Microsoft’un yeni tarayıcısı: Microsoft Edge

Fatih Akgöze
SHERPA Blog Bülten
4 min readMay 6, 2015

--

Microsoft geçtiğimiz aylarda tanıttığı yeni işletim sistemi Windows 10’la beraber nur topu gibi bir tarayıcıyı daha hayatımıza sokmaya hazırlanıyor. Project Spartan adıyla ilk olarak duyurulan ve şuan Windows 10’un Technical Preview’ın son güncellemesiyle de geçtiğimiz haftalarda erişilebilir olan Spartan’ın yeni adı da belli oldu. Microsoft Edge.
Peki Edge bize neler getiriyor?

Microsoft, Windows 8’den sonra Windows 10’la nasıl karşı karşıya geldiklerini anlamadan bir de yeni bir tarayıcı sürpriziyle karşımıza çıkarak, neredeyse internetin icadından beri var olan ama pek de güzel bir mazisi olmayan Internet Explorer’ı öldürme kararı aldı. Eski günlerine dönmek için pekçok hamle yapan Microsoft, Eylül 2008‘de Chrome‘un çıkmasıyla hızla gerileyerek, %70’e varan kullanım oranlarından, %10’lara doğru geriledi.

Bu gerilemede farklı versiyonları arasındaki uyuşmazlıklar, yeni versiyona geçememe problemleri, web teknolojilerindeki gelişmeye ayak uyduramaması, sadece bir tane işletim sistemiyle uyumlu çalışabilmesi gibi problemler etkli oldu. Tabii ki kendine karşı oluşturduğu nefret(!) ayrı bir boyutta. ☺

Peki Edge’de Neler var?

Yeni tarayıcı henüz tam olarak yayınlanmış değil. Hala Project Spartan adıyla erişilebiliyor. Yapılan testlerde gösterdiği kadarıyla hala Chrome ile arasında epey bir fark var. Yenilikler anlamında arayüzdeki değişiklikler ve yeni eklenen özellikler haricinde, özellikle altyapı düzenlemeleriyle artık daha az bellek harcayarak, çok daha yüksek performanslı çalışması sağlanmış. Explorer ile kıyasladığınızda performans farklılıkları görebiliyorsunuz.

Yenilenmiş Arayüz

Edge arayüzü Microsoft’un her Explorer sürümünde biraz daha sadeleştirdiği tarayıcıların son durağı olmuş. Windows’un eski arayüzüne ait tüm ekranlardan temizlenmiş. Internet Explorer 11’de bile hala var olan o klasik ayar ekranı da artık tümüyle değişmiş.

Ekrana not alma özelliği

Bu özellik daha çok tablet ve telefonlarda kullanılabilecek bir özellik gibi görünüyor. Yine de klavye kullarak yazı yazılabilecek bir metin ekleme alanı da bulunuyor. Ekran üzerinde istediğiniz gibi işaretleme ve karalamalar yapıp, daha sonra bu notları paylaşabiliyor yada farklı kaydet ile ekran görüntüsü olarak çıktı alabiliyorsunuz.

Okuma Modu (Reading mode)

Bu özellik Chrome ve diğer tarayıcılarda çeşitli eklentilerle çok uzun zamandır zaten sağlanan bir özellik. Edge ile varsayılan olarak tarayıcının kendisinde bulunuyor. Diğer eklentilerde olduğu gibi “Reading mode” görünüm ayarlarını düzenleyebiliyorsunuz. Nasıl çalıştığıyla ilgil detaylı bilgiye ulaşamadım ama, sadece makale sayfalarında bu özellik açık oluyor. Örneğin blogunuzdaki listeleme ekranında bu özelliği kullanamıyorsunuz, sadece yazı detay sayfasında aktif oluyor. Bu açıdan gerçek bir “Okuma Modu” olmuş aslında. Okuma moduna aldığınız yazıları Reading list’e kaydedebiliyorsunuz. Windows 8’de de var olan Okuma Listesi uygulamasıyla buraya kaydettiğiniz not veya yazılara ulaşabiliyorsunuz.

İyisiyle kötüsüyle artık yeni bir tarayıcımız daha var

Sonuç olarak microsoft yine “Her Pazartesi Diyet” sendromuyla Internet Explorer’ın geçmişini bir türlü toparlanamamasından dolayı yeni bir tarayıcıya geçti. Bundan sonrasında IE11 ile ne yapılacağı çok belli değil ancak Microsoft’un Windows 8’den sonra, geçmiş versiyonları öldürme, yeni versiyona geçişteki fiyat uygulamaları vb. gibi kullanıcıları yeni versiyonları kullanmaya teşvik eden politikasıyla en azından daha hızlı bir şekilde yok olacağı düşünüyorum.

Edge ile ilgili zaten internet explorer 10 ile başlanan otomatik güncellemeyi burada da devam edeceği ortada. Böylelikle artık versiyon problemleri ortadan tamamen kalkacak gibi görünüyor.

Hangi cihazlarda olacağı konusuysa bence en önemli konulardan biri. İlk çıkan versiyonlarda desktop ile beraber Spartan’ın mobil versiyonu da çıktı (sadece windows phone için). Ancak başka cihazlarda da olacak mı sorusu hala cevapsız. Günümüz dünyasında birden fazla platformda cihaz kullanımı çok yaygın. Bookmark kullanımı ve bunların tüm cihazlarda senkronizasyonu, tüm cihazlardaki ortak geçmişin kolay erişilebilir olması ve farklı cihazlardaki aynı tarayıcı kullanabilmenin getirdiği kullanım kolaylığı da diğer tarayıcıların, Microsoft’tan birkaç adım önde olmasını sağlıyor. Tabii farklı cihazlardaki aynı tarayıcı kullanmanın getirdiği kullanıcı alışkanlığı da var.

Şuan Edge için daha net bir şeyler söylemek ve Chrome ve Firefox ile karşılaştırmak için aslında çok erken. Önümüzdeki aylarda çok daha önemli değişikliklerin ve güncellemelerin gelmesi muhtemel.

Originally published at blog.designedbysherpa.com on May 6, 2015.

--

--