Cannes Lions’ta problem çözen tasarımlar

Burcu Karakurt Gün
SHERPA Blog Bülten
3 min readJul 13, 2016

--

Bir Cannes Lions daha geldi geçti; başta reklam sektörü olmak üzere her yerde bol bol konuşulan proje sunumları bıraktı ardında. Bu yılki işler bir kez daha gösterdi ki insana yarar bir proje üretmek yaratıcılığın ve eğlencenin yine bir adım önünde. SHERPA’da biz tasarımın problem çözmek olduğuna inanıyoruz. Bu yazımızda da kullanıcı problemlerini merkeze alıp onları yaratıcılıkla çözen Cannes Lions işlerini inceledik.

Elektriksiz Klima: Eco-Cooler

Bangladeş’te kırsalda bulunan pek çok ev tenekeden yapılma; korkunç yaz sıcaklarıyla 45 derecelerin üzerinde yanan evlerde yaşamak ise halk için işkence. Bölgede elektrik başlı başına problem. Dolayısıyla elektriksiz çalışacak ve evleri soğutacak bir klima arayışıyla yola çıkan ajans soğutmanın doğasına iniyor; en içgüdüsel insan davranışını ürünün merkezine yerleştiriyor.

Dhaka merkezli, sosyal sorumluluk amacı güden IT şirketi Grameen Intel ile birlikte Grey Dhaka’nın ortak işi olan projede, dünyanın sıfır elektrikle çalışan ilk kliması üretiliyor. Klima, bir yiyeceği soğutmak için ya da yanan bir mumu söndürmek için ağzımızla yaptığımız üfleme hareketini bire bir kopyalayan pet şişelerden üretilmiş. Problemi tam on ikiden vuran klima projesi, düşük maliyetli, elektriksiz ve doğa dostu oluşuyla kalbimizin yanında Product Design kategorisinde bir Aslan kazanıyor.

Okuma-Yazma Alfabesi: Project Literacy

Tasarım problem çözmektir. Peki ya problemin ne olduğunu bilmiyorsak? Problemi doğru tanımlamak her şeyden önemli; üzerine bir bina inşa etmek istiyorsak mutlaka varlığından emin olmamız gereken sağlam bir temel. Sıradaki projede, dünyanın en büyük 10 probleminden 8’inin okuma-yazma bilmemekten kaynakladığını tespit ediliyor ve ana problemin bilinirliğini anlatmak üzere özel bir alfabe üretiliyor.

Bu kadar büyük bir problemin çözümü elbette bu alfabeyi yaratmak kadar kolay değil. Fakat proje sayesinde paylaşılan videolar, toplanan imzalar, Birleşmiş Milletler’e gönderilen dilekçeler ile okuma-yazma sorunu artık global öncelikler listesinde yerini değiştirmeye hak kazanıyor ve Health & Wellness kategorisinde Aslan sahibi oluyor.

Görme Engellilere Özel İlk Akıllı Saati: DOT.

Dünyada 40 milyon görme engelli var fakat teknolojik gelişmelerden neredeyse hiç yararlanamıyorlar. Son 20 yılda görme engelliler için geliştirilmiş, dokümanları Braille alfabesiyle (görme engelliler için kabartma alfabe) çevirip okunabilir kılan tek cihaz hem çok pahalı hem de kullanıcı dostu değil. Bu problemi fark eden Eric Ju Yoon Kim, dünyanın ilk görme engellilere özel akıllı saatini geliştirmiş.

Akıllı saat, Bluetooth ile telefona bağlanan bir cihaz ve gerçek zamanlı olarak akıllı telefonla yapılabilecek her şeyi Braille alfabesiyle çevirerek yapmayı sağlayan bir kol saati görünümünde. Saatin üzerindeki manyetik noktalar sayesinde mesajlar okunabiliyor, Facebook’ta gezinti yapılabiliyor, Google Maps’te gidilecek lokasyon aranıp yönlendirme alınabiliyor. Üstelik akıllı saat olduğu için her türlü uygulamayı geliştirmeye müsait açık kaynak sistemi bulunuyor.

Problemi tespit edip fikri ortaya çıkardıktan sonra mevcut alfabeyi sunan pahalı cihazın çalışma şeklini inceleyen proje ekibi, pek çok görme engelliyle bire bir görüşmeler yaparak akıllı saati yaratmış. Ürün henüz piyasaya sürülmeden de gerçekleşen prototip testlerde ise başarı oranı muhteşem: Braille alfabesini bilen görme engellilerin %90’ı ürüne bayılmış ve sadece 290 dolara satılacak olan ürün için sipariş vermiş. Bu başarıyla birlikte DOT. Cannes Lions Product Design kategorisinde Aslan almayı çoktan hak etmiş.

İnsanı ve yaşadığı problemleri merkeze koyan projelerin başarılı olmaması imkansız. Ve yeniden tasarlanarak çözülecek o kadar çok problem var ki! Önemli olan doğru soruları sorabilmek ve problemi doğru tespit edebilmek. İlham kaynağı olacak projelerin artması dileğiyle…

Originally published at blog.designedbysherpa.com on July 13, 2016.

--

--