Tesbih Usülü ve Adetler

Zikir — Tesbih — Mantra Yoga ve Temel Kabalistik Sayı Sembolizmi

Ömer Melih Aksoy
Şifahane
10 min readJul 30, 2017

--

Bir ismi zikretmeye-tesbih etmeye başlamadan önce niyetinizi sessiz bile olsa biliyor olmanız enerjinin koşullanması için önemlidir. Genellikle bir ismi zikrettiğinizde bunu duru ve durgun bir zihne bir kere zikrettikten sonra enerji, his ve düşünce boyutlarında oluşumunu gözlemleyin ve ancak konsantrasyonunuz dağılır gibi olduğunda tekrar zikredin. Böylelikle isimlerin somutlaştığına şahit olursunuz.

Bu manada baktığımız zaman bir isme meditasyon yaptığımızda veya tesbih ettiğimizde genel olarak şu amaçlar gözetilir.

  • Bireysel veya bütüncül ihtiyacın karşılanması, sorunun çözümü
  • Bu bir çok şekilde gerçekleşebilir. İsim zihninizde somutlaşınca ilham ve içgörü gelebilir, olayları tetikleyebilir ya da zikrettiğiniz ismin taşıyıcı vekilini veya görevli insi hadimini hayatınıza çekebilirsiniz.
  • Şifa çalışmalarında her isme özgü enerji, zihin, duygu ve ruhsal işlerin yapılması
  • İsimle ilgili kavramın zihinde, sözde, eylemde, davranış ve alışkanlıklarda anlayışının ve ifadesinin netleşmesi ve somutlaşması
  • Niteliğin ve Erdemin olgunlaşması veya yerleşmesi
  • İsimle ilgili ihtiyacın başkaları hayrına sağlanması
  • Tanrıyla Muhabbet
  • Olayların gidişatında ve enerji-düşünce akışında değişim sağlamak için isimler zikredilebilir.

Muhabbet içindeyken güçlü bir ismi söylemek veya düşünmek bir süre sonra muhabbetin kalitesini ve içeriğini değiştirebilir.

Kavramaya yönelik bir meditasyon yapacağınız zaman ön araştırma veya okuma yapabilir ve böylece zihninizde üretken alan oluşturabilir veya bunu yapmadan kollektif bilinçten anlam üzerinden manaya ulaşabilirsiniz.

Bir ismi zikrederken anlamıyla ilgili olarak imgeleminizin canlı olması enerjinin ve niteliklerin daha yoğunlaşmasını sağlar. Fettah zikrederken kapıların açıldığını, Ğaffur zikrederken yanan bir ateşi ve çözülen bağları düğümleri, Afüvv zikrederken kıvılcımdan ateşin tutuştuğunu veya alevin körükle beslendiği gibi çeşitli imgeleri aklınıza getirebilirsiniz. Ayrıca bu isimleri zikrederken isimlerle uygun anıları da hatırlayabilirsiniz. Bu sadece İsmin görüldüğü anılar değil de İsmin manasına ihtiyaç olunan, İsmin niteliklerinden yoksun olunan anılar hatırlanarak bu anıların içine İsim zikredilip yoğunlaştırılırsa Şifa da gerçekleşebilir.

İsimleri meditasyon ve şifa çalışmaları esnasında uygulayacağınız yerlere zikredebilirsiniz. Mesela Basit İsmi bütün çakralarda açıcı bir etkiye sahiptir, Kabıd da kapatır. Nur İsmi karanlık ve belirsiz bölgeleri aydınlatır veya şifaya ihtiyaç duyan yerleri şifalandırır. Her ismin bir çok özelliği ve gücü vardır. İki veya daha fazla ismi kombinasyon haline getirerek enerjiyi de biçimlendirebilirsiniz mesela eterik kanalları temizlemek için Nur ve Kaviyy birlikte kullanılabilir.

