Tasarım değişikliklerinde verimliliği nasıl ölçeriz?

Batuhan Ünal
SHERPA Blog Bülten
3 min readDec 14, 2015

--

Web siteleri ve diğer dijital varlıklar, bir çok sektörde artık en önemli pazarlama aracı haline geldi. Hızlı yaşanan bu dönüşüm ivmesini korurken, kullanıcı odaklı geliştirilen stratejilerin önemi de aynı oranda artıyor.

Dijital dünyada, hedef kitlenize açılan kapı olan web sitenizi, organizasyonel hedefleriniz doğrultusunda optimize ederken, kullanıcılarınıza yaşatacağınız deneyimi göz ardı etmemelisiniz. Bu doğrultuda, attığınız adımları ölçümlemeniz ve hızlı aksiyon almanız, hedeflerinize daha kısa sürede ve süreçlerinizi sağlam temellere oturtarak ilerlemenizi sağlayacaktır.

Bu bilinçle hareket eden kurumların, sarf ettikleri kaynak ve eforun geri dönüşünü gözlemlemeleri sadece gelir kalemi ile sınırlandırılmamalıdır. Kurumun makro ve mikro dönüşümlerini kapsayacak ve müşteri deneyimini tümü ile ele alan parametreleri hedeflemeniz, daha sağlıklı analizlerin temelini oluşturacaktır.

Lafı daha fazla uzatmadan, dizayn değişikliklerinde gözlemlemeniz gerekecek parametrelere geçiyorum.

Kullanıcıların algısını ölçün

Tasarımsal anlamda son trendleri uygulamış veya bütün görselleri elden geçirmiş olabilirsiniz. Değişiklikleri canlıya aldığınız gün, web siteniz gözünüze son model bir araba gibi parlak gelebilir. Peki kullanıcılarınız da böyle mi düşünüyor?

Bunu öğrenmenin en garanti yolu, onlara sormak. System Usability Scale (SUS) modelini uygulayarak yapılan değişikliklerin kullanıcılarınız üzerindeki etkisini görebilirsiniz. Model hakkında daha detaylı bilgiye buradan erişebilirsiniz.

Önemli bir görev için gereken zaman

Sitenizin var olma nedenine hizmet etmek için oluşturduğunuz mikro dönüşümler, kullanıcılar tarafından kolayca tamamlanabilmeli. Uyguladığınız değişiklikler bu işlem için sarf edilen efor ve zamanı düşürdüğü takdirde, başarılı bir kullanıcı deneyimi için önemli bir adım attığınızı düşünebilirsiniz.

Bu başlık altında dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da, tahmin edeceğiniz üzere, bu dönüşümlerin tamamlanma oranı olacaktır. Sitenizin sunduğu faydalar kullanıcılar tarafından kolayca anlaşılabilmelidir ve bir önceki sürümde var olan engellerin mümkünse tamamı ortadan kaldırılmalıdır.

Destek talepleri

Önceki sürümde kullanıcılarınızın yaşadığı problemleri ve mail veya çağrı merkezi yoluyla gelen talepleri analiz ederek gerekli iyileştirmeleri yapmanız sağlıklı olacaktır. Yeni tasarım ile beraber kullanıcı problemlerini ne derece çözdüğünüz, başarınızı ölçümlemek için önemli parametrelerden biridir. Yapacağınız yönlendirmeler, ekleyeceğiniz özellik açıklamaları (tool tip) ve sık sorulan sorular sayfasındaki güncellemeler önemli bir efor kaybının önüne geçecektir.

Burada bir diğer önemli nokta da, uyguladığınız değişikliklerin mevcut müşterileriniz tarafından nasıl algılandığını görebilmenizdir. Yeni tasarımınızın kullanıcılarınız tarafından nasıl karşılandığını destek talepleri sayesinde görebilirsiniz.

Etkileşim oranları

Bu başlık altında akla ilk gelen alan şüphesiz, iletişim ve teklif formları olacaktır. Çoğu organizasyon için birincil amaçlar arasında yer alan bu formların ziyaretçiler tarafından kolay erişilebilir ve anlaşılabilir olması, etkileşim oranınızı arttırabilir. Formda isteyeceğiniz bilgilerden tutun da, site içerisindeki yönlendirmelere kadar, başlı başına düşünülmesi gereken bu yolculuğa çıkmadan Hatasız Form Olmaz başlıklı yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

Özet

Web sitenizde yaratacağınız kullanıcı deneyimi organizasyonel hedeflerinize koşarken atacağınız en büyük adımlardan birisi olacaktır. Analitik araçlar ihtiyacınız olan veri yığınını önünüze sermesine rağmen, bunların yorumlanması ve gerekli aksiyonların belirlenmesi sizlere kalıyor. Geçtiğimiz haftalarda, belli başlı metrikleri ve özellik setlerini UX Analytics başlığı altında blog sayfamızda incelemiştik. Bu yazıda ise, gözlemlenmesi gereken parametrelere farklı bir bakış açısı getirmeye çalıştım. Burada yer almasını düşündüğünüz metrikler varsa yorum bölümünden paylaşabilirsiniz.

Herkese başarılar!

Originally published at blog.designedbysherpa.com on December 14, 2015.

--

--

Batuhan Ünal
SHERPA Blog Bülten

Boğaziçi Üniversitesi, Galatasaray, Dijital, İstanbul