet ve makineleri üretim amacı için kullanırlar. Sosyal ve işlevsellikten hoşlanmazlar. Atletik yapılı, mekanik donanım sahibi ve gelişmiş teknolojileri kullanarak çalışmaktan zevk alan kişilerdir.

Kişilik tipine uygun mesleki çevreler: Otomobil tamircisi, mühendislik, imalathane işleri, tesisatçı, her türlü orman işleri, denizcilik, beden eğitimi gösterilebilir.

KAYNAKÇA

  1. ( Prof (dpu.edu.tr)
  2. Meslek seçimi nedir? Meslek seçimi önemlidir? — İnsan Kaynakları Blogu — Manpower Group | insan gücü
  3. https://prezi.com/view/KtNWEAm4qcdegJLdpgKu/ (kendi yayınımdır)

--

--