Cât costă dezvoltarea propriei aplicații mobile

SENSMEDIA
SENSMEDIA
Published in
19 min readNov 8, 2019

Acest articol este o traducere din limba engleză. Articolul original îl găsiți aici. Originalul a fost creat de o companie ucraineană https://mlsdev.com.

Traducerea a fost făcută de o companie IT din Chișinău https://sens.media, cu scopul informării oamenilor de afaceri vorbitori de limba română interesați de subiectul dat.

Dacă vreodată v-a interesat dezvoltarea propriei aplicații mobile, sau plănuiți să faceți asta, probabil una din cele mai importante întrebări la care așteptați răspunsul este: Cât costă crearea unei aplicații (timp și bani)?

Într-adevăr prețul dezvoltării unei aplicații mobile e important, mai ales când sunt atâtea opțiuni din care ați putea să alegeți și trebuie să înțelegeți care opțiune este cea mai potrivită pentru dumneavoastră. Abundența de informație poate fi copleșitoare, din această cauză o să încercăm să o prezentăm într-o formă mai ușor de digerat. În acest articol vă vom da o explicație detaliată din ce constă costul creării unei aplicații și câteva exemple preț și timp necesar pentru crearea ei.

Factorii care determină costul unei aplicații

Nu există un răspuns exact la întrebarea: “Cât costă dezvoltarea unei aplicații mobile?” deoarece prețul depinde de mulți factori. Acești factori sunt prezentați în următoarea listă:

  • Tipul furnizorului care îl alegeți
  • Locația furnizorului (țara)
  • Complexitatea caracteristicilor/funcționalităților aplicației
  • Platforma(sau platformele) pe care le alegeți
  • Complexitatea designului și implementarea acestuia

Această listă necesită câteva explicații, mai departe veți găsi detalii pentru fiecare punct.

Liber profesionist (freelancer) versus o agenție/companie de dezvoltare a produselor soft

Două tipuri de furnizori a serviciilor de dezvoltare a aplicațiilor sunt: Liberii profesioniști (freelanceri) și agenții de dezvoltarea a produselor soft. Implicit nu putem spune că un tip este mai bun ca altul. Totul depinde de proiect și de așteptările dumneavoastră. Haideți să analizăm în detalii opțiunea liber profesioniști versus agenții/companii.

Dacă decideți să apelați la liber profesioniști pentru dezvoltarea aplicației dumneavoastră veți avea următoarele avantaje:

  • Cost redus
  • Comunicare directă cu programatorul/designerul/testerul/etc care dezvoltă aplicația

În același timp țineți cont de următoarele riscuri:

  • Nevoia de a găsi freelanceri pentru fiecare din serviciile necesare pentru dezvoltarea aplicației
  • Programul instabil pe care îl au mulți freelanceri liber profesioniști
  • Calitatea serviciilor pe care aceștia le pot oferi
  • Transparența și responsabilitatea limitată a lor
  • Managementul echipei, pe care va trebui să vi-l asumați

Alegând freelanceri pentru dezvoltarea unei aplicații, optați să plătiți mai puțin, dar în același timp, veți obține de multe ori un rezultat de o calitate mai joasă. De ce? S-ar putea să vă fie foarte dificil să colaborați cu freelanceri în cazul când aveți nevoie de mai multe tipuri de servicii pentru proiectul dumneavoastră (programatori, testeri, manageri de proiect, designeri etc), fiecare din ei având diferite niveluri de experiență, program de lucru și aptitudini de comunicare. Dezvoltarea aplicațiilor complexe necesită lucru în echipă, ceea ce poate fi problematic pentru freelancerii care sunt obișnuiți să lucreze independent.

Un beneficiu în colaborarea cu liberii profesioniști este evitarea birocrației: semnarea unor contracte voluminoase, a acordurilor adiționale, primirea facturilor și o mulțime de alte documente. Pe de altă parte acest lucru scade responsabilitatea liberilor profesioniști și lasă mai mult loc pentru posibilitatea încălcării termenilor și creează riscul de a primi un rezultat de o calitate joasă.

