SİZCE SAĞLIK KURUMLARINDA ÖRGÜT İKLİMİ NASILDIR?

Hatice
SAYGEL
Published in
3 min readNov 8, 2021

Örgütün ortamdaki var olan atmosferi ile örgütsel iklim arasında önemli bir ilişki olduğu düşünülmektedir. Bireylerin çalıştıkları ortamı algılama biçimleri onların tutum ve davranışlarını belirlemektedir. Çalışma ortamı ve koşullarına ilişkin olumlu algılamalar, birey davranışlarını olumlu yönde etkilemektedir. Bu nedenle ilk olarak çalışılan ortamın koşullarını ifade eden örgüt iklimi kavramını inceleyelim.

Fotoğraf: https://acikders.ankara.edu.tr/mod/resource/view.php?id=46758.

Örgüt iklimi, çalışanlar için olumlu bir ortam oluşturarak çalışanların duygu ve normal durumlarını etkilemekte ve örgüte bağlanmalarını sağlayan bir kültürün oluşmasında rol oynamaktadır. Örgüt ikliminin yönetilmesi, çalışanların iş tatmininin arttırılması, yüksek başarı güdüsüne sahip olmaları, verimli ve etkili olmaları açısından kritik öneme sahiptir (2). Örgüt iklimi kavramsal tanım olarak incelendiğinde örgütlerin bireysel ve çevresel özellikleriyle örgütteki insan davranış ve ilişkilerinin oluşturduğu ortam olarak ifade edilmektedir. Bir başka deyişle örgüt iklimi; örgütün kişiliğini oluşturan, örgütü diğer örgütlerden ayıran, örgütü betimleyen, örgüte egemen olan, örgütün iç çevresinin oldukça kararlı, değişmez, sürekli niteliğine sahip ve örgütte bulunan bireylerin davranışlarını etkileyen ve onlardan etkilenen, somut olarak gözle görülüp elle tutulamayan ancak örgüt içindeki bireylerce hissedilip algılanabilen ve bütün bu özellikleri içine alan psikolojik bir terimdir (3).

Örgüt İkliminin Boyutları

Örgüt İkliminin; yapılan işe, örgütsel konuma, görevlilerin eğitim durumlarına ve mesleklerine, siyasal etkiler ve giderek tüm topluma bağlı olarak değişen nitelik taşımaktadır (4). Örgüt iklimi kavramı en az üç değişkenden oluşmaktadır.

1) Çevresel Değişkenler: Dışarıdan meydana gelen, bireyin kendisinden kaynaklanmayan dış faktörlerdir. Örgütün fiziki yapısı ve kanunlar buna örnek olarak verilebilir.

2) Kişisel Değişkenler: Örgüt çalışanlarının etkisi olan, dış faktörlerle pek etkisi olmayan değişkenlerdir. Örgüt çalışanlarının karakteristik yapıları, yetenekleri, başarıları ve yaklaşımları gibi özellikler örnek verilebilir.

3) Örgütsel faktörler: Örgüt içinde meydana gelen değişkenlerdir (5).

Fotoğraf: Zeybek, K. (2010). Hastane işletmelerinde örgüt iklimi ve tükenmişlik etkileşimi (Doctoral. dissertation, DEÜ Sosyal Bilimleri Enstitüsü).

Hastanelerde Örgüt İklimi

Hastaneler hizmet üreten kurumlardır. Sağlık sektöründe kişilere verilen hizmetler bireyselleştirme gerektirmektedir. Kişisel sağlık hizmetleri kitle halinde üretilip satılamadığından her birey için özel tasarlanmaktadır. Hastanelerin personelle arasında koordinasyon olması, uzmanlaşmanın yüksek olması, işlerin birbirine bağlı olmasından dolayı hizmete yönelik çıktıların tanımı ve ölçülmesi zordur. Bu yüzden hastanelerde örgütsel iklimin olumlu algılanması önem arz etmektedir. Politika, kurallar ve prosedürleri herkesin anlayabileceği ve benimseyebileceği bir düzeyde olması, kararlara katılma konusunda çalışanların cesaretlendirilmesi ve karar verme ile ilgili sorumluluk sahibi olmaları sağlık hizmetinde çalışanların iklim algılamalarını etkilemektedir (2). Her işletmenin kendine has örgüt iklimi vardır. Kuruma birçok yarar sağlayan örgüt ikliminin olumlu algılanması çalışanların başarı güdülerinde verimlilik sağlar ve etkinliklerinde önemli yere sahiptir. Ayrıca örgüt iklimi hem çalışanları motive edici hem de çalışanların motivasyon düzeylerini artırıcı bir özellik taşımaktadır (7).

Sonuç olarak;

Örgüt açısından ele aldığımızda sağlıklı bir örgüt iklimine sahip olan organizasyonlarda verimlilik ve etkinlik yüksektir. Çalışanlar açısından ele aldığımızda sağlıklı örgüt iklimine sahip örgütlerde kişilerin yüksek motivasyona sahip olduğu görülmektedir. İklimin iş tatmini, işgücü performansı ve işten ayrılma gibi değişkenler etkilemektedir. Çalışanların iş tatminini sağlamanın örgüt performansını artırmak açısından önemli olduğunu göstermektedir. Örgütün desteğini her zaman yanında hisseden çalışanlar işlerine daha sıkı bağlanmakta ve bulundukları işyerinden ayrılmayı düşünmektedirler. Çalışanların hızla değişen ve gelişen belirsizliğin olduğu ortamlarda riskli kararlar almaya teşvik eden, onları aldıkları kararlar doğrultusunda destekleyen ve açık iletişim kanallarının olduğu , ılımlı bir atmosfere sahip sağlık kurumlarında sağlık personelinin iş performansı arttırarak örgütsel başarı yakalanabilir(4).

KAYNAKÇA

1) https://acikders.ankara.edu.tr/mod/resource/view.php?id=46758

2) Akbulut, Y., & Kutlu, G. (2016). Örgüt İkliminin Belirlenmesi: Kamu Hastanesi Örneği. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 19(3).

3) https://www.gazeteekspres.com/makale/orgutsel-iklim-nedir-cesitleri-nelerdir-7759

4) Yüksekbilgili, Z., & Küçüközkan, Y. (2017). SAĞLIK KURUMLARINDA ÖRGÜT İKLİMİ İLE ÇALIŞANLARIN İŞ PERFORMANSI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ. Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 8(17), 34–46.

5) Kaya Tataroğlu, E. (2017). Örgüt İkliminin Motivasyon İle İlişkisi Üzerine Bir Araştırma (Master’s thesis, Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü).

6) Zeybek, K. (2010). Hastane işletmelerinde örgüt iklimi ve tükenmişlik etkileşimi (Doctoral. dissertation, DEÜ Sosyal Bilimleri Enstitüsü).

7) Gün., I., & Söyük, S. (2017). Sağlık kuruluşlarında örgüt iklimi ve örgütsel güven arasındaki ilişki. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, (1), 40–48.

--

--