Referandum Bitti, Tartışmalar Bitmedi.
Yeni anayasa için yapılan referandum bitti ama tartışmalar uzun bir süre bitmeyecek gibi. 16 Nisan’ da evet lehine sonuçlanan referanduma, yüksek seçim kurulunun yaratmış olduğu kargaşa damgasını vurdu.
Oylama başladıktan sonra ani bir karar ile mühürsüz oy pusulalarının geçerli olacağını açıklayan kurum anayasa referandumunun meşruluğunun tartışılmaya açılmasına neden oldu. Henüz resmi sonuç açıklanmadı ama şimdilik sonuçlar şöyle %51.41 evet %48.59 hayır. Yüksek seçim kurulunun son dakika kural değişikliği ile başlayan tartışmalar uzun süre devam edeceğe benziyor.
Kampanya Nasıl Geçti ?
18 maddelik değişikliği öngören halk oylaması için yürütülen kampanya dönemi de uzun soluklu tartışmalara sahne oldu. Bu tartışmaların başında da hayır cephesinin dile getirdiği tek adamlık rejimi ve parlamentonun yetkisinin azaltılması meseleleri idi. Bu tartışmalara cevap olarak Başbakan Binali Yıldırım ‘’Rejimi değiştirmiyoruz, bunları anlata anlata sağır sultan duydu. Herkes anladı ama Sayın Kılıçdaroğlu anlamak istemiyor. Kemal Bey Türkiye Cumhuriyetinin rejimi belli 1923'de bir bedel ödedik, İstiklal harbini kazandık. Rejimimizi değiştirdik adını da Cumhuriyet koyduk. Ne değişikliği, rejim değişikliği tarihte kalmıştır. 1923'de o mesele bitmiştir. Bizim ki Cumhurbaşkanlığı sistemi , sistemin adı da Cumhurbaşkanlığı sistemidir.’’ dedi.
Tek Adamlık Tartışması
Referandum kampanyası boyunca tartışılan konulardan bir tanesi de tek adamlık rejiminin kurulacağı iddiaları idi. Tartışmaya katılan Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu; “Mevcut anayasanın yedinci maddesinde yasama yetkisi Türk milleti adına TBMM’dir bu yetki devredilemez ‘’deniliyor. Ancak Kaboğlu’na göre eğer anayasa değişikliği referandumdan geçerse ‘’TBMM için yasama yetkisinin genelliği ilkesini ortadan kaldırıyor ve bu yetkiyi tek kişiye devrediyor‘’ ifadelerini kullanmıştı.
Referandum Sürecinden Akılda Kalanlar
Kemal Kılıçdaroğlu’nun askeri törenle karşılanması.
İzmir marşının “hayır marşı” haline getirilmesi.
İzmir marşının “evet marşı” yapılması.
İnsanların bedenleriyle “evet veya hayır” sözcüklerinin yazılması.
Hayır’lı Horon
Referandum propaganda sürecinde akıllarda kalacak bir olay da Trabzon’da üniversiteli kadın öğrenciler tarafından gerçekleştirildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi kadın öğrencileri, Karadeniz’in geleneksel horonuyla hayır oyu kullanacaklarını açıkladılar. Öğrenciler hayır balonlarıyla süsledikleri hayır standının önünde vatandaşlarla birlikte horon teptikten sonra açıklamalar da bulundu. Grup sözcüsü ‘’Geçirilmeye çalışılan bu despot anayasa , sınırları belli olmayan yetkilerle birilerini diktatörlüğe götürecektir. Bu yüzden üniversite öğrencilerinin ve ailelerinin gelecekleri için ve demokrasilerine sahip çıkmasının gerektiğini vurgulayarak; Hayırlı sonuçlar beklediklerini dile getirdi.’’
Editör: Ertuğrul Topaloğlu