Küçük bedenlerde koca yükler: Çocuk İşçiler

ömer GÖNDER
sec402
Published in
2 min readApr 25, 2017

Türkiye’de çocuk işçilerin sayısı her geçen gün artıyor. Son yapılan araştırmalara göre çocuk işçilerin sayısı 2 milyonu geçmiş durumda.

Çocuk işçi nüfusunun 1999–2016 yılları arasında ki değişimini gösteren infografi.

Çocuk olmadan yetişkin olmak zorunda olan 12 yaşındaki İbrahim, 1 milyon çocuk işçiden sadece biri. Ağrı’dan göçmüşler Trabzon’a. En büyük hayali öğretmenlik olan İbrahim, elinde tartıyla Trabzon sokaklarında çalışmaya mecbur kalmış. Sekiz kişilik ailenin ortanca çocuğu olan İbrahim kardeşlerinin de yüklerini omuzlamış. Babası ise inşaat işçisi. Zor yaşam koşulları onu da işçiliğe itmiş.

‘’ Okuldan çıktıktan sonra direkt buraya geliyorum . Bazen arkadaşlarımla karşılaşıyorum. Utanıyorum… Bazı insanlar bana dilenciymişim gibi davranıyorlar. Dilencilik kötü bir şey. Böyle yaşamayı ben seçmedim ki.’’

Hayali öğretmenlik olan bir çocuğun burukluğu bu işe el atmanın zamanı gelmedi mi artık sorusunu da peşinde getiriyor. Son yapılan çalışmalara göre çocuk işçilerin çalışma koşulları da çok ağır. DİSK’in Türkiye’de Çocuk İşçiliği Raporuna göre, çocukların haftalık çalışma süresi 40 saati buluyor. Üstelik hak ettiklerin çok altında para kazanıyorlar.

Çocuklar çalışırken ölüyor

Küçük yaşta ağır yükler omuzlayan çocuklar yetersiz iş güvenliği ağır çalışma koşulları gibi sebeplerle iş başındayken ölüyor. Son hazırlanan ‘Türkiye’de çocuk işçi olmak’ raporuna baktığımızda da tablonun ne kadar kaygı verici olduğunu bir kere daha görüyoruz. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporuna göre 2016 yılında 56 çocuk işi hayatını kaybetmiş. Hayalleriyle birlikte hayata veda eden çocuklar hayalleriyle birlikte yok olup gidiyorlar.

Türkiye’deki çocuklar yoksul

Ülkemizde çocuk yoksulluk oranının yüksek olmasının önemli bir etkisi de çocuk işçiliğinin artışı. Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile karşılaştırıldığında çocuk yoksulluk oranı en fazla olan ülkelerden biri. Türkiye’de çocukların yoksulluk oranı yüzde 25,3 iken, AB’ye üye ülkelerle karşılaştırıldığında yoksulluk oranı en fazla olan ülke konumunda.

Editör: Onur ŞAFFAK

--

--