Her ismin insanda açtığı hususi güçler vardır. Semi ismiyle Duruişiti, Müzik Yeteneği; Rakib ismiyle Özgözlem ve Reflektif Düşünce; Besir ismi ile Durugörü, Öngörü, İçgörü veya Zihinsel Görü gibi yetiler açılabildiği gibi Basiret de gelişebilir. Mütekellim telepatiye işaret ederken, Rahman-Nur-Rafi-Şafi şifa gücüne yönelik işlevler taşır. Ancak burada bahsi geçen bütün isimlerin bunlardan başka güçleri de vardır. Bu güçler mantık yürüterek de deneyimle de anlaşılabilir.

İsimler üzerinden Tanrı’nın bir yönü ile hususi olarak da irtibat kurmak istiyorsanız başına “Ya” hitabıyla birlikte bir ismi zikredebilirsiniz. Bir ismin başına “Ya” koyduğunuz zaman Tanrı doğrudan sizin muhattabınız olur. Tekrar tekrar “Ya” ile Tanrı’ya seslenerek tesbih çekmek mantıksal hatadır. Bir kere seslendiğinizde konuşmaya başlamanız daha yerindedir.

Mesela Allah’tan Ehadiyetin nasıl olduğunu öğrenmek istediğinizde El-Ehad ismini bir alan gibi düşünerek içinde çözündüğünüzün formunuzu kaybettiğinizi imgeleyebilirsiniz. Buradan sonrasında direkt olarak Tanrı’dan size İlham ve İçgörü yolu ile Ehadiyet ile ilgili irfan ve enerji akmaya başlar. Ehadiyeti direkt deneyimleyerek de öğrenirsiniz, ancak bu meditasyondan sonra yaşayacağınız deneyimler ile olgunlaşan bir kavrayışla mümkündür.

Tanrı her zaman tam olarak bulunduğunuz yerdedir, gözünüzden de şahdamarınızdan da daha yakındır. Tanrı ile direkt irtibat kuracağınız zaman İsimleri varlık merkezinden zikretmeniz Özden açılmasını sağlar. Bu merkezi noktaya ulaşmak için ayrı çabaya gerek yoktur her an buraya dönebilirsiniz. Ancak burada meditasyon yapmak haliyle şuurunuzu burada kalıcı halde tutmanıza yarar. “Şimdi ve Burası” dedikçe bu Şehadet mahalinde yoğunlaşarak merkezlenebilirsiniz, buradan da açılım yapabilirsiniz.

İsmi çakralarda zikretmek, İsmi bir bulut veya Nur huzmesi gibi hayal edip nefesle bünyeye çekmek, İsmi temsil eden bir insan gibi davranmak, İsmi bir tohum gibi imgeleyip bir vücutta veya dışarıda bir yere ekmek veya ismin nurunu dışarı taşımak gibi bir çok imgelem de yapılabilir.

Bütün bunlarda önemli olan ismin anlamını, gücünü ve derin manalarını bilmektir. Bunun için kavramsal meditasyonlara dair ayrı bir yazı hazırlayacağım.

İsimleri vücudunuzdaki herhangi bir yerinde, çakralarda, damarlarda, hücrelerde, kanallarda veya organlarda zikredebilirsiniz. Regresyon çalışmalarında Evvel ismiyle zamanda geri gider, Adl ile karmik adalet sağlar, Basit ile kayıtları açar, Hafız ile hatırlar, Alim ile bilgi alır, Hakk ile illüzyonları kırar ve hakikati açar, Sabur ile enerjileri dönüştürür, Tevvab ile günahlardan döner, Ğaffur-Ğaffar ile yine mağfiret talebinde bulunur, Ahir ile geleceğe Progresyon yapabilirsiniz. Mukaddim ismiyle hem aile soy ağacınızda hem de geçmiş yaşamlarınızın çizelgesine ulaşabilirsiniz. Ğani ve Cem isimleri ile geçmiş yaşamlarınızı parçalı bir bütün içinde görür, Vahid ile birler ve kişiliğinizi harmanlayabilirsiniz.

