Öğrenciler Trabzon’da güvenli hissediyor

Dilan Çağdavul
sec402
Published in
3 min readMay 31, 2017

Trabzon, özellikle son 10 yılda asayiş olaylarıyla gündeme geliyor. Son dönemde Fenerbahçe maçlarında yaşanan hakeme saldırı, tribün olayları, stattan şehre taşan saldırı olayları ve Santa Maria Kilisesi rahibinin öldürülmesine kadar sürekli artan şiddet olayları , Trabzon için ‘acaba güvenli bir şehir mi?’ sorusunu da akıllara getiriyor.

Fenerbahçe maçında sahaya girip hakeme saldıran taraftar, silahla yaralama olayları, kişisel husumetten doğan kavgalar… Trabzon, özellikle son 10 yıllık dönemde artan asayiş olaylarıyla gündeme gelmeye başladı. Trabzon’a güvensiz şehir imajı veren bu olaylar, kimilerine göre Karadeniz insanının özellikle Trabzonluların heyecanlı ve asabi yapısına, kimilerine göre ise şehri yönetenlerin yetersizliğine dayanıyor.

Üniversiteliler ne düşünüyor?

Peki iki üniversiteyi sınırları içinde barındıran Trabzon için öğrenciler ne düşünüyor? Türkiye’nin hatta dünyanın her yerinden binlerce öğrenciyi misafir eden Trabzon’da öğrenciler kendilerini güvende hissediyor mu?

Farklı şehirden Trabzon’a gelen bazı öğrencilerin görüşleri şu şekilde;

Trabzon halkı yardımsever

Mustafa Ekinci KTÜ Gazetecilik Bölümü öğrencisi

Trabzon’da yaşayan Mustafa Ekinci KTÜ Gazetecilik Bölümü öğrencisi: “Trabzon şehri genel olarak milliyetçi ve güvenilirliğiyle ön plana çıkmış bir şehirdir. Bu şehirde sorun yaşamak istemiyorsanız terörden uzak durmalısınız. Başka hiçbir konuda kimse size zarar vermeye kalkmaz. Sokakta bir ihtiyacınız olsa tüm esnaflar size yardım etmeye çalışır. Büyük şehirlerdeki gibi ‘Bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ kafası yoktur buranın insanında.”

Şehir güvenli ancak sosyal açıdan yetersiz

Yasemin Kıran KTÜ Ekonometri Bölümü öğrencisi

Samsun’dan gelen Yasemin Kıran KTÜ Ekonometri Bölümü öğrencisi: “Trabzon şehir olarak çok fazla sosyal faaliyet alanı içermiyor. İmkanlar kısıtlı. Kısıtlı imkanların yanında güvenlik açısından değerlendirdiğimde yerine göre değişiyor. Örneğin ben Konaklar mahallesinde kalıyorum ve burası güvenlikli değil. İkinci öğretimim ve geç biten derslerin ardından apartıma giderken arabaların tacizine maruz kalabiliyoruz. Devriye polis arabası daha sık geziyor, bu bizi biraz daha rahatlatıyor. Şehir magandalarının kız öğrencilerini rahatsız etmesi dışında kent genel anlamda güvenli.”

Trabzon güvenli bir şehir ama bir şartla!

Öğrenciler, sanılanın aksine Trabzon’un güvenli bir şehir olduğunu düşünüyor. Sürekli asabiyetiyle ön plana çıkarılan Trabzon halkının yardımseverliğinden de memnun. Ancak, kız öğrencilerini tedirgin eden bir durum var. Taciz olayları, acilen çözüme kavuşturulması gereken bir konu.

Korna-selektör tacizi son bulmalı

Merve Yılmaz KTÜ Ekonometri Bölümü öğrencisi

İstanbul’dan gelen Merve Yılmaz KTÜ Ekonometri Bölümü öğrencisi: “İstanbul’a kıyasla Trabzon güvenilir bir şehir. Sadece korna, selektör rahatsız ediyor. Trabzon da belli bir saatten sonra bitiyor. Bizi biraz da bu tedirgin ediyor. Onun dışında olaylara müdahale eden bir halk söz konusu. Bu da güven veriyor. Biliyorsunuz ki bir yardım çığlığına Trabzon’da bir sürü insan koşar.”

Milliyetçi tutum güven veriyor

Rize’den gelen Canan Arıcı KTÜ Ekonometri Bölümü öğrencisi: “Trabzon öğrenciyi güvenlik açısından kısıtlayan ya da anne, babaları tedirgin eden bir şehir değil. Aksine fazla milliyetçiliği insana güven veriyor. Öğrencinin herhangi bir sıkıntısında vatandaş yardım etmeyi seviyor. Arabalarıyla kız öğrencilerine rahatsızlık verenler dışında şehir çok iyi.”

Mersinden gelen Alp Şahin Çiçeklioğlu KTÜ Gazetecilik Bölümü öğrencisi: “Trabzon çok büyük bir şehir olmamasına rağmen son dönemlerde büyük olaylar yaşadı. Rahip Santoro cinayeti, McDonald’s’ın bombalanması gibi olaylar Trabzon’un imajını zedeledi. Aslında Trabzon insanının kanının deli akması ve silahı sevmesi birtakım olayları arttırsa da Trabzon genel olarak güvenlidir.”

Genel olarak öğrenciler kendilerini Trabzon’da güvenlik açısından huzurlu ve güvenli hissediyor. Ancak taciz olaylarına acil çözüm getirilmesi, yüksek kira ücretlerinin düzenlenmesi ve daha donanımlı sosyal faaliyet alanlarının inşa edilmesiyle birlikte öğrencilerin daha da mutlu hissedeceği öngürülüyor.

Editör notu: Şeklen düzenlemeler yapıldı ve dil bilgisi hataları düzeltildi.

--

--