Girişimciler için Temel Kaynaklar

Onur Yarar
4 min readFeb 23, 2017

--

Bu yazımda, her bir girişimci için ihtiyaç duyduğunda başvurabileceği bazı temel kaynaklardan bahsedeceğim. Paylaşacaklarımın, herhangi bir konudaki iş fikrinizin yeni bir girişime doğru evrileceği serüvende size çok yardımı dokunacak muhteşem içerikler barındıran kaynaklar olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Girişimci Muhabbeti

Girişimci Muhabbeti; -bana göre- Girişimcilik Ekosistemi’ne en çok katkı sağlayan ve bu alanda en çok değer üreten oluşumlardan biri. Barış Koçdur, Samican Tandoğdu ve Tuna Yaprak’ın teknoloji, girişimcilik, yeni nesil ekonomi, değişen endüstriler gibi konuları tartıştığı, zaman zaman başarılı girişim örneklerini ve tecrübelerini paylaşmak için girişimcileri konuk ettikleri haftalık Türkçe yayın ürettikleri değerlerden bir tanesi. Yaptıkları iş elbetteki bununla sınırlı değil. Oluşturdukları Slack Kanalı aracılığı ile girişimcilere, sadece girişimcilerle sınırlı olmayan çok başarılı bir etkileşim ortamı sağlıyorlar. Kısaca herkesin herkese rahatça ulaşabildiği ve fikir, görüş, tecrübe paylaşabildiği bir etkileşimli bir ortam meydana getirmişler. Bunun dışında bir de -bildiğim kadarıyla- periyodik olmayan zamanlarda girişimcilerin girişimleri ve tecrübeleri ile ilgili sunum-anlatım yapabildikleri ve fiziksel olarak bir araya gelinen bir organizasyonları var. İncelemenizi ve sıkı takip etmenizi öneririm.

Girişimci Muhabbeti haftalık podcastlerine internet siteleri, SoundCloud ya da Spreaker üzerinden ulaşabilirsiniz.

AngelList

AngelList; yatırımcıları, yetenekleri, kuluçka merkezlerini ve servis sağlayıcıları yeni girişimlerle buluşturan bir platform niteliği taşıyor. Özetle girişimcilerin LinkedIn’i de diyebiliriz. AngelList 2016 yılında, 460 yeni girişimin 190 milyon dolar üzerinde yatırım almasına olanak sağlamış. Hiç vakit kaybetmeden kayıt olup profilinizi oluşturun derim.

Startup Hukuku

Startup Hukuku, çok büyük bir ihtiyaca cevap verebilecek stratejik bir girişim. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün yeni girişimler piyasaya çıkmakta ve girişimcilik trendi her geçen gün daha da artmakta ve girişimlerin büyük çoğunluğu yazılım-bilişim-teknoloji alanlarında. Haliyle girişimcilerin neredeyse tamamı yaptıkları işlerin hukuki yönleri ve süreçlerinden bihaber olarak yola çıkıyorlar. Hukuk temelli bilgi ve deneyim eksikliğinden dolayı bazen çok büyük sorunlarla karşılaşıyor, bazen de gereğinden fazla enerji ve zaman kaybediyorlar. Bu can alıcı ihtiyaç için Okan Şencan ve Erdem Mümtaz Hacıpaşaoğlu hem avukat, hem yatırımcı, hem de girişimci gözüyle süreçlere geniş bir bakış açısı sağlamaya çalışmışlar. Girşimcilik Ekosistemi’ndeki paydaşların hukuken bilmesi gereken detayları makale, röportaj ve vaka çalışması şeklinde irdeleyen Startup Hukuku, partnerlerine danışmanlık çözümleri de sunuyor. Girişimcilerin iş planındaki ilk maddelerden birinin buraya uğramak olması gerektiğini düşünüyorum.

Startups Watch

Startups Watch, Girişimciler, girişim sermayesi sahipleri, yatırımcılar ve iş geliştirme uzmanları için profesyonel analizler ve veriler sunuyor. Yıllık ücretli abonelik sistemiyle çalışan startups.watch yatırım ve pazar analizine ihtiyaç duyanlar için önemli bir kaynak.

E-Girişim

E-Girişim, Girişimcilik Ekosistemi özelinde haber ve bilgi kaynağı niteliğindeki güzel bir blog. Türkiye ve dünyadan girşimcilik özelinde güncel haberlere ve görsel içeriklere erişebilirsiniz. Girişimcilik gündeminden kopmamak için günlük olarak ziyaret edebilirsiniz.

Foundrs

Foundrs, bir girişim için en basit haliyle hisse oranı hesaplama aracı. 15 soruya verdiğiniz cevaba göre sizin ve ortak olacağınız diğer girişimci partnerlerinizin girişimdeki hisse oranını hesaplıyor. Basit, kullanışlı bir site, bilmenizde fayda var.

Startup Resources

Startup Resources; kendi de bir girişimci olan Stuart Brent tarafından oluşturulan ve çok işe yarar araçların kategorik olarak indekslendiği bir site. Taksonomisi; aradığınızı bulmakta zorlanmayacağınız bir şekilde ölçüm, analiz, hosting, reklam, pazarlama, yönetim, tavsiye gibi ihtiyaç duyulan genel konu etiketlerinden oluşturulmuş. Örneğin CRM yazılımı ihtiyacınız var ama bu konuda hiçbir bilginiz yok. CRM kategorisi altında toplanan farklı yazılım alternatiflerini hızlıca inceleyebilir, detaylı bilgi edinmek ya da erişmek için verilen bağlantı aracılığı ile kaynağa doğrudan ulaşabilirsiniz. Sitenin kurucusu Stuart, mevcut içeriği kullanıcıların da yardım ve tavsiyeleriyle sürekli yenileyerek güncel tutacağını ifade ediyor. Güzel bir kaynak incelemenizde fayda var.

User Input

Yine bir Stuart Brent girişimi olan User Input, hedef pazarınızdaki 10 veya daha fazla gerçek kişiden size geri bildirim sağlayarak problemleri düzeltmenize yardımcı oluyor. Bunu website ve fikir diye ayırdığı iki ana başlık altında belirli bir ücret karşılığında yapıyor. Bir girişim fikri olarak olsun incelemeye değer olduğunu düşünüyorum.

Balsamiq

Balsamiq, özellikle mobil uygulama web teknolojileri konularında girişimde bulunacaklar için mockup hazırlama aracı olarak tanımlanabilir. Ücretli bir araç olan Balsamiq masaüstü uygulaması ve web app olarak kullanılabiliyor.

Meta Profiling

Meta Profiling, bir yetenek yönetimi sistemi. Girişiminiz için ihtiyacınız olan yetenekler, mevcut çalışanlarınızda bulunması gereken yetenekler gibi konularda çeşitli testler ve analizlerle size destek sunmaya çalışan bir İK destekleyicisi. Kategorize ettikleri testleri ve analiz konseptlerini incelemeniz girişiminiz için İK planlaması yaparken size ilginç fikirler verebilir.

Steve Blank ‘ın girişimciler için indekslediği araçlar başlı başına bir yazı konusu olduğu için onlara burada yer vermedim. Başka bir yazıda genel çerçevesiyle ayrıca anlatmaya, tanıtmaya çalışacağım. Önerilerinizle içeriği güncelleyip zenginleştirebiliriz.

“Bir girişimcinin girişimi için neler verebileceği değil, girişimi için nelerden vazgeçeceği önemlidir.” Entrepreneurların Hegel

--

--