Snel echte doelstellingen behalen met de eindgebruiker als opdrachtgever.

Tim de Jager
September
Published in
3 min readJul 24, 2020

De Wageningen Universiteit & Research (WUR) is de beste 🏆 universiteit ter wereld op het gebied van ‘Environment & Ecology’. Deze status brengt met zich mee dat bijna de helft van alle studenten uit het verre buitenland komt. Een fysieke jaarlijkse open dag zoals iedere andere hogeschool en universiteit organiseert is dan niet genoeg. Hiervoor heeft de WUR jaren geleden een online platform ontwikkelt: de Online Open Day (OOD). De OOD vindt twee keer per jaar plaats met live activiteiten, waaronder een live chat met studenten en een live Q&A.

Samen met de WUR zijn we aan de slag gegaan met een onderhoudsarm en toekomstbestendig platform. Omdat het platform erg verouderd was, konden we met nieuwe technieken en een frisse blik vrij snel een flinke vooruitgang boeken. De uitdaging lag echter in het verbeteren van de ‘online reis’.

Wanneer wij als digitale strategen voor het eerst de briefing doornemen met de opdrachtgever, komen er vaak erg snel verschillende wensen, eisen en ideeën naar boven. Samen sparren hierover is erg leuk en leerzaam, maar het kan je ook ontzettend afleiden van iets belangrijkers: de behoefte van de ‘eindgebruiker’ 🧐.

Scope Canvas
Hoe creëer je nou een platform wat perfect aansluit op de behoefte van de eindgebruiker? Met het team van de WUR zijn we in deze behoeften gedoken met behulp van het Scope Canvas; een effectieve manier om een verband te vinden tussen de behoeften van de eindgebruikers en de doelstellingen van de opdrachtgever. Daarnaast kijk je met het Scope Canvas naar het gewenste gedrag dat? je wilt creëren bij de eindgebruikers en hoe we het succes hiervan kunnen meten. Door het inzetten van deze methode hebben we er voor gezorgd dat de focus tijdens de workshop bleef bij de behoeften en niet al verschuift naar het bedenken van eventuele oplossingen.

Waarom niet met de eindgebruiker in gesprek?
Natuurlijk wil je graag in gesprek met de eindgebruiker, maar door de inzet van het team van WUR was dit niet nodig. Het team heeft voor de start van het project meerdere gebruikers geïnterviewd en uitvoerig gemeten.

Dankzij het Scope Canvas zagen we al snel een verdeling van de verschillende behoeften op basis van het moment waarop iemand de website bezoekt.

  • Voor de live momenten
  • Tijdens de live momenten
  • Na de live momenten

Tijdens het inzoomen kwamen we erachter dat de ‘echte’ informatiebehoefte eigenlijk niet zo sterk verschilt op bovengenoemde momenten. Maar vooral dat deze behoefte niet genoeg vervuld werd door het vorige platform. Dankzij de vrijheid en het vertrouwen die wij vanuit de WUR kregen om een toekomstbestendig en gebruiksvriendelijk platform te ontwikkelen 🙌, hebben we een nieuw concept kunnen vormgeven welke niet volledig tijdsgebonden is.

De grootste wijziging: we zijn afgestapt van het slechts twee keer per jaar online activiteiten aanbieden en bieden nu een tour aan welke het gehele jaar beschikbaar is. Tijdens zo’n tour vertelt een huidige student (de gids) over zijn favoriete plekken op de campus en is er de mogelijkheid om meer te weten te komen over deze plekken.

We hebben er voor gezorgd dat de gebruiker over elke locatie meer informatie kan lezen zonder de tour volledig te verlaten en altijd eenvoudig terug kan naar de juiste plek in de tour. We hebben de WUR gevraagd verschillende interviews af te nemen bij huidige internationale studenten, en een framework opgezet waarmee de WUR eigenhandig nieuwe tours kan samenstellen, het gehele jaar door. Door studenten te interviewen uit verschillende landen met verschillende culturen kan elke bezoeker zich met iemand identificeren.

Verder is de homepage zo ingericht dat deze zich aanpast naar de verschillende momenten waarop een bezoeker de website bezoekt en deze op de juiste behoefte inspeelt. We verplaatsen de focus gedurende de momenten:

  • Voor de live momenten
    Focus op de tour en het inschrijven voor de live activiteiten
  • Tijdens de live momenten
    Focus op het deelnemen aan de live activiteiten
  • Na de live momenten
    Focus terug op de tour en het inschrijven voor de live activiteiten, daarnaast maken we het mogelijk om de live Q&A terug te kijken

Het vernieuwde platform is een succes, één van de KPI’s is het aantal page views. Deze is met 400% gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk het resultaat op:
ood.wur.nl

--

--