Bir Trabzon Hikâyesi: “Trabzon Şehir Müzesi”

Betül Karadeniz
sec402
Published in
2 min readMay 10, 2017

Trabzon şehrine kazandırılan Trabzon Şehir Müzesi, kentin düşman işgalinden kurtuluşunun 99'uncu yıl dönümünde ziyaretçilerine kapılarını açtı.

Trabzon Şehir Müzesi’nden bir görüntü

Trabzon’un düşman işgalinden kurtuluşunun 99’uncu yıl dönümü etkinlikleri kapsamında törenle açılan müze, şehrin en hareketli noktasında bulunuyor. Proje kapsamında Ortahisar ilçesi Kahramanmaraş Caddesi’nde bulunan eski Merkez Bankası, Trabzon Şehir Müzesi’ne dönüştürüldü.

Trabzon Şehir Müzesi, Trabzon şehrinin tarihine farklı bir bakış sunuyor. Günümüz insanlarına tarihle buluşma imkânı sağlıyor.

Müzede Yok Yok

Yapımı üç yıl süren müze, bodrum, zemin ve birinci kat olmak üzere üç kattan oluşuyor. Binanın giriş katında geçici sergilerin düzenleneceği bir alan ve kafe bulunuyor.

Yapımına yaklaşık 6 milyon lira harcanan müze, günümüz insanlarına şehrin tarihiyle buluşma imkânı sağlıyor. Ziyaretçilerine Trabzon şehrinin tarihine yönelik farklı bir bakış sunuyor.

Şehre dair neredeyse her şeyin bulunduğu müzede, M.Ö. 2000'den günümüze kadar gelen ve Trabzon’da yaşamış uygarlıkların dönemsel olarak aktarıldığı tarihsel akış panosu, Trabzon insanının özellikleri, kent gelişim filmi, tarihî İpek Yolu anlatımlarının yanı sıra Trabzon’un en erken döneminden bugüne aldığı isimler yer alıyor. Ayrıca ziyaretçilere Trabzon’un sosyal ve kültürel yaşamı da anlatılıyor. Trabzon’un şehir tarihîyle ilgili görseller, coğrafi işaretler ve tarihi eserler de ziyaretçilerle buluşuyor. Kulaklıklı sesli rehber hizmetinin de ziyaretçilere sunulduğu müzede, Türkiye’de bir ilk olan tarih odası da yer alıyor.

Trabzon Şehir Müzesi’ni öğrenciler 2 TL, vatandaşlar ise 5 TL karşılığında gezebiliyor.

Haberin görüntüsüne buradan ulaşabilirsiniz: https://youtu.be/E-KlazgruUA

--

--