Dacă alegeți să colaborați cu o companie de dezvoltare a produselor soft veți beneficia de:

  • O relație de încredere cu dezvoltatorii aplicației
  • Servicii de o calitate mai înaltă
  • Majoritate serviciilor de care aveți nevoie pentru dezvoltarea aplicației sunt centralizate într-un singur loc
  • Disciplină și respectarea graficului de lucru
  • Managementul proiectului asigurat
  • Responsabilitate

Dezavantajele colaborării cu companii de dezvoltare soft:

  • costuri mai mari
  • mai multă birocrație

În ciuda faptului că veți fi nevoit să achitați un preț mai mare și să aveți de furcă cu mai multă birocrație, companiile de dezvoltare a produselor soft de obicei vă dau un sentiment de securitate și încredere care își merită prețul. În majoritatea cazurilor agențiile de dezvoltare au profesioniști în diverse domenii ca să acopere întregul ciclu de dezvoltare și oferă servicii de management al proiectului pentru a asigura comunicarea între părțile implicate, transparență și livrarea în termenii agreați.

Experiența de colaborare cu liberi profesioniști versus companii poate fi rezumată în următorul tabel:

Desigur, nimeni nu poate să zică că acesta este un adevăr absolut. Există cazuri diferite, puteți să interacționați cu companii foarte bune și liber profesioniști incompetenți, dar poate fie și viceversa. Cât costă dezvoltarea unei aplicații în fiecare caz? Practica ne arată că agențiile de dezvoltare a produselor soft, vă vor taxa cu cel puțin 25$ pe oră pentru lucrul dezvoltatorilor săi. Nu uitați că în acest preț sunt incluse plata salariului, cheltuieli pentru administrare și utilități, gestionarea riscurilor(e.g. unul din programatori se îmbolnăvește) și impozite. După toate aceste cheltuieli compania ar trebui să obțină cel puțin un mic profit. Dezvoltatorii de aplicații liber profesioniști variază în preț și mulți dintre ei costă chiar mai mult decât serviciile unei companii. În același timp este foarte posibil să găsiți un liber profesionist care lucrează la o rată mai mică de 25$ pe oră și să rămâneți complet satisfăcut de serviciul oferit de el. Totul depinde de riscul care puteți să vi-l asumați.

Locația dezvoltatorilor de aplicații

Locația este următorul factor care influențează semnificativ costul unei aplicații.

Cele mai populare locații pentru dezvoltarea aplicațiilor sunt America de Nord (în primul rând SUA), America latină, Europa de Est (țări ca Moldova, România, Ucraina) și Asia (India face parte din acest grup). Costul dezvoltării aplicațiilor variază în dependență de regiune. Respectiv, locația trebuie luată în considerare când calculați bugetul alocat pentru aplicație.

Așadar cât de mult costă crearea unei aplicații în aceste regiuni? Haideți să revizuim cât de mult costă (pe oră) serviciile specialiștilor implicați în dezvoltarea aplicației:

Deci, un cost înalt e de așteptat dacă alegeți dezvoltatori din Statele Unite, iar de obicei cel mai mic cost pe oră este oferit de companiile din Asia. În cazul dezvoltatorilor din Europa de Est veți obține de obicei un cost sub costul mediu global.

Un cost redus de dezvoltare e o șansă bună de a economisi bani, dar nu e cea mai bună opțiune când vine vorba de calitate. În același timp un cost extrem de mare presupune că veți plăti nu doar pentru serviciul oferit, dar și pentru numele prestigios al companiei. Europa de Est în special Ucraina sau Moldova, se află între aceste opțiuni și pare a fi o alegere reușită pentru a obține o calitate bună pentru un preț rezonabil.

Caracteristici simple versus caracteristici complexe ale aplicației.

