Su Altı Dünyası

melisa can
sec402
Published in
2 min readMay 9, 2017

Karadaki bir çok canlı hakkında bilgimiz var. Peki suyun altındaki dünya hakkında ne biliyoruz? Suyun altında ki canlılar hakkında bilmediklerinizi öğrenmeye hazır mısınız?

Karadeniz’de Kıyı Dalgıçlığı

Su altı dünyası birçok insanın ilgisini çeker fakat çok az insan bu dünyanın içindedir. Ülkemizin bir çok bölgesinde dalgıçlık yapılıyor. Bunlardan biri de Karadeniz bölgesi. Karadeniz bölgesinde diğer bölgelerde olduğu gibi dip dalgıçlığı yapılmasa da, kıyı dalgıçlığı oldukça meşhur. Suyun yalnızca 2–3 metre derinliğine inmekte yeterli oluyor.

Meslek Değil Hobi

Dalgıçlık mesleği gelişmiş ülkelerde çok paralar kazandırsa da gelişmemiş ülkelerde durum biraz farklı. Ülkemizin bir çok yerinde meslek olarak yapılsa da Karadeniz insanı daha çok hobi olarak tercih ediyor.

Uzun yıllar bu işi yapan Çakıroğlu, bunu eğitmenliğe taşımayı düşünmüyor. Yaptığı işin hobi olarak kalmasını isteyen dalgıç, yalnızca yakın çevresine bu konu hakkında bilgi veriyor.

‘’ Ersun Kalfa’ya Borçluyum‘’

Yaklaşık 30 yıldır dalgıçlık yapan Çakıroğlu, bu mesleği işin öncüsü olarak kabul ettiği Ersun Kalfa’dan öğrenmiş. Daha sonra bu konuda kendini geliştiren Çakıroğlu, dalgıçlığı hobi olarak devam ettirmiş.

Dere ve Deniz Ağzı Bizim İçin Yeterli

Dalış derinliğinin normalde 7–8 metre olduğunu söyleyen dalgıç, balık olduğu zaman bu derinlik için 1–2 metrenin yeterli olduğunu söylüyor. Kıyı ve dere- deniz ağızlarında ki yerlerde genelde levrek ve türleri olduğunu söylüyor.

“Karşılaştığım en ilginç olay ise bir gün çay taşlarının olduğu yerde bir balığın siyah- beyazını gördüm. Uzman bir balıkçıya sordum, kötek dedi. Balık o sırada çay taşına havyar bırakıyordu.”

Dalgıç olabilmek için iyi bir yüzücü olmanın yanında beslenmeye de dikkat etmek gerekiyor. Özellikle tüplü dalış için beslenme önemli.’’ Fakat tüplü dalışı çok önermeyen dalgıç, bunun tehlikeli olduğunu belirtiyor.

--

--