Hakkımızda

Şehir Dedektifi
sehir dedektifi
Published in
2 min readJun 15, 2019

“Şehir çocuklar düşünülmeden yapıldıysa yetişkin vatandaşlar için de uygun değildir, o zaman zaten iyi bir şehir değildir”

Aldo Van Eyck

Şehir Dedektifi, çocuğun sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama hakkını odak alan; çocukların şehirle, şehirlerin çocuklarla kurduğu iletişimi gözleyen, belgeleyen ve oyunlar üreten bir sivil inisiyatiftir.

Şehir Dedektifi, çocuğun mekandaki varlığını oyun, etkinlik ve tasarım araçlarıyla gündem etmek, yaşanabilir şehirler kurgusunda çocuk katılımını sağlamak ve mekanın çocuk hafızasının iyileştirici yönlerini ortaya koymak amacıyla Mayıs, 2019'da yolculuğuna başladı.

Çocukluk, mekanı deneyimleme biçimlerimizi kurduğumuz ve özgünleştirdiğimiz önemli bir dönem. Ancak şehirleşme dinamiklerinin hızı ve dönüşüm çocukluğun özgün deneyimini de, mekansal haklarını da yok sayıyor. Çocukların şehir deneyimini anlamanın disiplinler-arası bir yaklaşımla mümkün olabileceğine inanıyor ve bunun için özgün yöntemler geliştiriyoruz.

Amaçlarımız:

  • Çocukların mekanla kurduğu ilişkiyi anlamak ve derinleştirmek,
  • Çocukların şehir deneyimini bilimsel araçlarla verileştirmek ve ilgili kurumlara sunabilmek,
  • Uluslararası düzeyde belirlenmiş ve koruma altına alınmış temel çocuk haklarının sahada takibini yapmak ve bu hakları sahaya adapte edebilmek,
  • Çocukların şehirleri sağlıklı ve güvenli bir şekilde deneyimleyebilecekleri tasarım, yayın ve oyun araçlarını üretmek,
  • Mekanı müdahil olunabilir, kolektif bir alan olarak algılamalarını ve kendilerini mekan üzerine karar alabilen bireyler olarak görebilmelerini sağlamak.

Nasıl Yapıyoruz?

Şehir Dedektifi araştırır!

Şehir hafızasında çocukların yerini arşiv belgelerini kullanarak ortaya koyar. Çocukların şehirdeki hareketlerini gözlemler, gözlemlerini verileştirerek yaratıcı araçlar (video, illütrasyon, haritalama, poster, rapor vb.) ile yaygınlaştırır.

Şehir Dedekitifi paylaşır!

Temalı etkinlikler çerçevesinde, çocuk ve şehir ilişkisini tartışmaya açar, bu konuda bir ağ ve farkındalık oluşturmayı amaçlar.

Şehir Dedektifi oynar!

Çocuklarla şehrin farklı katmanlarını oyunlar aracılığıyla deneyimler, yeni oyunlar üretir, atölye çalışmaları düzenler.

Sen de Şehir Dedektifi olabilirsin!

Çocuk çalışmalarına ilgi duyuyor ve disiplinler-arası bir platformda şehirdeki deneyimlerini çeşitlendirmek istiyorsan gönüllü ağımıza katıl!

--

--