De complexitatea aplicației depinde cât timp va fi necesar pentru dezvoltarea ei și deci care va fi costul. Asta înseamnă că o aplicație mobilă simplă va avea un buget mai mic în timp ce o aplicație mai complexă va fi mai scumpă.

Haideți să împărțim aplicațiile în trei categorii după complexitatea caracteristicilor lor: MVP (produs viabil minim), complexitate medie, aplicații mari și complexe. În următorul tabel vedeți aproximativ durata dezvoltării aplicației în dependență de complexitate:

După cum vedeți complexitatea contează când vine vorba de costul dezvoltării unei aplicații. Dacă aveți un buget limitat, gândiți-vă care dintre funcționalități sunt cele mai importante și care se încadrează în limitele de preț și timp în care vreți să lansați produsul pe piață.

Platforma: iOS sau Android

Alegerea platformei pentru aplicația mobilă de asemenea influențează costul dezvoltării aplicației. Principalul factor care determină nevoia de a face o aplicație iOS sau Android sunt utilizatorii finali ai aplicației. Platformele Android și iOS diferă în termeni de cotă de piață, varietatea dispozitivelor, a sistemelor de operare și detalii tehnice de implementare.

Sunt mai puține tipuri de dispozitive care rulează pe iOS versus pe Android. Din această cauză este mai complicată dezvoltarea unei aplicații Android care va lucra la fel de bine pe toate dispozitivele. În acest caz, adițional trebuie să decideți pe ce grup de dispozitive să vă concentrați. O analiză bună a pieței va fi soluția pentru a alege cea mai bună opțiune.

Cât de mult costă dezvoltarea unei aplicații iOS sau Android? Dacă aveți nevoie să faci o aplicație pe o singură platformă nu va fi mare diferență în prețul aplicații, fie ea iOS sau Android. Însă dacă decideți să dezvoltați o aplicație pentru ambele platforme fiți gata să cheltuiți mai mulți bani.

În orice caz, face să alegeți doar între iOS și Android pentru că aceste platforme sunt cele mai populare. În același timp țineți cont că aplicațiile native (aplicațiile menite pentru a rula special pe iOS/Android) sunt mai bune decât așa numitele aplicațiile cross platform (aplicațiile care țintesc ambele platforme în același timp).

Complexitatea designului (felul în care aplicația e prezentată utilizatorului)

Design-ul aplicației influențează în mare măsură procesul dezvoltării acesteia. Cu cât designul este mai complex, cu atât mai scumpă devine aplicația. Un design simplu al aplicației constă din elemente standard, specifice platformei, care sunt simple de implementat și nu vor lua mult timp. Adăugarea elementelor personalizate și a animațiilor, crește complexitatea designului și respectiv costul aplicației.

Haideți să ne uităm la câteva ecrane din aplicații care variază în complexitate. În prima imagine este arătat un design simplu:

Un exemplu de design mai avansat poate fi văzut mai jos:

Dacă vreți un design complex, uitați-vă la următorul exemplu ca să înțelegeți ce se are în vedere prin elemente de design scumpe, costul dezvoltării la astfel de elemente poate fi de câteva ori mai mare față de un design standard:

Acum înțelegi care sunt diferențele între aceste trei nivele de complexitate a designului/proiectării și cum acest aspect influențează costul aplicației.

Cât costă dezvoltarea unei aplicații

Dacă vă gândiți să dezvoltați propria aplicație, trebuie să înțelegeți că procesul dezvoltării include în sine mult mai mult decât designul și scrierea codului pentru aplicație. Sunt câteva etape importante prin care dezvoltarea ideii aplicației ar trebui să treacă înainte ca să ajungă la utilizatorii finali.

Haideți să dăm un răspuns detaliat (pas cu pas) la întrebarea “Cât costă dezvoltarea unei aplicații?”.

Costul analizei de business (Business Analysis)

Deseori serviciu de business analysis (analiza unei activități economice) este subestimat. Mulți oameni nu văd valoarea pe care o aduce această etapă în procesul dezvoltării aplicației. De fapt această etapă este obligatorie, mai ales dacă nu aveți experiența creării unei aplicații pornind doar de la o idee.

