Sağlığınız mı? Yoksa sigaranız mı?

Kübra Kaya
sec402
Published in
3 min readApr 26, 2017

Sigara bağımlılık yapan bir madde olması ve serbest satılabilmesi nedeniyle günümüzde insan sağlığını tehdit eden en önemli faktörlerden birisini oluşturmakta… Yalnızca bir sağlık sorunu olarak görmemek lazım sigarayı, çünkü sosyal ve ekonomik bir sorunda teşkil ediyor.

Zararlı alışkanlıkların başını çeken sigara; vücuda zararlar verirken, uzun süre sigara kullanan kişilerde ise hastalıklara neden oluyor. Çoğu insanın sigara yüzünden hastalanması ise günümüz dünyasında karşı konulmaz bir süreci oluşturmakta… Sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişinin bunu bile bile sigara kullanması ise bir nevi intihar.

“Sigara insan bedeninde toksin etkisi yaratır” cümlesiyle sigara içmeseniz bile birçok kez karşı karşıya kalıyorsunuz. Bunun nedeni ise içerdiği nikotin, katran ve diğer zehirli gazlar sebebiyle sigaranın insan bedeninde toksin etkisi yaratması. 4500 civarında insan vücudu için zehirli kimyasaldan bahsediyorum. İnsanın ilk başlarda inanamadığı bu rakam ise gerçeği yansıtmakta, çünkü hastalıkların çokluğu başka türlüsünü akla getirmiyor. Kesin bir bilgi verecek olursak zaten bu kimyasallardan 40 kadarının ‘kesinlikle’ kansere yol açabileceği bilim adamları tarafından 90’lı yıllarda tespit edilmiş. Diğer yandan sigaranın içerisinde bulunan nikotin ise tarih boyunca “zehir” olarak kullanılmış. Yani sigara değil, zehir satın alan insanlardan bahsediyoruz.

Sigaranın Neden Olduğu Hastalıklar ve Oranları

SİGARAYA BAŞLAMA NEDENLERİ

Sigaraya başlama yaşı fark edilmese de her geçen gün düşmekte ve çocuk yaşta sigara bağımlısı olunduğunu görüyoruz. Özenti, gösteriş, taklit, özgürlük, macera, sıkıntı, stres, büyüklerle zıtlaşma, güvensizlik, utangaçlık, arkadaş ısrarı, ilişki kurabilmek, eğlence, zevk, kilo almamak vb. gibi nedenlerle sigaraya başlama sebepleri olarak görülmekte. Bu sebepler gençler arasında daha yaygın durumda ve sigarayla kendilerini var etme çabası içindeler. Sigara tiryakilerinin sigara içerken kendilerine birçok yanlış inanışlara sığındığı açık bir şekilde görülüyor. Örneğin sinirlerimi yatıştırıyor, beni canlandırıyor, sıkıntılarımı gideriyor, düşünmeme yardım ediyor, kendime olan güvenimi arttırıyor gibi bilinçaltılarına yerleştirdikleri ve meşru kılma çabası aslında var olmayan durumlara sevk ediyor sigara tiryakilerini.

SİGARA VE TOPLUM

Sigara içen birey herkes gibi toplumun bir parçasıdır ve toplumla birlikle var olması düşünülür. Bireyin toplumdaki yerine en çok zarar veren şey sigaradır diyebiliriz. Kişinin hayatı sigara içerek kabusa dönüşebilir; çünkü insan sigara içerek kendi sağlığına zarar verdiği gibi çevresindeki kişilerin de sağlığını olumsuz etkiler. Bunun yanı sıra sigara içmek çevredeki insanların tepkisini çekmeye de neden olur. Güncel yaşantıda rastlanılan tepkileri örnekleyecek olursak ; “Dumanından rahatsız oluyorum.” “Zavallı! Sigaraya ne kadar bağımlı” “Sigara içtiği için nasıl çabuk yorulduğunu gördün mü?” “Nefesi sigara kokuyor” şeklinde söylenebilir. Sigara içmenin topluma verdiği zararlara bir örnek verecek olursak; Dünya sağlık örgütünün verilerine göre trafik kazalarının en büyük nedenlerinden birisi sigaradır. Çünkü sigara sürücülerde hafıza kaybı, unutkanlık, dalgınlık, algılama eksikliği gibi pek çok sinirsel ve ruhsal rahatsızlığa yol açıyor.

SİGARAYI BIRAK HAYATI BIRAKMA

Kim ister ki hayata erken yaşta bin bir türlü hastalıkla uğraşarak veda etmeyi? Sigara tiryakilerinin çoğunun sigarayı bırakmayı istedikleri ve ciddi bırakma çabası gösterdikleri söylenir çoğu zaman. Bunun için ise önce kararlı olmak gerekiyor. Sigarayı bırakmaya karar vermek ve başarılı olmayı istemek sigarayı bırakmak için en önemli aşamadır. Gerektiğinde sağlık kurumlarından yardım alınmalı bu durum toplum içinde nasıl karşılanacağı düşünülmemeli ve olumsuz bir durummuş gibi yaklaşmamalılar. Sigarayı bırakmanın sürdürülmesinde en önemli tehlike, sigara içme dürtüsü yaratan durumlar ve el alışkınlıkları diyebiliriz. Sigarasızlığa alışmaya çalışan kişiye verilecek en iyi öğüt, bu durumların çeşitli alışkanlıklarla atlatabileceğini söylemek olsa gerek. Son yıllarda sigarayı bırakma konusunda hem toplumsal hem de idari bir çaba görülüyor, sağlık kuruluşları bu konuda aktif destek sağlayarak reklamlar, spotlar ve sigara paketleri üzerine konulan görseller ve yazılarla caydırıcı yol izliyor. Birey ve toplum sağlığı için yapılabilecek en iyi şey rotayı belirleyip yola çıkmaktan başka bir şey değil. Sigaraya başlamak kolay ancak bırakmak zor bir iş olmakla beraber, imkânsız değil geç olmadan hayata tutunun.

--

--