4 frågor till Mattias Lundberg, psykolog och docent vid Umeå universitet

Mattias Lundberg. Foto: Mattias Pettersson.

Idag handlar många av oss såväl online som i fysiska butiker. När vi väl står i butiken eller är på väg att slutföra ordern på nätet är det olika faktorer som influerar oss att genomföra köpet. ShopGun har därför ställt fyra frågor till psykologen Mattias Lundberg, som även är författare och föreläsare, för att få reda på mer om psykologin bakom shopping.

I din bok “Det är sant — det stod ju i tidningen!” skriver du om hur mycket information som finns tillgänglig idag, men att det är svårt att avgöra vad som är tillförlitligt eller felaktigt. I vår tidigare intervju med hälsoinspiratören Mia Ånemyr påpekade hon att bara för att något är ekologiskt betyder det inte att det är hälsosamt. Hur viktigt är det att vara ifrågasättande när man ska handla och har du några tips kring hur man kan tänka inför köp?

Du ska alltid vara ifrågasättande. I dag finns det så mycket information och kunskap online som gör att du kan vara förberedd med ett antal frågor när du kommer till butiken. Ju mer kunskap du har, desto mindre utrymme finns det för butiken att dölja saker för dig. Medvetenhet är nyckeln till de flesta affärer!

Just inom shopping och psykologi har det talats om hur man påverkas av att fatta beslut när man väl är i affären. Det kan gälla allt ifrån musik till färger. Du som själv undervisar i psykologi och har forskat kring beteende, vad tror du är viktigt att tänka på för att se igenom detta?

Man ska gå in i ett köpläge med insikten i att försäljaren/företaget verkligen vill sälja. Det innebär att denne kommer att göra allt för att uppnå sitt mål. Kunskapen är ganska stor kring vilka saker som gör att vi köper mer och nyttjas flitigt. Exempelvis placering av varor, rabatter och exklusiva erbjudanden. Men även kunskapen om att vi i juletider ofta spenderar mer än vad vi har tänkt. Detta är av känslomässiga orsaker. Står du där och tvekar mellan julklapparna till ditt barn som kostar 150 kronor och 225 kronor, så finns det en röst som säger dig ”men visst är väl han/hon värd den dyrare”. Och det är inte försäljaren, det är din egen röst. Det viktiga är att du planerar innan vad du ska köpa, att du har kollat upp produkten och att du har en målsättning om vad den ska få kosta. Är det så att du känner dig säker på detta är risken mindre att du faller för ett erbjudande som du inte tänkt dig eller faller för din egen känslomässiga försäljare.

Enligt forskning är vi människor inte särskilt bra på att förutse framtiden och förlitar oss på hur vi känner oss för tillfället. Detta kan bidra till att man köper saker man tror att man behöver och gör att man kanske genomför fler impulsköp. Vad tror du motiverar oss att fatta impulsiva köpbeslut?

Ofta är det lustprincipen. Vi kan se oss använda prylen samma dag, eller om en vecka. Men vi är dåliga på att vara rationella och verkligen fundera igenom om jag behöver denna pryl om en månad, eller då det regnar etc.

Idag väljer många även att handla på nätet. Finns det några skillnader på hur man kan påverkas av köpbeslut där jämfört med i en fysisk affär?

Ja, framför allt upplever vi det enklare att köpa, men också att ångra oss när vi köper på nätet. Den upplevda enkelheten gör att vi gärna beställer, testar och har tanken om att lämna tillbaka. Men konstigt nog verkar det vara jobbigare att åka till ICA och lämna tillbaka paketet, än att åka och hämta ut det. Därför tenderar vi faktiskt att behålla, d.v.s. köpa, mer än vi har tänkt.