Aruncați o privire la activitățile cheie care un business analyst le face la etapa de business analysis:

  • Identificarea problemei
  • Identificarea și definirea valorii proiectului
  • Definirea, înțelegerea și verificarea scopului economic și al domeniului de interes/activitate.
  • Analiza pieței, competitorilor etc
  • Producerea soluției pentru business/afacere
  • Desfășurare unui atelier de lucru (cercetarea, descoperirea și gestionarea cerințelor, elaborarea documentației, testarea, suportul)
  • Alegerea cele mai bune soluții în dependență de cerințele pieței
  • Lucru la definirea cerințelor de îmbunătățire a aplicației (Managementul schimbării, suport)

Cele enumerate mai sus reprezintă un lucru substanțial, nu-i așa? Este posibilă dezvoltare aplicației în continuare fără activitățile menționate mai sus? Răspunsul este “Nu”.

Cât de mult costa această etapă? Dacă să luăm ca bază rata medie pe oră în Ucraina/Moldova (30$/ora), analiza de business ar putea costa oricât între 2.000 și 10.000+ $ în dependență de cerințele și complexitatea aplicației.

Costul design-ului aplicației

Haideți să facem ce am făcut mai sus, să divizăm designul aplicației în trei categorii după complexitate: simplu, medium, complex. În baza categoriilor menționate mai sus design-ul va costa:

Nu uitați că aceste valori sunt aproximative și este nevoie să consultați un profesionist pentru a avea o idee mai precisă cât va costa design-ul aplicației dumneavoastră. El depinde direct de complexitatea aplicației: numărul paginilor și elementelor din care constă interfața.

Costul programării aplicației

Programarea aplicației este etapa care consumă cel mai mult timp. Costul depinde de complexitatea aplicației și mărimea echipei necesare pentru dezvoltare, care la rândul ei depinde de platformele pe care această aplicație va fi publicată.

“Cât de mult costă dezvoltarea aplicației?” Este o întrebare complicată și fiecare aplicație are bugete diferite. Oricum noi vom încerca să vă dăm o idee aproximativă cât costă o aplicație bazându-ne pe cele mai populare funcționalități găsite în alte aplicații.

În tabelul de mai jos vedeți lista funcționalităților și costul aproximativ pentru implementarea lor. Luați în calcul faptul că prețul e bazat pe rata medie în Ucraina/Moldova care e 30$ pe oră.

* Costul aproximativ al funcționalităților aplicației nu include timpul necesar pentru comunicare cu clientul, cu un specialist de testare și cu managerul de proiect.

Dacă alegeți să aveți careva din aceste funcționalități, costul pentru implementarea funcționalităților de bază se va adăuga la costul dezvoltării aplicației. Printre ele, veți găsi funcțional simplu și funcțional complex. Acestea sunt unele din cele mai răspândite funcționalități.

Desigur gama funcționalităților aplicației este cu mult mai mare. Funcționalitățile alese pentru aplicație depind de tipul ei (rețea socială, livrare la comandă, comerț online, sănătate etc).

Haide să revizuim câteva dintre funcționalități care vor necesita o implementare mai complicată și deci vor dura mai mult și vor adăuga la costul calculat. Datele despre timpul și costul calculat sunt pentru o singură platformă, nevoia de development în backend (pe serverul cu care aplicația comunică) variază.

Deci cât de mult va costa aplicația? Reieșind din informația de mai sus, devine clar că nu veți primi un răspuns precis până când funcționalitățile aplicației nu au fost analizate de o echipă și specificațiile tehnice nu au fost bine definite.

Cifrele de mai sus vă vor da o idee generală despre costul mediu al unei aplicații mobile. Haideți să revizuim ce altceva este necesar pentru dezvoltarea aplicației și cât ar putea costa.

