TELE-TIP VE HASTA GÜVENLİĞİ

Buse Yılmaz
SAYGEL
Published in
2 min readDec 27, 2021

Tele-tıp, e-Sağlık, Tele-sağlık

Tele-tıp, klinik tıp uygulamalarının hızla gelişmekte olan bir uygulama alanı olup, konsultasyon, inceleme ya da uygulama amaçlı her türlü tıbbi bilginin telefon, internet veya diğer iletişim ağları yoluyla aktarılarak kullanılması anlamına gelmektedir. Sağlıkla ilgili iki profesyonelin telefon görüşmesi sırasında yaptıkları basit bilgi alışverişi de, dünyanın farklı iki ülkesindeki iki profesyonelin uydu ve video konferans teknolojisi kullanarak yaptıkları konsultasyon da, robotik cerrahi de tele-tıp olarak nitelendirilir. Genel olarak tele-tıp terimi ile kastedilen, sağlık hizmeti sunumunda iletişim ve bilgi teknolojisinin kullanılıyor olmasıdır. Tele-tıp dışında sıkça kullanılan ve aslında farklı anlamlar taşıyan e-sağlık ve tele-sağlık terimlerinin de, bazen tele-tıp anlamında kullanıldığı sıklıkla görülmektedir.

Tele-tıp klinik tıp hizmetlerinin sunumu ile ilgili bir terim iken, tele-sağlık ile kastedilen klinik tıp hizmetlerinin yanı sıra eğitim, yönetim ve araştırma gibi klinik hizmetler dışındaki sağlıkla ilgili her türlü hizmet sırasında bilişim teknolojilerinin kullanımıdır. e-sağlık ise tıbbi bilişim, halk sağlığı ve iş idaresi disiplinlerini buluşturan bir alan olup, sağlık hizmetlerinin ve enformasyonunun internet ve benzeri teknolojilerle dağıtımını, kullanımını ifade eden bir terimdir.

https://www.istabip.org.tr/6435-teletip-uygulamalarina-yonelik-turk-tabipleri-birligi-etik-kurulu-gorusu.html

Tele-tıp uygulamaları, kullanıldıkları alana göre çeşitli isimler almaktadır. Bu sınıflandırma şöyledir:

  • Tele-kardiyoloji
  • Tele-radyoloji
  • Tele-rehabilitasyon
  • Tele-psikiyatri
  • Tele-dermatoloji
  • Tele-cerrahiyönlendirme
  • Tele-izlem
  • Tele-konsultasyon
  • Tele-evdebakım

Evlerde kullanılabilen telekomünikasyon ve video-konferans teknolojileri sayesinde gerçekleştirilen “sanal visitler” ile hastaların yerinde izlenmesi mümkün hale gelmektedir. Bunun bir sonraki adımı olarak, özellikle kronik sağlık sorunları olan ve eve bağımlı yaşamak durumunda olan yaşlı hastaların, hem yaşam kalitelerini arttırmak, hem de bakım maliyetlerini düşürmek amacıyla “akıllı ev” teknolojilerinin geliştirilmesi gündeme gelmiştir.

Gelişen iletişim ve üst düzey bilgi teknolojileri sayesinde sağlık hizmetlerinin daha yaygın, daha hızlı ve hastanın yaşadığı yerde verilmesi mümkün hale gelirken bu uygulamaların hasta güvenliği açısından artıları ve eksileri ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu tür uygulamaların özellikle hasta-hekim memnuniyeti ve hasta güvenliği açısından yararlı olacağı sonucuna varılmıştır.

Sonuç olarak; özellikle sağlık kuruluşlarından uzak bölgelerde yaşayan ve kaliteli sağlık hizmetine ulaşma sorunu olan kişilerin her türlü hizmetten etkin ve hızlı biçimde yararlanabilmesi için yaşlı, başkalarına bağımlı ve kronik hastalığı olan kişilerin evde bakım ve tedavilerinin sağlanabilmesi için, gelişen bilişim teknolojilerinden olabildiğince etkili ve yaygın şekilde yararlanılması zorunludur. Ancak, bu yapılırken de hasta güvenliğine azami özenin gösterilmesi gerekmektedir.

KAYNAKÇA

#saygel #teletıpsistemleri #telesağlık #sağlıkteknolojileri

--

--