Elif Kaya
sec402
Published in
3 min readMay 10, 2017

--

TRABZON’DA ÖĞRENCİ OLMAK: ÜNİVERSİTEYİ KAZANIP HAYATI KAYBETMEK

‘Uluslararası görüşmelerin baş aktörü, enflasyonun canavar gücü domates. Tarlada 3 TL, tezgahta 10 TL.” bu sözler Twitterda domatesin fiyatına tepki gösteren bir öğrencinin sözü. Fiyat artışıyla domates ülke gündemine oturmuş, twitterda trend topik olmuştu. Haliyle tepki gösterenler arasında en çokta üniversiteli öğrenciler var.

Dünya genelinde sebze-meyve fiyatları azalırken Türkiye’de fiyatların yükselmesi uzun süredir tartışılıyor. İnsanlar farklı şekillerde tepkilerini dile getiriyor. Kimisi domatesi zamanında yiyin derken kimisi öğrencilerin milli yemeği sayılan menemende domates yerine portakal kullanmalarını tavsiye ediyor. Domates fiyatlarının yükselmesi, haliyle aklımıza şehirlerin pahalılık oranını getiriyor.

Domates fiyatlarını eleştiren bir karikatür

Futbola olan sevgisiyle ve hamsisiyle bilinen Trabzon’un bir diğer yüzü fiyatlarda kendini gösteriyor. Öğrenciler sosyal paylaşım siteleri üzerinden tecrübelerini ve düşüncelerini paylaşıyor. Kimisi Trabzon’da okumanın pişmanlık olduğunu bir sene daha sınava hazırlanmalarını söylüyor. Kimisi Trabzonlu olmayanların Trabzon’da okuyanları Naziler içinde Yahudi olmaya benzetiyor. Peki, Trabzon’da öğrenciler nasıl ve hangi şartlarda yaşıyor? Fiyatlar onları nasıl etkiliyor?

TÜİK verilerine göre en pahalı illerin başında İstanbul ve Ankara var. İlk sıralarda Trabzon yer almasa da öğrencilere göre Trabzon oldukça pahalı. Bu arada Trabzon’da domatesin kilosu 6 TL. Domates dışında öğrencilerin yaşam standartlarını zorlayan birçok unsurdan bahsedebiliriz. Ev kirası, ulaşım ve yiyecek içecek gibi.

Trabzon’da bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde 47.633 öğrenci var. Bir de Avrasya Üniversitesi öğrencileriyle birlikte Trabzon’un gelir kaynağının çoğunluğunu öğrenciler oluşturuyor. Üniversite ve öğrencilerin bir şehrin geçim kaynaklarından biri olduğunu inkar edemeyiz. Yaşamayanın farkında olmayacağı bir pahalılığı var Trabzon’un. Ayrıca yerel halkı bundan pek şikayetçi gibi değil. Olan tabi öğrencinin cüzdanına oluyor.

Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesinde okuyan öğrenciler gerek dolmuş gerekse kafelerde ki çay fiyatlarına kadar birçok fiyatlandırmadan şikayetçiler. Trabzon’da öğrenciler, onları zengin olarak gören esnafların öğrencilere satış yapmadan bırakmadıklarını söylüyorlar. Trabzon sadece öğrenciler için değil aynı zamanda halk içinde pahalı.

KTÜ Matematik Öğretmenliği öğrencisi Neriman Demir üç yıldır Trabzon’da okuyor. Söğütlü’de evde kalan Neriman üç odalı pekte güzel ve yeni olmayan eve arkadaşlarıyla birlikte 650 TL kira veriyor. Yemekleri kendi yaptığı için sebze- meyve fiyatlarını yakından takip eden Neriman Trabzon’un pahalı oluşundan oldukça dertli. “Eskişehir’de yaşıyorum. Orası tam bir öğrenci şehri. Kira fiyatları, yiyecek fiyatları oldukça uygun. Şehir resmen öğrenciye hizmet ediyor. Üniversiteyi orada okumadığım için çok pişmanım. Pazarın daha uygun olduğunu düşündüğüm için ilk başlarda oradan alışveriş yapardım. Ama pazarcılardan gördüğüm farklı bir tepki de var. Mesela yarım kilo patates alıyorum pazarcının yüzü düşüyor. Bana pazardan yarım kilo patates almaya mı geldin der gibi bakıyor. Sebzelerin fiyatlarına mı sinirleneyim bu muameleye mi?

Trabzon’da öğrenci olmak bir çok açıdan zor. Eskişehir, İzmir gibi öğrenci şehirleriyle karşılaştırıldığında Trabzon’un eksisi çok. Mezun olan öğrenciler dahi halen şikayetlerini sosyal medya üzerinden paylaşıyorlar. Bütün bu kötü yorumların yanı sıra pahalılığı dışında Trabzon’da üniversite okumayı özlemle anan bir çok öğrenci mevcut.

--

--