Costul managementului de proiect

Managementul proiectului este o activitate care consumă timp și de asemenea această activitate este inclusă în costul aplicației. Dacă decideți să luați asupra dumneavoastră această activitate, trebuie să înțelegeți că va trebui să găsiți loc în agendă pentru cîteva ore pe zi.

Ca să vă dăm o idee generală cu ce se ocupă un project manager, aruncați o privire la lista de mai jos:

  • Bugetul proiectului — prevenirea depășirii acestuia
  • Domeniul activității — asigură procesul ca echipa să lucreze asupra sarcinilor strict necesare proiectului și ca aceste sarcini să fie bine definite
  • Agenda — să se asigure că echipa finisează sarcinile la timp
  • Calitate — prevenirea publicării versiunilor aplicației cu defecte, setarea priorităților pentru fixare defectelor și îmbunătățirea funcționalităților aplicației
  • Resurse — garantarea faptului că proiectul are membrii echipei potriviți care își vor îndeplini sarcinile la un nivel înalt
  • Comunicare — asigură comunicarea dintre părți și membrii echipei și garantează o comunicare care aduce plus valoare la proiect.

Dacă nu tratați cu atenție aceste momente, riscați să vă pierdeți în timpul procesului. Aveți de ales între a petrece timp suficient asupra acestor activități sacrificând activitățile dumneavoastră de zi cu zi sau să le delegați profesioniștilor din domeniu.

De regulă, companiile de dezvoltare a produselor soft oferă serviciul de management de proiect, așa că nu este necesar să vă preocupați și să cheltuiți timp adițional pentru a găsi acest serviciu separat. Prețul acestui serviciu diferă de la o companie la alta. Dacă e să calculăm aproximativ costul serviciului la $30/ora, costul minim ar putea începe de la $2,500 și să treacă de $10,000, în independență de proiect.

Controlul calității: cât de mult costă

Dacă cineva vă spune că poate crea o aplicație fără absolut niciun defect, tratați acest lucru cu o doză înaltă de scepticism. Este imposibil de acoperit toate cazurile de utilizare posibile cu ajutorul testelor.

Principalele obiective ale testării sunt:

  • Creșterea probabilității ca aplicația va lucra corect sub orice circumstanță
  • Creșterea probabilității ca aplicația testată întrunește toate cerințele
  • Oferirea informației despre statutul curent al aplicației

După cum vedeți, controlul calității doar crește șansele că aplicația mobilă va lucra cum ar trebui să lucreze, dar nimeni nu poate garanta acest lucru la 100%

Pentru a minimiza problemele legate de calitatea aplicației, implicarea unui inginer pentru testarea calității este obligatorie. În procesul realizării unei aplicații, controlul calității de obicei constă din următorii pași:

  • Colectarea cerințelor
  • Definirea și planificarea testelor
  • Creare testelor
  • Execuția lor
  • Crearea raportului cu rezultatele testării

Cât de mult costă testarea unei aplicații? Reieșind din complexitatea aplicației și rata medie din Ucraina/Moldova de $30/ora, serviciul de control al calității costă între $2000 — $10000 și mai mult. Dacă doriți ca aplicația dumneavoastră să aibă o calitate înaltă, aceste cheltuieli sunt rezonabile.

Costul publicării aplicației

Cât costă lansarea aplicației? Lansarea aplicației începe cu publicarea ei pe un magazin de aplicațiile mobile. Comparând cu alte cheltuieli, publicarea aplicației nu este așa de scumpă, dar este un pas absolut obligatoriu. Cât costă publicarea unei aplicații pe un Magazin? Pentru a avea acces la marketurile pentru aplicații mobile, este nevoie de un cont de dezvoltator:

  • Costul pentru Google Play Market este de 25$, și este plătit doar o singură dată per cont
  • Pentru Apple Store Market costul e de 99$ pentru un an

În lista de mai jos, vedeți tot materialul necesar pentru publicarea pe market.