Her isim ruhsal genetiğinizde bulunur. Bir ismin ruhsal genetikte açılması haliyle ismin özden eyleme ve söze dökülmesiyle mümkündür. Bedi ismiyle kendinize özgün bir yol bulabilirsiniz. Ruhsal genetiğe dair çalışmalarda bu isim ilk çalışmalarda tercih sebebidir ve kişisel özünüze gider. Ayrıca Mürid ismi de muradınıza dair açılım, belirginleşme ve gerçekleşmelerde size yardımcı olabilecek bir referans sağlar.

Bir ismin İnsi veya Cinni (Bedensiz) Hadim-Melek-Görevlisini çağırabilirsiniz. Shemhamphorash isimlerinin sonuna El ve Ah takıları eklenince Bedensiz Melekler gelirler. Bu takılar olmadan yine Esma ül-Hüsna’daki gibi çalışabilirsiniz.

Dilbilim Açısından İlahi İsimler ile Tefekkür, Muhabbet, Tesbih ve Zikir

Türkçe’de belirtili isimler için İngilizce’deki “The” veya Arapça’daki Al/El gibi bir artikel (belirteç) yoktur.

Allah ismi dilbilimde fonetik (ses ve kelime biçimi açısından) olarak Al İlah isminin ulama yapmış halidir. Al İlah ise Arapça’dan İngilizce’ye The God olarak çevrilir.

Türkçe’de The God veya Al İlah demek istiyorsak Tanrı deriz. Yani ben de Tanrı dediğim zaman İslamiyetteki Allah’tan başkasını kastetmiyorum. Monoteist dinlerin hepsinin Tanrısı zaten Birdir. Ehadiyeti ve Ferdiyeti Arapça bir isme sınırlı değildir. Ona doğrudan hitap ederken Allah biçimi yerine Ya İlah demek Arapça’ya daha uygundur çünkü Allah dediğinizde 3. Tekil Şahıs biçimi olur, Ya İlah (Ey Tanrı) veya (Ya) İlahi (Tanrım) ise kendisine doğrudan seslenme olur.

Ama alışmış halimizle gramer ve sentaks hataları yapsak bile bir şekilde anlaşabilyoruz, o da bizi affediyordur diye düşünüyorum. Keza dil kurallarına dikkat etmediğimiz yerde de yaptığımız zikir-tesbih çalışmalarının bir etkisi olduğuna şahit oluyoruz, ancak yeterinden az dikkat ve anlayış İlahi konularda her zaman yetersizdir ve çokça yanlışa gebedir. Müslümanlar da her gün Allah ismini zikrettiği yerde bu ismin dilbilimsel açıdan kökünü, nasıl oluştuğunu, neden böyle bir biçim aldığını bir araştırabilir.

Anadili Arapça olan bir çocuk annesine seslenirken/hitap ederken Ümm (Anne) / Ümmi (Annem) / Mama yada Ya Ummi (Ey Annem) / Ya Mama (Ey Anne) der. Al Ummi veya Al Mama demez. Anadili İngilizce olan bir çocuk da annesine hitap ederken The Mom demez. Ancak “You are the best mom ever” gibi “Sen tüm zamanların en iyi annesisin” anlamında bir ifade kullanırsa sıfatının (the best / en iyi) önüne koyar ve burada vurgulanan annenin kendisi değil annenin anneliğidir. Başka bir durum da “You are the mom around here.” gibi “Burada anne sensin.” gibi bir ifadede “the” artikeli kendisi hitap edilen kişinin kendisine değil annelik statüsüne vurgu yapmak için “mom” kelimesinin başına gelir, kendisi o an orada konuşmayı dinliyor olsa bile “the mom” diye seslenilmemiştir, ona anneliği bildirilmiştir.

Bu yüzden Tanrı’ya tefekkür, zikir ve muhabbet esnasında Ya Allah demek veya Ya Rahman Allah diye zikretmek de gramer açısından bozukluk teşkil edebilir… Ya İlah veya Ya Rahman İlah demek daha doğrudur. Besmele zikrederken de B’ismi Allah demiyoruz bunu kaynaştırma dönüştürme yapıp B’ismillah diyoruz, kim olduğunu bildiğimiz o Tanrı’nın adı ile demek oluyor bu Arapça’da.

