Okurlarımızın dikkatine: Web push ayağınıza geldi

Oğuz Tan
SHERPA Blog Bülten
5 min readMay 17, 2017

--

Google Analytics web sitelerine gelen trafiği kanallar bazında ayrıştırır ve edinimin hangi kanallardan olduğunu listeler.

Eğer varsayılan ayarlar değiştirilmediyse doğrudan, sosyal, organik arama, e-posta, yönlendirme, ücretli arama, satış ortakları, diğer reklamlar ve görüntülü reklam bir edinim raporunda karşılaşılabilecek edinim kanallarıdır.

Bir tutam bilgi paylaştık, peki asıl derdimiz ne?

Bir websitesine ulaşmanın birçok yolu var ve aynı zamanda pek çok da websitesi. Pek çok derken güncel sayı; 1.1 milyarın biraz üstü. Daha net olalım; bu satırların kaleme alındığı dakikalarda bu sayı 1,192,579,532 idi.

Hal böyle olunca, bir gün denk gelinen ve sık kullanılanlara eklenmeyen ya da abonesi olunmayan bir web sitesini bir daha görememek pekala ihtimaller dahilinde.

SHERPA Blog — yukarıda bahsedilen — varsayılan kanalların birçoğundan trafik almıyor. Ana trafik kaynakları organik arama, sosyal ve doğrudan. Yani kullanıcılar ya bir şeyler aratarak ya sık kullanılanlar üzerinden veya ezberden ya da sosyal medyada bizi takip ederek mecramıza yönleniyorlar. Ancak bu durum bazı problemleri de beraberinde getiriyor. Gündelik koşturmacası içinde bir nedenle bizi takip edemeyen ama aslında çok sevdiğine bir o kadar emin olduğumuz okurlarımıza ulaşmamız güçleşiyor.

Senaryoyu somutlaştırmak adına minik bir örnekleme yapalım:

UX ve tasarım aşkıyla internette sörf eden kullanıcının yolu SHERPA Blog ile kesişir. Makale üstüne makale okuyan kullanıcı tatminkar şekilde siteden ayrılır fakat, iş bu ya, sitenin abonesi olmaktan ya da siteyi sık kullanılanlara eklemekten geri durur. Belki o an için unutur, kim bilir, belki kendisine yarın da uğrayacağının sözünü verip siteyi terk-i diyar eyler.

Bir de ara not düşelim bu gerçekçi senaryoya; yapılan araştırmalara göre insanın dikkat aralığı 8 saniyenin altına inmiş durumda (Wiki zararlı diyenler için). Yani bir göreve ya da görsele konsantre olma süremiz ortalama 8 koca saniye.

Doğal olarak hikayemiz şöyle devam eder: Ortalama 8 saniye dikkat süresine sahip ve bloga abone olmayan kullanıcı, siteyi bir zaman sonra unutur. Zaman geçer ve an gelir, ufuk açan bir şeyler okuduğu dakikaları düşünür fakat nerede okuduğunu hatırlayamaz, rüya olup olmadığını sorgular o anların. Sonra bu kısa duraksamanın ardından günlük dertlerinin keşmekeşinde devam eder hayatına. SHERPA Blog’suz…

Kısacası; ziyaret edilip unutulan, keyifle oynanıp rafa kaldırılan onlarca dijital ürün oldu kullanıcının hayatında ve görünen o ki bu sayı eksponansiyel artmaya devam edecek.

Biz de SHERPA Blog olarak kanaat ettik ki okurlarımızı, dikkatin 8 saniye, internetteki site sayısının 1,000,000,000'ın üzerinde olduğu dijital çağın ortasında habersiz bırakmak ya da kaderine terk etmek olmazdı. Bu nedenle, geçen hafta itibarıyla web push özelliğini aktif hale getirdik.

