Çocuklar için Tarihi Yarımada Okuma Kültürü Haritası

Şehir Dedektifi
sehir dedektifi
Published in
2 min readFeb 8, 2021

Öykülerinden çocukların kalbine giden yol, kadim İstanbul’un hafızasını da taşıyor. Kentin her taşının anlatacağı 1001 öykü var, yerinde dinlemeye hazır mıyız? “İstanbul’u Okuyorum” projesiyle İstanbul’un kent kültürü ile okuma kültürünü çocuklar için buluşturmaya başlıyoruz!

İstanbul’un kentsel hafızası, Bizans’tan günümüze, coğrafyada yaşayan toplulukların okuma kültürüne ilişkin zengin bir birikim içeriyor. Çağdaş edebiyatın yanısıra anlatılan masallar, efsaneler hem kentin yapısını hem de okuma kültürünü şekillendiriyor.

İstanbul’u Okuyorum projesinin somut üretimlerinden biri olan Çocuklar için Tarihi Yarımada Okuma Kültürü Haritası, 5 yaş ve üzeri çocuklar ve ailelerini, İstanbul’un tarihi çekirdeği Tarihi Yarımada odağında, kentin okuma kültürü, edebiyat ve basın-yayın hafızasıyla tanıştırma amacıyla hazırlandı.

Yayın tasarımı ve içeriği Gizem Kıygı’nın, grafik tasarım ve illüstrasyonları Gülzade Şentürk’ün hazırladığı Tarihi Yarımada Okuma Kültürü Haritası, okuma kültürü kelimelerinden hazırlanmış bir sözlük, çocukların mekânla kurdukları bağı derinleştirecek duyu oyunları ve farklı rotaları deneyimlemeye açık yapıştırmalı haritadan oluşuyor.

İstanbul’u Okuyorum dijital ve basılı haritalama projesi, Türkiye Yayıncılar Birliği’nin T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı hibesiyle hayata geçirdiği OKUYAY Platformu (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu) tarafından, okuma kültürünü yaygınlaştırma pilot projeleri kapsamında desteklenmektedir.

--

--