https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.ideakurumsal.com%2Finsan-kaynaklari-yonetimi-surecinin-ilk-adimi-nedir%2F&psig=AOvVaw2eT8Ce5EcQIvEvTb-NmGGB&ust=1681914410276000&source=images&cd=vfe&ved=0CBEQjRxqFwoTCJiFuMvRs_4CFQAAAAAdAAAAABBI

STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI PLANLAMASI

Eda SARAÇ
SAYGEL
Published in
2 min readApr 18, 2023

--

Günümüz iş yaşamında bilim- araştırma- teknoloji üretiminden her düzeydeki bilginin kullanımına kadar örgütsel stratejilerin geliştirilmesi ve uygulanmasında aynı zamanda örgütün iş gücü açısından insan kaynaklarının planlamasının ve yönetiminin önemi büyüktür (1).

Bundan dolayı örgütlerin rekabet avantajı sağlamasına ve güçlü iş ekiplerinin oluşturulmasında insan kaynakları merkezi bir konum kazanmaktadır. Bu yüzden işletmenin belli bir dönem için belirlediği stratejinin ve amaçlarının o döneme ait insan kaynakları gereksinimlerinin planlamasını stratejik insan kaynakları planlaması olarak adlandırabiliriz (1-2).

Stratejik insan kaynakları yönetimiyle örgütlerin içsel ve dışsal çevrelerinde farklılaşmalarını, iş görenlerin performansını arttırdıklarını, yenilikçi örgüt kültürü oluşturduğu görülebilmektedir (1).

İşletmeler yapılan stratejik planlamaları tüm kademelere ve çalışanlara uyarlaması ve çalışanların da söz konusu uygulamaları günlük faaliyetlerinin bir parçası olarak kabul etmeleri ve kullanmaları gerekmektedir. Ve işletmelerin bu planları hayata geçirirken hem kendisinin hem de çalışanlarının gerekli nitelik ve motivasyona sahip olmaları lazımdır (2).

Stratejik insan kaynakları planlamasının aşamalarını kısaca;

- Misyonun Belirlenmesi

- Vizyonun Belirlenmesi

- Stratejik Amaçların Belirlenmesi( İç Çevre Analizi, Dış Çevre Analizi)

- İç ve Dış Çevre Analizlerinin Yapılması

- İnsan Kaynakları Arz ve Talebinin Belirlenmesi

- İnsan Kaynakları Arz ve Talebinin Karşılaştırılması

- Faaliyet Programlaması(İşe Alma Yerleştirme Faaliyetleri, Eğitim ve Geliştirme Faaliyetleri, Kariyer Yönetimi Faaliyetleri, İşten Ayırma Faaliyetleri)

- Denetim ve Değerlendirme olarak sıralayabiliriz (2).

Sonuç olarak yapılan planlarla çalışanların amaçları ve işletmenin amaçları arasında kurulacak denge ile işletmenin devamlılığı ve sağlayacağı hizmet açısında önemli bir adım atılmış olacaktır (2).

KAYNAKÇA

1) https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1722223

2) https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/165699

--

--

Eda SARAÇ
SAYGEL
Writer for

Sağlık Bilimleri Üniversitesi/ Sağlık Yönetimi Mezun ->SayGel