Adım adım ilerleyerek bu yeni özelliğin okurlarımıza faydasını ve neden kullanılması gerektiğini anlatmaya çalışalım. Notifikasyonumuza olumsuz yanıt verenler için de geri dönmenin ne kadar kolay olduğunu açıklayalım.

Web push nedir?

Push notification bir uygulama ya da web sitesinin kullanıcılarına, internet bağlantısının olduğu her an gönderilebilen bir haber verme, etkileşime çağırma teknolojisidir.

Web push ise push notification’ın bir alt kırılımı, web siteleri tarafından kullanılan özelliği olarak hayatımızda.

Ziyaret edilen web sitelerinde, genellikle “Abone Ol” ve “Daha Sonra” seçeneklerini barındıran pop-up formunda diyalog kutuları ile izin istenen web push, kullanılan altyapı teknolojisine bağlı olarak tarayıcı üzerinden ya da daha stilize bir diyalog kutusu ile kullanıcıya sorusunu iletiyor.

Burada altını kalınca çizmek gereken konu, yıllardır kullanıcıları suistimal etmeye çalışan, reklam ve gelir yaratmak adına deneyimi baltayan pop-up kullanımının yarattığı negatif izlenim. Bu durumun bir sonucu olarak kullanıcıların, türlü deneyimden edindiği tatsız intiba sebebiyle yeni teknolojilere karşı mesafeli ve reaktif olduğunu söylemek mümkün. Genel gözlem, kullanıcıların pop-up formunda beliren iletişim çağrılarını kapatmak ve kurtulmak ekseninde tepki verdiği yönünde. Bir de itiraf yapmak gerekirse, belki SHERPA Blog olarak biz de kullanıcılarımızı korkuttuk ve habersiz ilerlediğimiz için olası abonelik onaylarından mahrum kaldık.

Altı çizili notu bir kenara bırakırsak web push özelliği, aktif olduğunda kullanıcılara yeni içerik ya da dönemlik duyuruları anında aktararak etkileşimi arttıran ve kullanıcının güncel kalmasını sağlayan pek güzel bir özellik aslında.

Bizim bu özelliği devreye almamızın en mühim nedeni ise okurlarımızı artık haftalık periyotla paylaştığımız e-bültenlerimizin ya da sosyal medya postlarımızın insafına bırakmadan, en hızlı şekilde güncel içeriğimiz ile buluşturmak. E-postamızı açamamış, sosyal medyaya uğrayamamış takipçimizi de SHERPA Blog’a çağırmak.

Şimdi ikna olanlar için neler yapılması gerektiğini kısaca anlatalım:

Siteye ilk kez girdiniz: Pop-up üzerinden “Abone Ol” seçeneğine tıklamanız yeterli. Yey! Artık SHERPA Blog’un her yeni içeriği anlık olarak size ulaşacak.

Siteye girdiniz, sizi pop-up ile “rahatsız ettik” veya “ürküttük” ve abone olmadınız. Ancak bu yazıyı okuyunca ikna oldunuz ve web push almak istiyorsunuz: Önce özür diliyor ardından teşekkür ediyoruz. Yapmanız gereken ise;

Bu durumlarda, biz SHERPA Blog’da yeni bir içerik yayına aldığımız anda size — o an hangi sayfada, ne yapıyor olursanız olun — şöyle bir bildirim gelecek:

Her şeye rağmen ilginizi çekemedik ve şu an için bizden web push almak istemiyorsunuz: “Daha Sonra” seçeneğine tıklamanız kafi.

Daha iyi bir SHERPA Blog için elimizinden geleni yapıyoruz ve yeni teknolojileri denemekten keyif alıyoruz. Lakin sizin yaşadığınız deneyim bizim birinci önceliğimiz. Bize cesaret verdiğiniz ve desteklediğiniz için teşekkür ederiz.

Not: Abone sayımızı anbean takip ediyor olacağız, takdir edersiniz ki bu yazıdan sonra artmasını beklemek de en doğal hakkımız.

--

--