Ekomorsan: “Det finns en generell uppfattning kring att folk som lever hållbart har ett vitt skilt levnadssätt från en själv”

Lukas Ohlsson
ShopGun Sverige
Published in
2 min readAug 13, 2019

--

Angelica Zetterström.

Angelica Zetterström ligger bakom bloggen Ekomorsan och driver även podcasten Ecofashionista tillsammans med Erika Kvarnlöf. Ett genomgående tema i hennes olika kanaler är just hållbarhet och hon delar med sig av sitt intresse till sina följare. ShopGun har talat med Angelica, som bjuder på insikter kring bland annat inköp och om de vanligaste missuppfattningarna gällande hållbarhet.

Du har drivit Ekomorsan i ganska många år nu. Vad var det som fick dig intresserad av hållbarhetsfrågor från första början och har du under årens gång kunnat se ett större och större intresse för hållbarhet bland dina läsare?

Det som primärt drivit mitt intresse är en önskan om att i möjligaste mån skydda mina barn mot t.ex. alla skadliga kemikalier som kan ha negativ inverkan på deras liv. Före jag fick barn tänkte jag inte alls lika mycket på miljön och hur och av vad saker produceras. Mina läsare har alltid haft ett hållbarhetsintresse, eftersom bloggen alltid har haft det som primärt fokus, men min läsarkrets ökar ju hela tiden så kanske det är så att folk blir mer medvetna.

Hur gör ni för att spara på era matinköp exempelvis? Ekologisk mat kan många gånger vara dyrare, men använder ni er av digitala erbjudanden eller liknande för att få ett bättre pris?

Ibland passar jag på och köper sådant som jag ser är på extrapris fast det finns hemma i skåpen (t.ex. torrvaror), men annars försöker jag mest att inte handla mer än vad som kommer gå åt. Helt enkelt minska matsvinnet men borde absolut bli bättre på att nyttja erbjudanden.

Idag finns det många digitala lösningar tillgängliga som gör att man kan slippa hantera lika mycket papper — allt ifrån kvitton till reklamblad. Använder du några sådana lösningar för att minska din pappersförbrukning?

Vi försöker i största mån ta oss ifrån pappershantering. Har fakturor som e-faktura, satt upp en ej reklamskylt och tar gärna digitala kvitton där det går.

Vilka tycker du är de största missuppfattningarna kring att leva mer hållbart och vad har du för tips till de som går i tankar kring att börja leva mer miljövänligt?

Jag tror det finns en generell uppfattning kring att folk som lever hållbart har ett vitt skilt levnadssätt från en själv. Att man måste avsäga sig allt och bo i en koja i skogen. Det absolut enklaste sättet att leva hållbart, enligt mig, är att minska på sin konsumtion och handla mer medvetet.

Vi brukar fråga alla personer vi intervjuar om konton som inspirerar dem på Instagram. Har du några konton du vill tipsa om?

@erikakvarnlof

@ekoliv_

@amaliabrauns

@mariaanderzon

--

--