Marangozlukla geçen yarım asır

Eda Ileriok
sec402
Published in
2 min readApr 26, 2017

Marangozluk mesleği son demlerini yaşıyor. Marangozluğun teknolojiye yenik düşmesiyle bu işi yapan ustalar mesleği bir bir terkediyor. Ayakta kalabilen son marangoz ustalarından Mustafa Kavanoz ise 1968 yılında Trabzon’da başladığı marangozluk mesleğini devam ettirmeye çalışıyor.

Mustafa Kavanoz

Emeğin karşılığı alınmıyor

Mustafa Kavanoz, piyasanın çok pahalı olduğunu, ham madde alırken sıkıntılar çektiğini ve bu durumların da işlerine olumsuz etkisi olduğunu anlattı:

‘’Ham madde piyasası, dolar ve euro üzerinden yürüyor. Bu durum bizi olumsuz yönde etkiliyor. Ham madde alacağımız zaman, yetemediğimiz durumlar oluyor. Ürünü aldığımız zaman da kar elde etmek için fiyatı, ham maddeyi satın aldığımız fiyatın üzerinde tutmaya çalışıyoruz. Bunun üzerine emek de eklenince yüksek fiyatlar ortaya çıkıyor. Bu durumda müşteri bizden alışveriş yapmıyor.’’

Gelişen teknoloji olumsuz etkiliyor

Yarım asırlık marangoz Mustafa Kavanoz, açılan yeni atölyelerin ve bu atölyelerde kullanılan yeni teknoloji makinelerin çok pahalı olmasından dert yandı. Bu makineleri satın almanın kendisi için çok zor olduğunu söyledi:

“ Yeni atölyelerde kullanılan aletler çok pahalı. O üretim tezgahlarında kullanılan bir makinenin fiyatı yüz milyar. Ben bunu karşılayamam. Teknolojinin önüne geçemiyoruz.’’

“Artık çırak yetiştirmiyorum”

El emeğinin saygınlığının günden güne azaldığını ve bitme noktasına geldiğini ifade eden Mustafa Kavanoz, artık çırak yetiştirmeyeceğini üzülerek söylüyor:

‘’Daha çırak yetiştirmem. Bu mesleğe artık para vermiyorlar. İnsanların artık el emeğine saygısı kalmadı. İş yok, dükkanı da satılığa verdim. Satılınca mesleği bırakacağım.’’

El emeğinin önemini kaybetmeye başladığı günümüzde, kime sorsak bize Mustafa ustanın atölyesini tarif etti. Marangozların sayısı artık çok fazla değil. Mustafa Kavanoz belki de bir neslin son ustası.

Editör: Saliha Genç

--

--