SHERPA Blog nereye koşuyor?

Yakup Bayrak
SHERPA Blog Seyir Defteri
3 min readApr 4, 2016

--

Evet, bu kez eğitici değil, (umarım) ilham verici bir yazı ile karşınızdayım. 1 Ocak 2015’ten bugüne, ofiste geçirdiğimiz zamanın %30’una yakınını tahsis ettiğimiz SHERPA Blog İçerik Yaratımı & Yönetimi Projesi, hiçbir reklam desteği almaksızın 50.000. kullanıcısına Mart 2016’da ulaştı. Peki bu iş nereye gidiyor?

Belki hatırlarsınız…

SHERPA Playbook‘u yazmaya karar verdiğimizde kaleme aldığım şu yazımda, SHERPA Blog’un ziyaretçi istatistiklerini de kamuya açık halde paylaşmıştım. O gün bizim için rüya gibi olan 32 bin UX meraklısı okuyucu, 31 Mart 2016 itibarıyla tam tamına 50 bin’e ulaşıverdi. Yine 2016 Mart ayını SHERPA Blog aylık sayfa gösterim rekorunu kırarak, 23bin sayfa gösterimi ile kapattık.

1 Ocak 2015–31 Mart 2016 SHERPA Blog Google Analytics İstatistikleri

Özetle, mutluluk ve şaşkınlıkla karışık bir ruh hali içindeyiz. Her gün biraz daha üstüne titrediğimiz, konu seçerken kılı kırk yardığımız, içerik üretim frekansını düşürmeyelim diye hafta sonlarında üzerinde çalıştığımız SHERPA Blog; SHERPA’nın bile yanından geçip gidecek gibi gözüküyor. SHERPA kültür kodlarına, “Her bir SHERPA ekibi üyesi, aynı zamanda bir SHERPA yazarıdır.” kanunuyla giriş yapan SHERPA Blog, belki de SHERPA’nın evrimini en güzel yansıtan projelerden bir tanesi.

SHERPA Blog İçeriği Geliştirme Projesi | Trello

“Yaptıklarımız bizi aşmalı”

“Türkçe UX içerik kaynağı olmak için daha çok ve farklı konularda yazmanın bir yolunu bulmalıyız?” sorusuyla başlayan SHERPA Konuk Yazarlık serüvenimiz, bugün en az bizim kadar UX gönüllüsü 11 meslektaş, arkadaş, dostun katılımıyla hem içerik çeşitliliğimizi artırdı, hem de çok güzel iş birlikteliklerinin fitilini ateşledi.

Yukarıdaki yanak kızartıcı, ense ısıtıcı ve “daha iyisi için kırbaçlayıcı” geri bildirimlerle delicesine motive olsak da, eğer amacımız paylaşmak, rehberlik etmek ve ilham kaynağı olabilmekse; ortaya çıkarttığımız bu değerin daima bizim sahipliğimizde kalamayacağının, nihayetinde kamuya mal edilmesi gerektiğinin de farkındayız. İşte bu yüzden 50.000’den sonrası kritik…

Şimdilik, bu gizemli hikayenin adını DAM Startup Studio‘daki jargonuyla, “Mezun Adayı Olmak” olarak koyalım. Gizemden ayrıştırılmış halini ise kendi kanatlarıyla, kendi ekibiyle ve operasyonel faaliyetleriyle stüdyonun kanatlarının altından ayrılmak olarak tanımlayalım. Daha fazla detay vermeden, bir sonraki hamleyi paylaşalım.

UX sözlüğü yolda

Bazen nazikçe, bazen de sertçe eleştirildiğimiz konuların başında, yazılarda kullandığımız İngilizce terimlerin yoğunluğu geliyor. Bugüne kadar dilimiz döndüğünce yerelleştirmeye çalıştığımız mesleki terimleri, okuyucularımızın anlayabilmek için ayrı bir efor sarf etmelerine gerek kalmaması bizim için bir “başarı” kriteriydi. Lakin bu başarı çıtasının olması gerektiği kadar yüksekte olmadığının da hep bilincinde olduk. İşte şimdi o çıtayı bir adım daha yukarıya çekmek için kolları sıvıyor ve başta (UX) kullanıcı deneyimi alanı olmak üzere, dijital iletişim kavramlarıyla ilgili terimleri yerelleştirmek, tanımlamak ve tabi ki cümle içinde kullanılabilir hale getirmek için SHERPA Blog UX Sözlüğü Projesi’nin müjdesini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Merak etmeyin, dersimize “Bir başka yarıda kalmış UX Sözlüğü daha mı?” sorusuna bir diğer yanıt olmayacak kadar iyi çalıştık.

Sizlerle paylaşmamıza çok az kaldı. Beklemede kalın.

Originally published at blog.designedbysherpa.com on April 4, 2016.

--

--