  • Titlu aplicație
  • Descriere scurtă
  • Descriere lungă
  • Capturi de ecran
  • Pictograme cu rezoluție înaltă
  • Element grafic pentru prezentare
  • Video promoțional (opțional)
  • Tipul și categoria
  • Clasificarea conținutului (e.g. permis utilizatorilor de la 18 ani în sus)
  • Limbi și traduceri (dacă există)
  • Detalii de contact
  • Politica de confidențialitate
  • Lista dispozitivelor compatibile cu aplicația
  • Prețul și tipul distribuției
  • Listă de cuvinte cheie (pentru căutarea aplicației)
  • Adresa url pentru suport și marketing
  • Copyright
  • Cont pentru testare (iOS, optional)

Careva din materialele listate au un cost de neglijat, dar altele sunt destul de costisitoare. Întrebările legate de copyright și politica de confidențialitate pot necesita servicii ale juriștilor care nu sunt ieftine.

Publicarea unei aplicații implică unele aspecte tehnice care se dovedesc a fi destul de complexe pentru cineva fără experiență în dezvoltarea aplicațiilor mobile. Dacă sunteți un așa tip de persoană, ar fi bine să lăsați această sarcină pe mâna unui profesionist. Dumneavoastră pregătiți toate informațiile necesare și el se ocupă de restul. Cât de mult costă lansarea unei aplicații dacă compania dezvoltatoare vă ajută cu asta? Publicare aplicației durează un timp diferit în dependență de lucrul făcut de companie. Dacă e să vorbim de cost acesta va fi calculat în baza costului pe oră al persoanei care se va ocupa de publicare.

Care este costul mentenanței unei aplicații?

Mentenanța este un tip de serviciu care în nici un caz nu trebuie ignorat. Mentenanța este necesară chiar și atunci când nu planificați schimbări adiționale la aplicația dumneavoastră. Mentenanța implică mai mult decât adăugarea unui nou funcțional. Ea include următoarele:

  • Actualizare la ultima versiune de sistem de operare
  • Actualizare la ultima versiune a serviciilor terțe utilizate de aplicație
  • Actualizare la tehnologiile noi
  • Corectarea defectelor găsite în producție
  • Controlul stabilității și securității aplicației
  • Adăugare de funcțional adițional
  • Controlul și îmbunătățirea serverelor utilizate de backend-ul aplicației
  • Scalarea aplicației, pentru deservirea unui număr semnificativ mai mare de utilizatori

Lucrul dumneavoastră asupra aplicației și cooperarea cu echipa de dezvoltatori nu se finisează odată ce aplicația a fost lansată. Dezvoltarea unei aplicații este un proces continuu. Cum se spune, viața dumneavoastră nu va mai fi niciodată la fel, dacă doriți ca aplicația să aibă succes.

De regulă, compania dezvoltatoare oferă următoarele tipuri de servicii când vine vorba de mentenanță: suport continuu și la cerere. Serviciul de mentenanță de asemenea depinde de costul per oră, dar implică cel mai probabilă un cost suplimentar, dacă vreți ca compania dezvoltatoare să garanteze disponibilitatea pentru mentenanță a lucrătorilor ei într-un timp cât mai scurt. Adițional trebuie să țineți cont de următoarele plăți recurente:

  • Înregistrarea domeniului web — $10-$15/pe an (domeniile prestigioase costă mult mai mult)
  • Hosting — $40-$200/an

Acum haideți să încercăm să aflăm ce este mai rentabil, să angajați pe cineva sau să lucrați la aplicație de sine stătător.

Cât costă realizarea unei aplicații de sine stătător.

