TÜRKİYE’DE SAĞLIK YÖNETİMİNİN GELİŞİMİ

Zeynep Şengel
SAYGEL
Published in
2 min readNov 13, 2023
Resim 1

Konuya öncelikle sağlık ve sağlık yönetimi terimlerinin tanımlarıyla başlamak istiyorum. DSÖ’nün tanımına göre, ‘Sağlık; yalnızca hastalık ve sakatlıkların olmaması değil, fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir.’ (WHO, 2023). Sağlık yönetimi ise, sağlık sektöründe hizmet veren kurumların sağlığa özel yönetimi, organizasyonunu planlama ve sorunlara çözüm sağlayan bir alandır. Bu bölüm mezunları, idarecilik göreviyle sağlık kuruluşlarında hizmet sağlar.

Hastane yöneticiliği aslında oldukça eski bir meslektir. Osmanlı döneminde, hastanenin yönetimi ve işletilmesi işlerini tımarhane ağası denilen ve hekim olmayan kişilerden yetiştirilen hastane yöneticilerine yaptırılmaktaydı. Daha sonra bu meslek grubundakilere müdir-i hastane denmeye başlandı. Hastanenin tüm idari, mali, operasyonel ve işletmecilik hizmetleri bu kişiler tarafından yürütülmekteydi. Anlaşılacağı üzere bugünkü “yeni meslek” algısı yanlış.

Resim 2

Cumhuriyet dönemine gelindiğinde bu bölüm için eğitimde adımlar atıldığı görülmüştür. Sağlık Hizmetleri ve Kurumları Yönetimi bölümü adıyla 3 yıllık eğitim veren yükseköğretim meslek okulu kurulmuştur. Daha sonra yüksek lisans ve doktoranın yanında lisans düzeyinde eğitim veren okulların sayısı artmıştır. Özellikle son yıllara bakıldığında üniversitelerde Sağlık kurumları yönetimi, Sağlık yönetimi, Sağlık idaresi, Hastane işletmeciliği, vb. isimler altında lisans ve lisansüstü eğitim veren bölümlerin sayısının giderek arttığını görmekteyiz.

Ülkemizde sağlık hizmetleri yöneticiliğinin bir meslek olarak tanınması ve yer edinmesi için, verilen eğitimlerin nitelikli eğitmenler tarafından verilmesi, yeterli verimlilikte eğitimlerin sağlanması, kalifiyeli mezunların kendilerini kanıtlayabilmeleri ve duyurabilmeleri gereklidir. Eğitim programlarının kalitesinin arttırılması ve akredite edilmesi büyük yarar sağlayacaktır. Mesleki süreçte değişen çevresel ve toplumsal koşullara ayak uydurmalı, hasta ve hasta yakını gibi dış paydaşların beklentileri göz önünde bulundurularak hareket edilmelidir. Yöneticilerin ileri görüşlü olması bu gibi değişken durumların önceden tahmin edilebilmesine olanak sağlayacaktır.

Sonuç olarak sağlık yöneticiliğinin toplumumuzda daha da öne çıkabilmesi için öncelikle biz sağlık yöneticisi olma hedefi olan tüm bireylerin hedeflediğimiz görevin ne kadar önemli ve köklü olduğunu idrak edebilmeliyiz. Kaliteli hizmet anlayışıyla yaklaştığımız takdirde başarısız olma gibi bir durumuna içine düşülmeyecektir.

KAYNAKÇA

.RESİM 1: https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fadamasuniversity.ac.in%2Fbba-in-healthcare-and-hospital-management-a-promising-career-choice%2F&psig=AOvVaw1EnwcLOOf7p_myvp-6os4_&ust=1699696832564000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CBMQjhxqFwoTCPifh9CYuYIDFQAAAAAdAAAAABAS

.RESİM 2: https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.linkedin.com%2Fpulse%2F5-challenges-faced-todays-healthcare-administrators-sharma&psig=AOvVaw3Q9zX0ZI6YlIi-UMnLHCMz&ust=1699980343981000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CBEQjRxqFwoTCLDJxb62wYIDFQAAAAAdAAAAABAp

--

--