Seyahat planı nasıl yapılır?
Bir gezginin ön hazırlıkları, photo by @tahsinates
Yurtdışına yaptığım ilk gezi deneyimim bir tur şirketi aracılığıyla olmuştu. Tur şirketinin planladığı zamanda buluşup uçaklara binilir, varış noktasına inilip, satın aldığınız hizmetin durumuna göre ya sadece panoramik bir şehir turu yaparsınız tur rehberi ile, ya da ücreti fazla verdiyseniz tur şirketinin sağladığı bütün ekstra hizmetlerden (akşam yemekleri, konserleri, yakın yer geziler vb.gibi) yararlanabilirsiniz. Peki kendi turumuzu kişisel olarak kendimiz yapabilir miyiz? Tabi ki evet ☺ Çağımızda artık uzaklık sınırı kişiler için sadece uzay sanırım, dünya üzerindeki hiç bir yer göründüğü kadar uzak değil artık…
Teknolojinin de getirdiği imkanlar ile artık uzaklık sınırımız azalım yönünde değişti. Gideceğimiz yere karar veriyoruz, internetten uçak/tren biletlerini alıyoruz, hotel vb rezervasyonlarımızı da sağladık mı al bavulunu çık git seni bekleyen yeni yolculuğa. Bu yazıda kişisel olarak yurtdışı seyahatlerimden önce yaptığım hazırlıklara ait bilgiler bulunmaktadır. Uzun bir girişten sonra başlayalım bakalım ☺
- Yaklaşan tatil planımda nereye gitmek istiyorum?
Verilmesi gereken öncelikli karar tabiki budur ☺ Bütçe durumuna göre yapılan hesaplar sonrası uzak yakın yerlere bakılarak karar verilir ve ilk olarak uçak bileti maliyeti araştırılır. Bu aşamada tavsiyem aşağıdaki sitelerdir (özellikle Avrupa seyahatleri için);
- http://www.skyscanner.com ( ilk baktığım sitedir, bünyesinde dünyanın çoğu havayolu şirketinin uçuş takvimi ve fiyat durumları bulunmaktadır. Ayrıca ucuz uçuş arıyorsanız aktarmalı uçuşları da güzel bir şekilde göstermektedir.
- www.easyjet.com (Geçen yıla kadar İstanbul çıkışlı uçuşlar da sunmakta idi fakat geçen yılın ortalarında bu hizmetini kaldırdı. Yine de aklınızda bulunsun. Olurda Avrupa turu düşünürseniz oralarda kullanabileceğiniz ucuz ve güvenilir bir havayolu firmasıdır.
- www.ryanair.com (Yine Türkiye’de hizmet vermeyen bir havayolu şirketi ancak Avrupa içerisinde gezerken ucuz bir şirket arıyorsanız bu şirket ta kendisidir.
Skyscanner’ın çoğu şirketle anlaşması olsa da (buna aracı uçuş arama motorları dahil örnek olarak Geziko.com gibi), bileti almadan önce son kez SkyScanner’ın önerdiği gerçek havayolu şirketinin sitesine girip fiyat kontrolü yaparım, hangisi daha uygunsa bileti o sayfa üzerinden alırım. Rotanızda birden fazla ülke/şehir var ise yani daha fazla uçuş yapacaksanız, ilk biletinizi almadan önce mutlaka diğer biletlerinde fiyat durumlarını kontrol edin. İlk bilet ucuz olabilir ama sonrakileri bilmediğiniz için bütçeniz daha gitmeden açılmış olabilir. Bunu önlemek için altın kural; mutlaka güzergahınızdaki notalarda bulunan şehirler arası geçişlerde kullanacağınız uçak/tren/otobüs fiyatlarını alın ve bir yere not edin ;) Bu notlardan çıkan sonuçlara göre biletlerinizi alabilirsiniz.
- Nerde konaklasam?
Biletlerimizi aldık, artık X-Y tarihleri arasında nerde/nerelerde olacağımız kesinleşti. Peki nerde kalacağım? Yine bütçe durumuna göre karar vereceğimiz bir durum. Bütçeniz yeterli ise merkezi yerde güzel bir oteli tercih edebilirsiniz. Benim turlarım genelde bilmediğim yeni yerleri keşfetme amaçlı olduğu için, konaklamada çok iyi standartta yer aramam ama önceliğim her zaman temiz ve ulaşımı kolay bir yerdir. Bu aşamada tercihim hep www.booking.com olmuştur. Kesinlikle çok başarılı bir site. Gideceğim şehri ve konaklayacak kişi sayısını yazıp arama yaptıktan sonra öncelikli olarak fiyat durumunda sıralama yaparım, sonrasında da detaylı okuma işlemi başlar. Dikkat ettiğim iki şeyden ilki daha önce kalanların değerlendirmeleri, ikincisi ise harita özelliğini kullanarak merkezi konumda olup olmamasının kontrolü. Böylelikle fiyat/performans/konum özelliklerinde en iyi dereceye erişmiş olurum ☺Konaklama için kullandığım diğer arama siteleri ;
- www.hostelworld.com (Aynı oda da tanımadığım insanlarla da kalırım diyorsanız deneyebileceğiniz güzel bir deneyim, tabi ki öncelikli olarak yine hostel’in yorumlarını okuyun. Konaklama maliyetini minimum’a getirebilirsiniz bu seçenekle)
- www.airbnb.com (Yeni keşfettiğim fakat henüz kullanmadığım bir site, gideceğiniz yerdeki yerel ev sahipleri kendi evlerini ya da odalarını size kiralıyor, denenebilir☺)
- www.hostels.com (Yine henüz kullanmadığım ama konaklama maliyeti ucuz olan hostelleri bulabileceğiniz bir site)
- www.couchsurfing.com (işlevi ilk duyulduğunda korku ile yaklaşılan bir konaklama yöntemi fakat İngiltere turumda deneyip gerçekten hoşlandığım bir sistem. Gideceğiniz yerdeki yerel insanlara bu site üzerinden mesaj gönderip, onlarda konaklama rica ediyorsunuz. Tabi bunun için sizinde bu sitede hesabınız ve kişiliğinizi düzgün yansıtan bir profiliniz olmalı. Profilde öncelikli bakılan alan daha önce sizde konaklayan/ya da gideceğiniz kişide konaklayan kişilerin değerlendirmeleri, bu sayede size ve karşıdaki insana güven vermiş oluyor site. Konaklama da ücret alınmıyor, yeni kişilerle tanışmış oluyorsunuz, konaklayacağınız kişi oranın yerel insanı olduğu içinde zamanı varsa sizi kendisi gezdiriyor, yoksa da şehirde yapılabilecekler hakkında fikir sunuyor size. Gerçekten başarılı bir sistem. Konaklama maliyeti sıfır ☺
- Gittiğim rotada nereleri gezeceğim / neler yapacağım?