Dacă doriți să aflați cum ați putea realiza o aplicație mobilă gratuit, vă voi dezamăgi, nu există așa posibilitate. Chiar și dacă veți construi aplicația de sine stătător oricum acest lucru vă va costa bani. Sunt două posibilități răspândite pentru acest caz:

  • Planificarea, dezvoltarea și testarea aplicației utilizând cunoștințele de dezvoltator de aplicații mobile pe care le aveți
  • Utilizarea uneltelor care construiesc aplicații în baza șabloanelor

Când construiți o aplicație de sine stătător, aveți nevoie de cunoștințe profunde de programare și testarea a aplicației. În dependență de complexitatea aplicației timpul necesar pentru dezvoltarea ei variază. În orice caz vă va lua mai mult decât câteva luni sau chiar jumătate de an pentru dezvoltarea unei aplicații simple. Știți că timpul costă bani. Adițional veți avea nevoie de un calculator puternic, ustensilele de dezvoltare software calitative, și dispozitive mobile pe care să testați aplicația. Evident ținem cont și de costul energiei electrice și a altor utilități.

Dacă nu sunteți sigur de talentul dumneavoastră ca dezvoltator de aplicații mobile, sau pur și simplu nu doriți să cheltuiți timpul dumneavoastră pentru tot lucrul implicat în dezvoltarea unei aplicații, angajați pe cineva să facă asta pentru dumneavoastră. Sunt destui oameni care se ocupă de dezvoltarea aplicației de ceva timp și sunt pasionați acest domeniu.

De asemenea puteți încerca să utilizați instrumente online de dezvoltarea a aplicației. Cât de mult ar costa aceste instrumente? Aceste instrumente de obicei au o perioadă de încercare, dar la o anumită etapă, oricare instrument ați folosi, veți fi nevoit să plătiți pentru utilizarea lui. Marea majoritate a acestor instrumente costă între $10 și $150 pe lună, dar desigur sunt și opțiuni mult mai scumpe de $500–1000/luna și chiar mai mult.

Aceste instrumente pot fi destul de comode de utilizat și cunoștințele de programare nu sunt obligatorii. Dar, ele de obicei au funcționalități limitate și nu aveți posibilitatea să adăugați ceva personalizat/exclusiv. Nu e cea mai promițătoare perspectivă, nu-i așa? Nici un business care se respectă nu e făcut cu o calitate dubioasă. Ca să aibă succes, aplicația dumneavoastră nu trebuie să arate ca proiectul unui începător.

Cât costă crearea unei aplicații: Exemple reale

Companiile dezvoltatoare primesc întrebări de la clienții potențiali în fiecare zi. Printre aceste întrebări, des se întâlnesc întrebări de forma “cât de mult costă dezvoltarea unei aplicații ca aplicația Uber?” sau “cât de mult costă crearea unei aplicații ca Instagram?”

Aceste întrebări par a fi simple, dar în realitate nu e așa. Costul unor aplicațiilor de genul Uber sau Instagram depind în primul rând de versiunea aplicației (țineți cont că Instagram la început nu a fost aceeași aplicație ca versiunea curentă a aplicației) și de compania dezvoltatoare pe care o contactați.

Haideți să revizuim câteva aplicații faimoase și costul dezvoltării acestora în baza experienței noastre și ținând cont de costuri reale.

În prima rundă de investiții compania Instagram, a primit 500.000$. Acest buget includea doar versiunea iPhone a aplicației. Desigur, Instagram nu este o aplicație simplă, deoarece procesarea imaginilor este o funcționalitate a cărei dezvoltare consumă un timp semnificativ. Dezvoltarea unui funcțional similar durează 590–960 ore. Dacă e să înmulțim timpul necesar cu rata medie de $30/ora, acest funcțional ar costa aproximativ 18.000–29.000$. Impresionantă diferența de cost, nu e așa?

Uber a primit 200.000$ în prima rundă de investiții, aceeași bani au fost cheltuiți pentru realizarea aplicației în versiunea beta. Dacă estimăm costul unei aplicații gen Uber, dar cu o funcționalitate mai avansată decât aplicația Uber a avut-o la început, dezvoltarea va costa 63000$ — 76000$.

Faimoasa aplicație WhatsApp, a primit în prima rundă de investiții $250.000 În 2009, acești bani au fost cheltuiți pentru îmbunătățirea aplicației existente pe platforma iPhone, această îmbunătățire a făcut ca aplicația să ajungă în top aplicații iOS în 2011.

