Flora İstanbul Haritası Hazır!

Şehir Dedektifi
sehir dedektifi
Published in
3 min readFeb 3, 2022

İstanbul’u biyoçeşitliliğiyle tanımaya hazır mısınız? Mega kentimizi çoğunlukla nefesimizi boğan binalarla deneyimlesek de binlerce canlı türüyle birlikte yaşıyoruz. İstanbul’un biyoçeşitliliğini araştırdığımız, diğer canlılarla birlikte yaşamanın olanaklarını öğrenmeye bitkilerden başlayarak alan açtığımız Flora İstanbul projesinin haritası hazır, yeni oyun arkadaşlarıyla buluşmayı bekliyor. Haritada İstanbul’un su havzalarını, ormanlarını ve korularını baskın türleriyle birlikte yerleştirdiğimiz rotalar, biyoçeşitlilik sözlüğü, oyun önerileri ve bir çıkartma seti yer alıyor.

Flora İstanbul Haritası’nı Gözde Eyce çizdi, grafik tasarımını Informal Project yaptı, yayın tasarım ve içeriğini Gizem Kıygı hazırladı, rota ve tür araştırmalarını Müge Yaylacık, Dilara Karaman, Merve Tokmak ve İrem Duygu Tiryaki yürütttü. AB Sivil Düşün tarafından desteklenen haritanın sınırlı sayıdaki ilk baskısının, oyun ve doğaya erişim imkânlarından mahrum kalan çocuklara erişmesini amaçlıyoruz. Bu nedenle çocuk hakları alanında çalışan sivil toplum örgütlerine açık bir çağrı yayımladık. Formu dolduran sivil toplum örgütlerine Flora İstanbul Haritası’nı ulaştırıyoruz. Haritanın diğer baskıları herkesin erişimine açık olacak.

Flora İstanbul söyleşileri YouTube kanalımızda

Flora İstanbul projesi kapsamında doğa ve kent ilişkisini yeniden aldığımız bir dizi kamusal söyleşi programı da düzenledik. Doğa ve oyun temalı ilk panelimizde İstanbul bitkileri deyince aklımıza ilk gelen kaynaklarda imzası ve emeği olan hocamız Prof. Dr. Ünal Akkemik ile eğitim doğa ve oyun kesişiminde üretimleriyle bize ilham olan Burcu Meltem Arık konuğumuz oldu. Kent kültürü ve hafıza temalı ikinci panelimizde, Türkçe edebiyatı çevreci beşeri bilimler perspektifinden okuyan araştırmacı, yazar Dr. Deniz Gündoğan İbrişim ile İstanbul’un kır-kent ikiliğini eleştirel üretimleriyle sorgulayan sanatçı Serkan Taycan’ı ağırladık. Botanik bahçeler temalı panelimizde, Unutma Bahçesi projesinin yaratıcıları Dilşad Aladağ ve Eda Aslan ile Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde eğitim programları yürüten Nurhan Ay’ın deneyimlerini dinledik. Bostanlar temalı son panelimizde ise Okul Bostanları projesinin yürütücüsü peyzaj mimarı Dilek Yürük ve Kuzguncuk Bostanı gönüllülerinden mimar Boğaçhan Dündaralp’le kentte bostan geleneğini korumanın ve çocuklara aktarmanın yöntemlerini tartıştık.

Flora İstanbul devam ediyor

Projemizin AB Sivil Düşün desteğiyle yürüttüğümüz kısmı tamamlandı ancak projeye devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde de Flora İstanbul temalı atölyelerimizle çocuklarla buluşmaya devam edeceğiz. Ayrıca sosyal medya hesaplarımızdan İstanbul’un bitki örtüsüne dair bilgilendirici paylaşımlar ve mevsimlere göre oluşturduğumuz rotalarla hazırladığımız gezi haritalarını yayınlamaya devam ediyoruz.

Serkan Taycan önerisiyle hazırlanan artık-olmayan-dereler haritası. Haritalama: Hakan Ilıkoba

Çalışmalarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.

--

--