Uçak/tren/otobüs ve otel biletlerimizi aldıktan sonra artık gideceğimiz yerle ilgili gerçek bir gezi planı yapabiliriz. Bu aşamada tavsiyem, güzergahınızda hangi şehirde kaç gün kalacağınızı gösteren bir kişisel takvim yapmanız. Bu takvime mutlaka o şehre varış/ayrılış zamanlarınızı da ekleyin, şehirde harcayacağınız zaman dilimi bu aralıktadır, planlarımızı da bu aralığa göre yapacağız. Gezi kitapları okumayı seviyorsanız gitmeden önce rotanıza ait yerlerin kitaplarını alıp okumanızı tavsiye ederim, planınıza katacağınız güzel mekanlar çıkabilir, bu kitapları okumayı sevmiyorsanız da sevmeye çalışın be kardeşim, gezgin olmak istiyorsanız aklınızda bulunsun ☺
Bu noktada tavsiye edeceğim siteler ve gezi kitabı yayın evleri;
- www.lonelyplanet.com (ingilizce biliyorsanız ilk bakmanız gereken site, gezgin insanların kurduğu Lonely Planet yayınevinin yıllar süren birikimlerinden ortaya çıktı. Gideceğiniz yerdeki önemli mekanlar, resturantlar, neler yapılabilir, neler görülebilir, neler yenilebilir çoğu şey burada bulunmaktadır. Ayrıca Lonely planet gezi kitapları da gitmeden önce size çok şey sunabilir.
- www.nationalgeographic.com/travel (Lonely Planet kadar güzel bir site daha, 1881 yılında kurulan eşsiz dergi National Geographic’in gezi mirası. Özellikle fotoğraflar gideceğiniz yere bir an önce kavuşmak için can atmanızı sağlayacaktır. Ayrıca National Geographic gezi kitaplarını da inceleyebilirsiniz.
- www.tripadvisor.com (2000'li yıllarda kurulan, daha çok sizin bizim gibi gezginlerin yorumlarının bulunduğu gezi tavsiyeleri sitesi.
Bu kadar bilgiyi topladıktan sonra üstte bahsettiğim takviminize öncelikli gezmeniz gereken yerleri ekleyebilirsiniz, planlı gitmek iyidir ☺ Gideceğiniz mekan ücretli girişe sahipse mutlaka bilet fiyatlarını da internet üzerinden araştırın, genelde kalabalık bir yer ise de gitmeden önce bileti alın derim.
Son zamanlarda gezi planlarıma dahil ettiğim bir araştırma da gideceğim yerdeki etkinlikleri takip etmek, güzel konserler, tiyatrolar, spor aktiviteleri vb. şeyler varsa planıma dahil etmeye çalışıyorum. Bunun içinde gideceğiniz şehre ait etkinlik sitelerini araştırabilirsiniz. Bir ipucuda ülkemizde de etkin bir şekilde faaliyet gösteren fırsat siteleri, gideceğiniz yerdeki güzel etkinlikleri uygun fiyata buralardan alabilirsiniz. Bu noktada global bir fırsat sitesi olan www.groupon.com kullanılabilir.
Yukardaki aşamaları geçtiniz mi, takviminizi de oluşturdunuz, takvimdeki mekanlara ait detayları da bir not defterine (ya da bilgisayara/tablete) not aldıktan sonra artık bavulunuzu hazırlayacağınız zamanı beklemeye başlayabilirsiniz.
Ek bilgi : Gideceğiniz yerde elinizden geldiğince yerel insanlarla iletişime geçmeye çalışın, adres sorma dahil. Ama bazı sebeplerde dil konusu sorun olabiliyor bu aşamada hayat kurtaracak güzel bir telefon uygulaması olan citymaps2go çevrimdışı haritaları ile önceden kaydettiğiniz mekanların yeri hakkında sizi yönlendirebilir. Android ve IOS uygulamaları bulunmaktadır. Denemenizi tavsiye ederim.
Yolunuz hep açık olsun, keşif dolu günler dileğiyle…