“La ilahe illAllah” da da “La ilahe İlla Al İlah diyoruz ulamaları açtığımızda (İlahın kendisinden başka bir İlah yoktur — Tanrı’nın kendisinden başka bir Tanrı yoktur).

Makalelerimde Tanrı kelimesini seçiyorum çünkü burada sadece minare olursa sadece Müslümanlar ibadet eder, diğerleri turist gibi seyreder ve içine girip derinleşmezler. Beni Deistler de, Hristiyanlar da, Ateistler de okuyabilir, bir de ben Arap mıyım, kendi dilimde Varlığı Varedene işaret eden uygun bir kelime benim dilimde yok mu? Bu nihayetinde Tanrı kelimesidir Türkçe için ya da Arapça’dan aldığımız İlah kelimesini kullanırım. Türkçe’de belirtili durum oluşturan artikel olmadığı için Tanrı’dan üçüncü kişi olarak bahsederken dahi Allah demek yerine İlah demek Türkçe kurallarına daha uygundur

İlahiyat Din gibi kültüre sınırlı veya kültüre sınırlandıran bir durumda değildir. Din de Evrensel doğruya işaret eder ama genel Din anlayışında burada Evrensel İlahi Hakikate İman yerine Kültürel Gelenek ve İnançlara vurgu yapıldığı için bozulma ve gerileme durumu söz konusu olur İlahiyatın amacı ortak doğruyu bulmak ve eminlik sağlamaktır, bu yönüyle Dini ilerletme görevi vardır. Metinlere ve rivayetlere sınırlı kalırsak deneyimlemez ve yaşadığımızı sorgulamazsak İlahi hakikatlerden çok kopabiliriz.

Tanrı’ya bir kavram olarak yaklaşmamız doğru olmaz. Tanrı bir varlık olup onun Tanrılığı hem eylemlerinin bütünü olduğu gibi hem de kavramsal bir bağlam olarak ele alınabilir. Varlığı ile doğrudan iletişime geçtiğim ve muhabbet ettiğim yaşayan birisi olarak görüyorum ve kendi yaşadığı haliyle aynı anda evrenin başka başka yerlerinde kendisiyle konuşan herkese cevap verebiliyor, herkesi görebiliyor ve içini bilebiliyor. Kendisinin de daima bütün varlığın hayatında kendi yaşamsallığı ile dahil olduğunu bilerek ve kendisini dinleyerek yaşıyorum. Varlığı var eden Varlığı ile tanıyabiliyorum.

Adetler ve Sayı Sembolizmi

Bir ismi, ayeti veya sureyi kaç defa zikrederseniz zikredin önemli olan adetten ziyade manevi anlamının yerleşmesi veya Ruhun uyandırılmasıdır. Ancak bir ismin çeşitli ebced/gematri hesaplarıyla açığa çıkan değerleri ile bir ismin şifresini çözer ve içkin manaları açığa çıkarabilirsiniz. Hem sayı sembolizmi hem de kelime-sayı değeri örtüşmeleri üzerinden bilinçaltınızda çağrışımların işlenmesini sağlar. Her kelime ebced/gematri değerlerine sahip diğer kelimelerle bir numerolojik rezonans ilişkisi yapar. Bağlantılar kurarak hem aklen gelişim sağlar hem de kavramsal derinlik yakalayabilirsiniz.

Çeşitli ebced hesabı türlerini öğrenerek çıkan hesaplara göre adet belirleyebilirsiniz. Bunlardan en temeli sayı değerlerinin toplanmasıdır. Ancak bu asıl önem taşıyan açma yöntemi değildir. Bir ismin gerçek tesbihi maneviyatı o ismin üzerine doğru yollarla meditasyon yapılması/tefekkür edilmesi ve hayata uygulanmasıdır. Bir İsmi adedince ağızla veya düşünceyle zikrederek tesbih çekmek bilinç ve bilinçdışında, bireyde ve alanında o İsimle ilgili bir odaklanma sağlar. Ancak hayata odaklamak için kişinin bilinçli olarak da eyleme geçmesi ve alışkanlıklarını değiştirmesi daha mühimdir.

