Bir Sevdadır Boğacılık 

Şahin Dinler
sec402
Published in
3 min readApr 23, 2017

Artvin halkı için boğanın yeri ayrı bir öneme sahip. Kentte yaklaşık yüzyıldır boğa güreşleri yapılıyor. Bu boğa güreşlerini yaklaşık 2 bin yerli ve yabancı turist izliyor. Boğa, artık Artvin’in simgesi haline geldi.

Baş Altı birincisi Karagöz adlı boğa ile sahibi arasındaki sevgi.

Artvin’de yaklaşık yüzyıldır yapılan boğa güreşleri gün geçtikçe Artvin halkının bu hayvanlara karşı sempatisini artırdı. Artvin Boğacılar Derneği Başkanı Erkan Keskin boğa güreşlerinin yapıldığı tarihler arasında Artvin’in daha fazla turist çektiğini belirtti. Yabancı turistlerden bazı eleştiriler de aldığını söyleyen Erkan Keskin, boğa bakmanın çok zor olduğunu bu işin para işi değil, sevgi ve emek işi olduğunu söyledi. Boğanın büyüklüğüne göre değişse de bir boğanın yıllık ortalama 2 veya 3 tona yakın ot tükettiği bunun yanında yem, yulaf, saman gibi diğer besin kaynaklarını da tüketen boğaların senelik masrafı 6 bin lira olduğunu ifade etti. Yani yapılan boğa güreşlerinde birinciye verilen ödülün bir önemi olmadığını boğanın masrafını bile karşılamadığını söyledi. Yapılan boğa güreşlerinde toplam 6 kategori bulunmaktadır. Bunlar :Deste, ayak, küçük orta, büyük orta, başa altı, baş kategorileri olduğunu bu kategorilerde güreşecek boğaların kilolarına göre dağıtıldığını söyledi. Her sene bu festivale 80 90 civarında boğanın katıldığını söyleyen Keskin, boğaların kendi kategorisinde birinci olma ihtimalinin yüzde 10‘dan az olduğunu söyledi. Bu festivalin asıl amaçlarından biri de Artvin’i tanıtmak ve turizm şehri haline getirmek olduğunu da söyleyen Keskin, bunun için hem Artvin Belediyesinin hem de kendilerinin elinden geleni yaptığını söyledi. Artvin’i ve boğa güreşlerini tanıtmak için birçok ilde tanıtım yapıldığını hatta bazı bölgesel kanallarda boğa güreşlerinin canlı sunulduğunu sözlerine ekledi.

https://www.youtube.com/watch?v=NPXJbmpC6yM

Ödül İçin Değilse Ne İçin?

Yapılan boğa güreşlerinde boğalara verilen ödüller kategorilere göre değişiklik gösteriyor. Deste kategorisindeki boğaya 2 bin, ayak kategorisindeki boğaya 3 bin, küçük orta 4 bin, büyük orta 5 bin, baş altı 7 bin, baş 10 bin lira alır ancak bu ödüller festival alanına göre değişiklik gösteriyor. Ne kadar işin sonunda ödül olsa da boğacıların çoğunluğu boğa bakmanın hiçbir maddi çıkar olmadığını yapılan güreşlerde boğanın birinci olma ihtimalinin zaten çok düşük olduğunu ve boğasını sevmeyen kişinin o düşük ihtimal için boğa bakmayacağını savundu. Boğa bakmak, boğa güreşi yaptırmak Artvin’de çok eskiden beri gelenek haline geldiğini ve bu gelenekte günümüzde devam ettiriliyor. Yani boğa bakmanın amacı, para veya ödül için değil, geçmişten gelen bir bağımlılık, boğa sevgisi ve gelenek olmasıdır.

Kafkasör Büyük Orta birincisi Karabela

Yediden Yetmişe Herkes Artvin’de

Artvin’de yapılan boğa güreşleri festivalinde her yaştan insanın güreşleri izlemeye geldiği gibi , her yaştan insanda boğacılık yapıyor. Boğaları daha 1 yaşından alıp onu kendi çocuğu gibi büyüten boğacılar , kendi çocuklarına da aynı sevgiyi aşılıyorlar. Artvin’ le özdeşleşmiş olan boğa güreşlerinin bitmemesi için bu sevgiyi aşılamaya zorunlu gözüyle bakılıyor. 13 yaşındaki bir çocuğu bile boğacı olarak arenalarda görmek mümkün.

Bir kız çocuğu ile boğası

Artvin’de Yaz , Festivallerle Geçiyor

Nisan ayının son haftalarında başlayan boğa güreşleri Haziran ayının sonuna kadar sürebiliyor.Boğa güreşlerini izlemek için farklı illerden hatta farklı ülkelerden gelenler bile oluyor. Artvin’ de 5 farklı ilde bu güreşler yapılıyor.(Merkez,Ardanuç, Yusufeli,Murgul,Borçka)Her arena ödüle hak kazanmış boğaları kendi bütçesine göre ödüllendirir. Ödüllerin bir kısmını yerel halkın zenginleri karşılarken, bir kısmını da belediyeler karşılamaktadır.

2017 Yusufeli Derekapı Meydanı Büyük Orta 1 ncisi Kılıç adlı boğa .

Editör : Okan Arslan

--

--