WhatsApp este o aplicație complexă: conversațiile personale și de grup în timp real, precum și capacitatea sa de a trimite atașamente și de a susține apeluri vocale, necesită o dezvoltare backend puternică. Dacă ar fi fost dezvoltată la o rată medie din Ucraina/Moldova, de 30$/oră, costul aproximativ al aplicației WhatsApp pentru o versiune mai avansată ar fi fost de 58.000$ — 84.000$.

Înființată în mai 2011, Postmates, o aplicație de livrare la cerere, a fost susținută și finanțată inițial de incubatorul de startup-uri AngelPad (20.000$ proprii și 100.000$ de la două companii VC (Venture Capital — Capital de investiții pentru startup-uri) ). Cu acest sprijin, Postmates a rulat versiunea beta închisă pentru aplicația pentru iPhone și a lansat-o pe Apple App Store pentru San Francisco în decembrie 2011. Finanțarea în următoarele runde de investiții a ajuns la 750.000$ și ar fi trebuit să fie cheltuită pentru aplicațiile Android și iPad.

Dacă costul ei este estimat de o companie ucraineană la o rată de 30$/oră, costul mediu al aplicației pentru o versiune de bază pentru o platformă ar fi de 30.000$ — 40.000$.

Pentru conveniență am pus costul dezvoltării aplicațiilor în următorul tabel:

Ce ziceți despre aceste date? Diferențele sunt masive, nu? În primul rând, ratele de dezvoltare a aplicațiilor în SUA versus Ucraina/Moldova sunt foarte diferite. În al doilea rând, nu vom cunoaște niciodată toate aspectele legate de crearea acestor aplicații celebre. Fiecare idee de aplicație și implementarea ei au propriile aspecte unice, nu se recomandă de a urmări orbește succesul altcuiva.

Cum o companie estimează costul dezvoltării unei aplicații

Cât de mult costă dezvoltarea unei aplicații la compania X? Din start niciodată nicio companie nu vă poate da o cifră exactă, din simplul motiv pentru că o estimare nu este o chestie de câteva minute sau chiar ore. Pentru a înțelege cât de mult dezvoltarea unei aplicații vă va costa, este necesar de obicei un efort substanțial.

În fază incipientă de comunicare, echipa lucrează la determinarea cerințelor tehnice și de business a proiectului, pentru a determina cea mai optimă soluție pentru client. Ca rezultat, clientul primește un cost detaliat al etapei de Cercetare și a etapei de Dezvoltare.

Etapa următoare — Cercetare, când echipa discută și validează domeniul lucrului și estimarea efortului, crează planul de dezvoltare a proiectului. Rezultatul acestei activități rezultă în oferirea unui cost bine definit în baza fiecărui funcțional al aplicației și termeni preciși de livrare.

Costul total al dezvoltării unei aplicații mobile

Am discutat multe lucruri, cel mai probabil v-ați pierdut în multitudinea informației și a cifrelor prezentate. Haide să revizuim costul dezvoltării unei aplicații mobile în baza timpului necesar și a complexității aplicației, ținând cont de faptul că aplicația va fi dezvoltată de o echipă în Ucraina/Moldova.

Vă rog, să țineți cont că costul dezvoltării prezentat mai sus este unul estimativ și realitatea diferă de la caz la caz. Oferirea unei estimări nu e o chestiune de câteva ore, e un proces complex — cel puțin pentru companiile care pun un preț mare pe transparență și onestitate în relația cu clienții săi. Cu cât echipa de dezvoltare cunoaște mai multe detalii despre aplicație înaintea semnării contractului și demararea lucrului asupra proiectului, cu atât mai probabil veți primi o estimare foarte apropiată de costul final.

Noi urmăm o abordare orientată pe client deoarece punem mare valoare pe cooperarea cu acesta. Dacă vă plac aceste principii și căutați pe cineva care să vă ofere o estimare calitativă, suntem oricând pregătiți să vă ajutăm.

--

--