Aslında adet bir zorunluluk değildir. Ancak her sayının ve her ismin ebced tutarının bilinçaltına verdiği bir oturma mesaj vardır. Ebced tutarı kadar zikretmek kelime içindeki harfler ile sayısal bir bağlantı kurar. Kabala içinde Gematria ve Havass içinde Cifr ilmine göre aynı sayı değerine sahip olan kelimeler birbirleri ile bağlantılıdır ve bu bağlantının rastlantısal olmadığı düşünülür. Bu durumda İlahi nitelik belirten bir ismin çeşitli ebced-gematri hesaplarına göre elde edilen tutarlar adedince zikrettiğinizde aynı veya başka dilde (aynı veya başka hesap yöntemi ile elde edilen) aynı veya ilgili (karesi, küpü, rakamların sayı değeri toplamı, türevi, integrali) sayıya karşılık gelen diğer kelimelere de gönderme yaparsınız.

Öte yandan tesbih yaparken üst üste nefes almadan sayı adedini tutturacağım diye tesbih etmek bir boş bulunmuşluk ve safdilllilikten öteye geçmeyebilir. Önemli olan İsimle ilgili olan mananın bütüncül olarak somutlaşması, ferdiyetinize işlemesi ve ferdiyetinizden tezahür etmesidir. Adedince tesbih etmekten daha önemlisi Kavramsal Meditasyon ve İdeali Eyleme dökme ve Karaktere işlemektir, aslolan ve faydalı olan zikir usülü böyledir. Diğer türlü bir enerji yoğunlaşır, işe koyulur ancak kişi üzerine düşmezse bu kalıcı olmaz ve derin manaya ulaşmamak da zaman kaybıdır.

İsmin derin manasını kavramaya ve ifade etmeye yönelik bir çaba eksikliğinde tesbih çekmek bir açıdan putperestliğe eşdeğer olarak da yorumlanabilir. İsimler Arapça veya İbranice zikredilebildiği gibi Türkçe veya herhangi bir dilde de zikredilebilir. Her dilde zaten Esma ül-Hüsna veya Shemhamphorash isimlerinin ardındaki ideayı-manayı karşılayan bir kelime-gösterge bulunmaktadır. Kelime sadece bir formdur ve kelime arkasındaki sayı değeri de sadece bir dil içinde tutarlılık gösterir, diğer dillerde aynı kavramların aynı sayı değerleriyle karşılaşması ise çoğu durumda gözükmez ve ancak tesadüfidir.

Sayı sembolizmini bildiğiniz zaman bir ismi dilediğiniz adette zikredebilirsiniz.

0

  • Yokluk, Hiçlik,
  • Kaynak
  • Sonsuz Olasılık
  • Rahim
  • Denge merkezi
  • Yutuculuk
  • 000 — Ain — Hiçlik
  • 00 — Ain Soph — Sonsuzluk
  • 0 — Ain Soph Aur — Sonsuz Işık

1 — Kether-Taç

  • Nokta,
  • Teklik ve merkezlik
  • Parçalardan oluşan bir bütün
  • Tanrının Ferdiyeti ve Ehadiyeti
  • Birey

2 — Zodyak — Chokmah / Hikmet

  • Doğru, Işın, Doğru Parçası
  • İkilik ile ilgilidir
  • Bağlantı ve İlişki
  • Ana-fikir
  • Bir sonraki aşamaya giden direkt yol
  • Bir konunun iki yönüne de yerleşerek doğru oluşturur.

