Doğru SaaS’ı bulmamıza yardım eder misin?

ugün 18 binden fazla okuruyla kullanıcı deneyimi disiplininde 687 makale, 60 röportaj, 47 kitap, 5 rapor ve 47 online ile eğitim külliyatımızı paylaştığımız SHERPA Blog’da, ziyaretçilerimize daha anlamlı ürünler sunabilmek ve bu doğrultuda kararlar alabilmek için kallavi bir işe giriştik ve doğru yolda ilerlemek için sizin deneyimlerinize ve desteğinize ihtiyacımız var!

Onurcan Eki
SHERPA Blog Seyir Defteri
3 min readMay 10, 2021

--

Sadece son iki yılda daha kullanışlı bir sistem deneyimi sunabilmek için yaptığımız geliştirmeler şöyle dursun, ekip olarak yürüttüğümüz süreçte bu yolda koşarken ihtiyacımız olacak her türlü taşı masamızın üstüne koyduk.

SHERPA Blog takımı olarak biz, varmak istediği hedefe koşarken yolu da deneyimlemeyi ihmal etmeyen bir ekibiz. Sizlerden gelen geri bildirimleri bir bir uygulamaya devam ediyoruz. Karşımızda ise alacağımız kararların doğrudan bel kemiğine nüksedecek bir başka tümsek var.

SHERPA Blog’da bugün kullandığımız 48 SaaS’ın yardımıyla, sizlere faydalı bilgiler sunabilmek için araştırıyor, öğreniyor, tasarlıyor ve geliştiriyoruz.

Bu yazıyı yazmamıza ve sizden destek istememize neden olan şeyse, bu doğrultuda kapsamını bizzat belirlediğimiz araştırmanın çerçevesinde yürüttüğümüz, ancak nihayete erdiremediğimiz bir SaaS araştırması.

Hangi probleme hangi çözümü arıyoruz?

Yaşadığımız problem; SHERPA Blog’da her gün ağırladığımız okurlarımızın davranışlarını ve beklentilerini tespit ederken kullandığımız, sunduğu arayüz ve özellik setleriyle de tercih ettiğimiz Woopra’nın; son zamanlarda bizleri hassas noktalarda data integrity problemleriyle baş başa bırakması, aynı özellikleri sorunsuz şekilde sunan başka bir SaaS arayışına yönlendirdi.

Sorunu doğrulamamızın ardından, SHERPA Blog Genel Yayın Yönetmeni Berk Bayri ile etkinlik tabanlı bir SaaS arayışımıza sebep olabilecek gereklilikleri, kısıtları ve riskleri masaya yatırdık.

Belirsizlikleri nasıl daha iyi yönetebileceğimizi bizzat deneyimlediğimiz bu süreçte, dehlizin özüyle dans ettiğimiz konusunda hemfikir olduk. Kılı kırk yararak takım içinde yürüttüğümüz araştırmalar ne yazık ki “Doğru SaaS”ı bulmamızı sağlayamadı. UX writing’in neden önemli olduğunu ise, karşımıza çıkan her bir SaaS’ın web sitesinde bir kez daha üzülerek hatırladık.

Photo by Ben Lowe on Unsplash

Kriterlerimiz neler?

İncelediğimiz SaaS’ları değerlendirirken, aşağıdaki 8 kural bu yolda belirleyicimiz oldu:

  • Elimizde hali hazırda var olan .json veya .csv verilerini bir migrasyonla sorunsuz olarak aktarabileceğimiz,
  • Ücretli halini kullanmadan önce en az 14 gün boyunca testlerimizi gerçekleştirmek için bir deneme süresine sahip olacağımız,
  • Ziyaretçilerimizi sergiledikleri aksiyonlara göre segmente edebileceğimiz bir raporlama sistemi sunabilen,
  • Geçmişte de gerçekleşen ziyaretçi aksiyonları bize fişek gibi getirebilecek,
  • Ziyaretçilerimizin USER ID’lerini bize sormadan eşleştirip, ihtiyaç anında export istediğimizde bizi bir üst pakete geçirme sürpriziyle bırakmayacak,
  • Sistem ara yüzlerindeki raporların gösterildiği dashboard çalışma alanlarının her yenilenmesini (Tarih değişiklikleri, Özelleştirilmiş segmentasyonlar vb.) bir log kaydı sayıp bunu da fazladan fatura etmeyecek,
  • Anlamlandıracağı RAW data için aylık ödememiz gereken tutara X$ deyip, +1 kullanıcı artışını takiben bizi “paket aşımı” kapsamında değerlendirip 2X$ fatura etmeyecek,
  • Mesai saatleri içinde olası yaşadığımız problemlerimizi ilettiğimiz maillerimiz için “Bu ekstradan müşteri desteği hizmetidir, destek istiyorsanız üst pakete geçmek zorundasınız.” demeyecek,

kesemize de nispeten uygun yeni bir davranış analitiği aracı bulabilmek için sizlerin, yol arkadaşlarımızın kapısını çalmak istedik.

Belirlediğimiz bu 8 kural, şimdiye kadar araştırma sürecinde öğrendiklerimizden ve ihtiyaçlarımızı hizmet edecek kalbî kurallardır. Araştırma sürecinde deneyimlediğimiz araçlarda bu kuralların herhangi birinin saptığını fark ettiğimiz her safhada, yeni bir test sürecine başladık. Eğer karşılaştığınız problemlerden yola çıkarak kullandığınız ve deneyimlediğiniz SaaS’lar varsa, onları bu yazının altına ekleyeceğiniz yorumlarda paylaşmanızı bekliyoruz.

“Eğer doğru yoldaysak, o yol hep yokuş yukarı olacaktır.”
-
Henry B. Eyring

Bugün çakıl taşlarıyla dolu hayli yokuş bir yolda, çıplak ayak yürüyoruz. “Doğru SaaS”a ulaşmak içinse desteğinize ihtiyacımız var. Bilgilerinizi, tecrübelerinizi ve önerilerinizi bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.

Zira eskisinden daha inatçı ve
eskisinden daha çok öğrenmeye açız.

Onurcan Eki
Kullanıcı Deneyimi Analiz Uzmanı
SHERPA Blog

--

--

Onurcan Eki
SHERPA Blog Seyir Defteri

I’m writing things that I’ve learned about how people think, learn, and grow in the new tech world. 🧠 @AIESEC Alumni & Ex-SHERPA