Ik handelde naar eer en geweten toen ik deze haattweet schreef

Lizan Bitter
schrijvende_studenten
2 min readApr 10, 2021
Één van de vele haattweets gericht aan Mark Rutte

NIJMEGEN — Al vanaf het begin van het debat vliegen opmerkingen als #landverrader en #leugenaar je om de oren. Deze opmerkingen zijn natuurlijk gericht aan Mark Rutte, de man die het, zowel in de Kamer als op Twitter, zwaar te verduren krijgt. Maar waar het er in de Kamer nog redelijk respectvol aan toe gaat, is Twitter ondertussen een #rioolput van haat geworden. Op zo’n moment zou ik deze haters dolgraag een dagje naar de Tweede Kamer sturen. Eens zien of ze dan nog zo stoer zijn. Of kunnen ze alleen in hashtags praten?

Afgelopen donderdag was het, na een onstuimige week, eindelijk tijd voor het #omtzigtdebat. De Tweede Kamer maakte zich klaar voor een debat waarbij, volgens Mark Rutte,‘heftige emoties’ kunnen ontstaan. Het debat was live te volgen, maar er was natuurlijk ook genoeg live commentaar. Zo hield onder andere nu.nl een liveblog bij. Maar misschien wel de meest betrouwbare bron van de dag was Twitter.

Wat me nog het meest shockeerde waren de reacties op Ayfer Koç, de echtgenote van Pieter Omtzigt. Zij sprak zich op Twitter uit over het #debat. Binnen no-time stroomden de reacties binnen. “Hoe durft zij zich uit te spreken over dit onderwerp?!” Ik ben echt geen fan van online haat, maar als iemand recht van spreken heeft is zij het. Zeker in vergelijkingen met de honderden anonieme aandachtzoekers die iedere minuut een nieuwe hatende hashtag verzinnen.

En de mensen die denken dat alleen de allergrootsten tegen deze haatreacties aanlopen, hebben het mis. Afgelopen week werd bekend dat Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, wil dat er zo snel mogelijk een plan komt om de terrassen weer te kunnen openen. Waar je zou verwachten dat mensen dolblij zouden zijn, gaan de Twitterreacties voornamelijk over het uiterlijk van Bruls. Dikkie Dik en papkop zijn blijkbaar hele normale opmerkingen. Zolang de achternaam van de maker maar nergens te vinden is.

Waar halen mensen de tijd vandaan om dag in dag uit haat te zaaien? Is het een coronadingetje? Online haten is ontzettend makkelijk. Je schrijft een paar afkrakende woorden (het liefst anoniem), stuurt het het internet op en gaat weer verder met je dag. Dit is iets wat al jaren gebeurd. Toch denk ik dat #corona bijdraagt aan de negatieve Twittersfeer. Mensen zijn overprikkeld en gestrest. Om die gevoelens er uit te gooien richten ze ze maar op anderen.

Als jij nou een van die haatzaaiertjes bent, bedenk je dan even dat de kans dat #Rutte je tweet ziet 0,0 is. Als je echt aandacht wil zou ik midden in een woonwijk gaan staan en even roepen wat je normaal gesproken zou twitteren. Of durf je dat niet, als mensen ineens kunnen zien wie de persoon achter de kattenprofielfoto is?

--

--