3 — Satürn — Binah / Anlayış

  • Üçgen, Trigon
  • Teslis, Trinite
  • Düzlem oluşturmak için minimum nokta sayısı.
  • Anlayış, İrfan, İdrak
  • Form

4 — Jupiter — Chesed / Merhamet

  • Kare, Dikdörtgen
  • Stabilite. Sağlamlık
  • Kanunlar
  • 4 Element — Ateş Su Hava Toprak

5 — Mars — Geburah / Güç

  • Beşgen, Pentagon/gram,
  • Güç, Kudret, Yeterlilik, Etki
  • Ruh ve 4 Element
  • Ferdiyet

6 — Güneş — Tiphareth / Güzellik

  • Altıgen, Hexagon/gram
  • Denge ve uyum belirtir.

7 — Venüs — Netzach / Zafer

  • Heptagon
  • 7 sayısı çakralar ve gezegenlerle rezonans yapar
  • Tamamlayıcı bir sayıdır.
  • 1x2x3x4x5x6 = 8x9x10 = 720

8 — Merkür — Hod / Haşmet

  • Octagon
  • Sonsuzluk
  • ²³ — İkilik ötesine taşıyıcıdır
  • Müzikte oktav — Düzlem geçişleriyle alakalıdır.

9 — Ay — Yesod / Temel

  • Nonagon
  • Her sayının 9 ile toplamı ile elde edilen sayının sayı değeri o sayıyı verir, bu yönüyle aynalayıcıdır.
  • Her sayının 9 ile toplamı elde edilen sayının sayı değeri o sayıyı verir, bu yönüyle yutucudur. 3x9 = 27 -> 2+7 = 9 veya 7x9=63 -> 6+3=9
  • ³² yönüyle uzamsal bir temellenmeye işaret eder.
  • Yansıma
  • Temellenme

10 — Dünya — Malkuth / Mülk veya Devlet (Res Publica)

  • Dekagon
  • Tamamlanmış bir sisteme işaret eder.
  • Somutlaşma
  • Katılaşma

11

  • Ruhsal açılım sağlar
  • 1–1 : ikiliğin ikiye ayrılması
  • 10+1 tamamlanmış sistem içinde işleyen bağımsız tekil birey, Hayat Ağacının 10 sefirotu üzerinden Vahdeti ve Ehadiyetiyle Tanrının birliği, Yaratımdan bağımsız olarak Tanrı, hür irade ve murat.

12

  • Döngüsel bir sistem yapar
  • 36 hem döngüsel sistemleri düzlemlere oturttuğu kadar dengeyi katlar,
  • 10+2 Tamamlanmış bir sistem içinde ikilik

Sayı sembolizmi ile ilgili burada verdiğim bilgilerden daha fazlasını merak ediyorsanız Numeroloji üzerine yazılmış eserlere bakabilirsiniz. Ayrıca her sayıyı anlamak için o sayı üzerinden oluşan düzenli-düzensiz geometrik şekillere de bakabilirsiniz. (Annemarie Schimmel — Sayıların Gizemi)

Asal sayılar çarpım ve toplamalar ile diğer sayıları oluşturur. Hepsinin kendilerine özgü anlamları vardır — 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47,… /

Fibonacci Dizilimi de Doğal bir açılım ve büyüme gösterir — 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 253…

Bütün sayıların maneviyatı asal çarpanlarına göre analiz edilebilir.

  • 99 = 11 x 3 x 3 veya 11 x ³²

Bütün sayıların maneviyatı basamak değerlerine göre ayrıştırılarak analiz edilebilir ve saptanabilir.

  • 321 = 300 + 20 + 1 üzerinden 3–2–1 birlikte yorumlanabilir

Sayıların eğer kendine özgü simetri, rezonans üzerinden uyumları varsa yorum içinde bu gözetilebilir.

  • 321 örneğinde bütün sayılar birbirleriyle işlem oluşturuyor. Bu sayıyı yorumlarken bu sayıda bir kavramsal bir örgü olduğunu görebiliriz.
    3 = 2 +1 / 1 = 3–2 / 2 = 3–1

Aiq Baker — Bir sayının sayı değerlerinin toplamına indirgenmesi

  • 915 = 9+1+5 = 15 => 1+5 = 6

Sayı sembolizmine dair bilgiler zamanla genişleyecektir. Arada dönüp burayı tekrar kontrol edebilirsiniz.

--

--