Matinspiratören: “Mitt stora intresse för mat började redan vid 11 års ålder”

Lukas Ohlsson
Jul 5 · 3 min read

Louise Henriksson, som driver både Instagramkontot @louisechf.se och bloggen louisechf.com, inspirerar sina följare dagligen med olika mattips och recept med fokus på hälsosam mat från grunden. ShopGun har talat med Louise för att få reda på vad som fick henne att börja dela med sig av matinspiration, hur hon planerar sina veckoinköp och vad hon har för favoritrecept.

Du har drivit både din blogg och ditt Instagramkonto ett tag. Vad var det som fick dig att börja dela med dig av matinspiration och recept?

Mitt stora intresse för mat började redan vid 11 års ålder och har sedan dess bara vuxit. Genom att dela med mig på min blogg och på mitt Instagram får jag utlopp för både mitt matintresse och för mitt intresse att skriva. Att fotografera mat och att göra det snyggt är ett intresse som växer för mig, jag älskar att titta på andras matbilder och inspireras otroligt mycket av det. Och går ständigt in för att bli ännu bättre och utvecklas ännu mer!

Det peppar mig otroligt mycket när jag märker att andra faktiskt är intresserade och visar uppskattning för det jag gör. Det är SÅ kul, ger mig drivkraft och framför allt så älskar jag alla dörrar som sociala medier öppnar för att inspirera och inspireras och att komma i kontakt med andra likasinnade.

Eftersom du lagar mycket mat, planerar du ofta din veckohandling och tar åtgärder för att spara på dina olika inköp?

Absolut! Det är roligt att planera för handling och veckomatsedel och det är nödvändigt för att underlätta i vardagen. Framför allt så sparar det både tid och pengar.

På söndagar sitter jag och min sambo ner och planerar kommande veckas matsedel. Vi brukar utgå från vad som finns i frys och skafferi samt ifrån butikernas olika erbjudanden för veckan. Därefter skriver vi matsedeln och inköpslista.

Ibland blir det förstås spontanköp, som för alla andra — men vi försöker vara medvetna, planera och undvika onödiga inköp.

För de som är intresserade av att börja laga mer mat, har du något favoritrecept du kan dela med dig av som är både hälsosamt och enkelt att tillaga?

Vitlöksfrästa kräftstjärtar och räkor! Antingen med pasta eller med zoodles för den som vill äta färre kolhydrater (pasta av zucchini). Det här är enkelt, snabbt och gott — precis den typen av matlagning som jag tycker allra bäst om.

Ingredienser, 2 portioner:

250 g färsk fettuccine eller zoodles

1 burk kräftstjärtar

1 burk räkor

1 bukett broccoli

1 knippe sparris

1/2 röd chili (spansk peppar)

1 msk rapsolja

1/2 citron

2 klyftor vitlök

ev riven parmesanost

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Om du kokar zoodles räcker det att koka dem ett par minuter. Dela sparrisen på längden, skär upp broccoli och hacka chili. Bryn sedan sparrisen och broccolin på medelvärme i olja, tillsätt chili och pressad citron. Hacka vitlök och fräs lite i oljan utan att den tar färg. Lägg i avrunna kräftstjärtar och räkor och låt dem fräsa med lite hastigt. Blanda skaldjuren tillsammans med pasta eller zoodles och servera direkt.

Du inspirerar själv många genom ditt Instagramkonto, men har du själv några konton du inspireras av i vardagen?

Oändligt många. Instagram är min absolut största inspirationskälla i vardagen. Inom matlagning är det främst @superfoodsweden, @healthybybea och @ceciliafolkesson som inspirerar med färgglad naturlig mat utan raffinerat socker och gluten, @matplatsen och @jessicafrej som har en härlig blandning av mat- och vardagsbilder samt @cheesy_travelers som delar mängder av bilder på snabbmat med mycket ost! Jag verkligen ÄLSKAR onyttig snabbmat — trots att jag själv går in för mat utan tillsatser och från grunden. Inga regler utan undantag!

ShopGun Sverige

Utforska reklamblad och få inspiration till din shopping. Upptäck erbjudanden i din närhet och planera din shopping med inköpslistor.

    Lukas Ohlsson

    Written by

    Communications Manager Sweden at ShopGun

    ShopGun Sverige

    Utforska reklamblad och få inspiration till din shopping. Upptäck erbjudanden i din närhet och planera din shopping med inköpslistor.