Ha-ri-ka!

SHERPA Blog olarak hayata geçirdiğimiz ilk webinarımızı başka bir kelimeyle ifade edemezdik. Uğur Eskici’nin anlatımıyla gerçekleştirdiğimiz ve en az hayal ettiğimiz kadar güzel geçen ilk webinarın ardından, notlarımızı ve SHERPA Blog’un geleceğe dair planlarını paylaşmak istedik.

Berk Bayri
SHERPA Blog Seyir Defteri

--

SHERPA Blog, yayına başladığından beri, bazen isteyerek bazen de istemeden, söylenceleri yıkan — ya da buna ön ayak olan—bir mecra oldu. Bazen yaygın efsaneleri bilinçli olarak ele aldık ve yanlış olduklarını gözler önüne serdik, bazen de dönüp geriye baktığımızda birçok şey için “bu gerçekten bir efsaneden ibaretmiş” deme mutluluğunu tattık. “Webinarlar gerçekleştirme” hayali de bizim için böyle bir deneyim oldu. İyi ki de öyle oldu.

Gelin, ilk webinarımızla — özellikle kendimiz için—hangi söylenceleri geçersiz kıldığımıza beraber bakalım:

“Webinar etkinlikleri Türkiye’de pek ilgi görmüyor.”

İtiraf edelim, bir zamanlar biz de öyle sanıyorduk. Oysa gördük ki, finanstan arayüz geliştirmeye, tasarımdan yazılıma onlarca konuda webinarlar gerçekleştiriliyor; onlarca hatta yüzlerce katılımcı ise bu webinarlara katılıp yeni şeyler öğreniyor ve anlatıcıya direkt sorular yöneltip merak ettiklerini öğreniyor. Webinar kavramını bir etkinlikten çok, bir yayın türü ya da bir teknoloji alt yapısı olarak ele alırsak; farklı farklı temalarda daha çok webinarın hayata geçmesini elbette isteriz, fakat webinarlara olan ilgiliyi azımsamak da pek gerçekçi olmaz.

“Türkiye’de kimse, webinar’a katılmak için ücret ödemek istemez.”

Bu söylenceyi ya da inanışı irdelerken cümleyi küçük parçalara bölmekte fayda var. Önce “Türkiye”den başlayalım.

Webinarların en güzel yanı potansiyel webinar katılımcılarının Türkiye ile ya da herhangi bir konumla sınırlı olmaması. İnternet erişiminin olduğu her yerde olabilmek, bu teknolojinin en güzel yanlarından biri. Gerçekleştirdiğimiz ilk webinara İstanbul dışında illerden hatta başka ülkelerden okurlarımızın da katılması, sanıyoruz, bunun en güzel kanıtı.

Gelelim, “ücret ödeme” konusuna. Kabul edelim, eğer bir ürün ya da hizmet iyiyse, kaliteliyse; başka bir deyişle ödeyeceğimiz ücretin, elde edeceğimiz ürün ya da hizmetin sağlayacağı faydayı karşılıyorsa, o ücreti ödemekten çekinmiyoruz. Dün gerçekleştirdiğimiz webinarın ardından katılımcılarımıza gönderdiğimiz ankete verilen yanıtlar da bunu doğrular nitelikte — hatta, ilk webinarımız için belirlediğimiz ücreti düşük bulan katılımcılarımız bile oldu :)

“İyi, güzel ama, webinarlar yüz yüze olmanın yerini asla tutamaz.”

En çok endişe ve merak ettiğimiz şeylerden biri buydu. Dün akşam gerçekleşen webinar sonrasında ise bu konudaki endişelerimizin ciddi oranda azaldığını gözlemledik, zira kullanmayı tercih ettiğimiz webinar SaaS’ının webinar deneyimini baştan sona değiştirebileceğini, ilk webinarımızı gerçekleştirmeden çok çok önce bizzat SHERPA Blog takımı olarak deneyimledik. Doğru aracı bulmak için sarf ettiğimiz efor, iyi bir webinar deneyimi tasarlamaya ne kadar özendiğimizin bir göstergesi.

İlk webinarımız için tercih ettiğimiz Livestorm, aynı anda çok kişinin yayına katılabilmesini, videolar, sunumlar gibi multimedya içeriklerinin yayına aktarılabilmesini, katılımcıların sorular sorabilmesini hatta diğerlerinin sordukları soruları puanlayarak önceliklendirebilmesini sağlayarak “yüz yüze” olmayı mimiklemeyi başardı. Çok çok küçük—ve sonraki webinarlarda kolaylıkla çözümlenebilecek—bir iki problem dışında, başlıkta da vurguladığımız gibi “harika” bir webinar deneyimi tasarladığımız ve katılımcılarımızın da bizimle aynı fikirde olduğunu gördüğümüz için mutluyuz, gururluyuz :)

SHERPA Blog webinarlarının farkı ne?

Her şeyde geçerli olduğu gibi, ne yaptığınız kadar nasıl yaptığınız, ne kadar özendiğiniz; bir başka deyişle “nasıl tasarladığınız” da önemli. SHERPA Blog’un en büyük şansı—hatta avantajı, (uzun süredir kendi takımı tarafından geliştirilse de) SHERPA’nın içinde doğmuş olması ve bu çatının altında bulunan her yeni takım üyesinin katkısıyla her geçen gün biraz daha çok meyve veren bir kültürden beslenmesi.

Dolayısıyla, bir makale yayınlarken de bir röportajımız için sorularımızı hazırlarken de, binlerce online kurs arasından okurlarımız için en faydalı olabilecek kursları seçerken de bir webinarı tasarlarken ve hayata geçirirken de aynı özden besleniyoruz. Bugüne dek yayınladığımız 700'e yakın makalenin, onlarca röportajın, her hafta okurlarımıza gönderdiğimiz bültenlerin “noktasında ve virgülünde” bile bunun izini kolaylıkla görebilirsiniz.

Dolayısıyla konu bizim için sadece “webinar” konusu değil; SHERPA Blog olarak tasarlayacağımız ve gerçekleştireceğimiz webinarlar.

Webinar teknolojisinin sadece “eğitim” temasıyla değil, birçok farklı temayla uzmanları ve öğrenmek isteyenleri bir araya getirebileceğine, böylece fiziksel sınırları ortadan kaldırmak için tasarım ve teknolojiden güç almak gerektiğine inanıyoruz. Bilgiyi, öğrenmek isteyenlerle buluşturmak için çalışan herkesi bu teknolojiden yararlanmaya davet ediyoruz :)

Bundan sonra neler olacak?

SHERPA Blog’da ele aldığımız konular başta olmak üzere, birçok konu ve alanda yeni webinarlar gerçekleştireceğiz. Farklı temalarda, katılımcılarına net fayda sağlayacağına inandığımız, alanında uzman isimlerin konuk olacağı yeni webinarlarımızı çok yakında sizlere duyuracağız. Üstelik duyuracağımız yenilikler webinarlarla sınırlı değil.

SHERPA Blog’u takip etmeye devam edin ;)

Berk Bayri
Genel Yayın Yönetmeni
SHERPA Blog

--

--

Berk Bayri
SHERPA Blog Seyir Defteri

Editor in Chief @ SHERPA Blog. Executive in Studio @ DAM Startup Studio.