Trabzon’un Çarşıbaşı ilçesinde düzenlenen ve bir hayli çekişmeli geçen “Ralli İskefiye”, bilyeli araba yarışmasının ilki gerçekleştirildi.
Karadeniz Bölgesi’nde hemen hemen herkesin küçükken sürdüğü bir oyuncak vardır. Özlemi giderecek bölgeye has bir eğlence aracı olan bölgede bilinen adıyla “Bilyeli” yarışları yapılarak hem gençlere eğlenceli anlar yaşatıldı hem de yaşı ilerlemişlere geçmişe dönük bir özlem giderme imkanı sunuldu.
Eğlenceli anlara sahne olan yarışma hem yarışmacıları hem de izleyicilere güzel anlar yaşattı. Toplamda 11 yarışmacının katıldığı bilyeli araba yarışması sırasında açıklamalarda bulunan Çarşıbaşı Belediye Başkanı Çoşkun Yılmaz, gençlerden gelen ve geçmiş bir kültürü yaşatmayı hedefleyen organizasyonu gayet olumlu bulduğunu ifade ederek, her yaştan vatandaşın yarışmaya katılmasının çocukluk yıllarına duyulan özlemin bir ifadesi olduğunun altını çizdi. Başkan Yılmaz, bu yarışmanın geleneksel hale gelmesi ve ileri yılllarda daha geniş kitlelere ulaşması için çaba harcayacaklarını söyledi.
Fikrin ortaya çıkışı
Bölgenin mesken mahallelerinden toplanan gençler özlem duyduğu eğlence aracını bir turnuvaya çevirdi. Fikrin babası ve Düzenleme Komitesi Başkanı Barış Taylan Şahin, “Düzenleme komitesinde bulunan Enes Sevgi, Selim Sevgi ve Hakan Turan’la birlikte oturup konuşurken aklımıza bir fikir geldi. Grup olarak böyle bir organizasyon düzenlemeye karar verdik. Bazıları çocuk oyuncağıdır dedi ama aldırmadık. Bu kültürü canlandırmak istedik. Bu kültürü çocukken yaşamamış bir kişi bunu gerçekleştiremez. Küçüklüğümüzden beri bunu yaptığımız için başarılı olacağımıza yürekten inandık. İki aylık bir çalışma sonunda nelere ihtiyacımız olduğunu ve programın nasıl olacağını belirledik. Yarışmaya katılmak isteyip de arabası olmayanlara araba ve bilyeler temin ettik. Herkes bilsin ki; kesinlikle bu işten maddi bir kazanç sağlamadık. Halkımızın bu yarışmaya gösterdiği ilgiden dolayı başarılı olduğumuza inanıyorum ve bu yarışmayı geleneksel hale getirmek istiyorum” diye konuştu.
Olmazsa olmaz kemençe
Karadenize has horonu eşliğinde başlangıçtan bitişe kadar hiç susmayan kemençe ise yarışmaya bambaşka bir tat kattı diyebiliriz. 7'den 70'e herkesin eğlendiği festivalin en renkli yüzleri ise dedeler ve ninelerdi.
En güzel madalya: Orak
Yüzlerce vatandaşın heyecanla takip ettiği yarış sonunda dereceye giren yarışmacılara kupa ve madalyaların yanı sıra sepet, orak, krebi, keser, fare tuzağı, inek çanı, inek boncuğu gibi ilginç hediyeler verildi.
Karadeniz’e has bilyeli aracı dik yokuşlardan aşağı kayılıp heyecanlı anlara yaşatmıştır hep bölge insanlarına. Esen rüzgarın hissine Karadeniz’in o hırçın çocuklarını dağların yeşilini, denizin mavisiyle, renklerin cümbüşüyle birleştirmiştir. Yüreklerinde öyle yetişmiş bir neslin ortaya çıkardığı bu oyun ortadan kaybolmasını imkan vermeden yeniden canlandırmışlar yapılan bu neşeli yarışla…
Editör: Onur ŞAFFAK