İş verimliliğinizi nesnelerin internetiyle artırabilir misiniz?

Nesnelerin İnterneti ve Kullanıcı Deneyimi workshop’ıyla UX Alive’a katıldık.

SHERPA
SHERPA | EXPERIENCE DESIGN STUDIO

--

Geçtiğimiz haftalarda İstanbul’da gerçekleşen kullanıcı deneyimi konferansı UX Alive’da, Atölye Labs’in daveti üzerine Atölye Labs ve Userspots ile beraber gerçekleştirdiğimiz UX of IoT (Nesnelerin interneti ile kullanıcı deneyimi) workshop’ında katılımcıları, nesnelerin internetinden yararlanarak üretkenliklerini ve iş verimliliklerini artırmaya davet ettik.

“Designing IoT-based user experiences to increase productivity and collaboration in the workplace” başlığıyla ve birçok ülkeden yaklaşık 30 katılımcıyla gerçekleşen workshop’ta katılımcılara, işyerlerindeki çalışma deneyimlerini, internete bağlanabilen nesnelerden yararlanarak nasıl iyileştirebilecekleri ve verimliliklerin nasıl artırabilecekleri konusunda rehberlik ettik. SHERPA, Atölye Labs ve Userspots takımlarının öncülük ettiği workshop süresince, işyerinde verimliliği azaltan problemleri tanımlamaya ve tanımladığımız problemleri IoT dünyasının sunduğu olanaklardan yararlanarak çözmeye odaklandık.

Örnek bir problem ve örnek bir çözüm

Workshop, kısa süreli bir tanışma sürecinin ardından, IoT’nin ne olduğunun anlatıldığı bir sunumla ve bir vaka incelemesiyle devam etti. Katılımcıları workshop sürecinde yürüteceğimiz çalışma hakkında bilgilendirmek amacıyla, daha önce SHERPA Blog’da paylaştığımız, Bigumigu’nun da haberleştirdiği Boardsnapper’ı tasarlamamızın ardında yatan problemi ve çözümü tasarlarken izlediğimiz metodolojiyi inceledik.

İşyerlerinde çalışma verimliliğini azaltan ektenler neler?

IoT cihazlarının yazılımsal ve donanımsal yetkinliklerinden çok, IoT tabanlı bir deneyimi gerekli kılan problemleri tanımlamaya odaklandık. Workshop’ın ilk aşamasında, 4’er kişilik gruplara ayrılan katılımcılar, öncelikle çalışma verimliliklerini azaltan etkenleri beraber tanımladılar. İlk aşamanın sonunda her grup, odaklanmak istedikleri problemi diğer katılımcılarla paylaştı.

Bu problemlerin çözümünü tasarlarken hangi bileşenlerden yararlanabiliriz?

Her grup, bir önceki aşamada tanımladıkları ortak problemlere yönelik çözümlerini, Atölye Labs tarafından hazırlanan bileşen kartlarını ve masalarında bulunan post-it’leri kullanarak tasarladı ve görselleştirdi. Çözüm tasarımı süresince katılımcılardan hayal güçlerini özgür bırakmalarını istedik ve diledikleri sensörü kullanabilecekleri bilgisini verdik. Sıcaklık, uzaklık ya da nem algılayan bilinen sensörlere ek olarak, hayal ettikleri sensörleri de kullanmalarını istedik.

Farklı problemler, sıradışı bileşenler ve eğlenceli çözümler

Birbirinden farklı problemlere ve bambaşka yaklaşımlara odaklanan gruplar, tasarladıkları çözümleri kısa sunumlar yaparak tüm katılımcılarla paylaştı. Bambaşka ülkelerden ve kültürlerden gelen katılımcıların ortak problemlere odaklanabildiğine, birbirine yakın olduğunu düşündüğümüz problemlere bambaşka çözümler tasarlayabildiklerine tanık olmaktan büyük mutluluk durduk.

Boardsnapper workshop süresince görev başındaydı

Günlük hayatında SHERPA’da beyaz tahtanın fotoğrafını çekmekle yükümlü olan Boardsnapper’da workshop süresince bize eşlik etti. Twitter’dan kendisine #iot hashtag’iyle gönderilen tweet’leri workshop alanından çektiği bir fotoğrafla yanıtlayarak güzel anları bizim için ölümsüzleştirdi.

Davetleri için Atölye Labs ve Userspots’a, güzel iletişimleri ve yaratıcı fikirleri için ise tüm katılımcılarımıza çok teşekkür ederiz.

--

--

SHERPA
SHERPA | EXPERIENCE DESIGN STUDIO

We are digital experience designers, building the world of tomorrow with Paribu. http://sherpa.digital