Najposjećenija hrvatska web stranica

Na vrhu- dnevno svježe vijesti i životni stil

U hrvatskom internet prostor vremenu, nakon web giganata (Google, Facebook i YouTube), ljudi najviše posjećuju news i lifestyle portale bilo da se radi o elektroničkim izdanjima dnevnog tiska bilo originalno zamišljenih web portala za vijesti. Unutar 30 najposjećenijih hrvatskih web stranica prema svježoj rang listi koju donosi Alexa gotovo polovina servira dnevne vijesti plus gomilu popratnog zabavnog sadržaja. Takav profil portala kod nas predvodi Index.hr koji se može pohvaliti i s odličnim globalnim rangom malo iznad 2600 mjesta. Jutarnji.hr je iza Indexa po broju ukupnih posjeta, ali ga pretiče po broju ženske publike. Pri vrhu posjećenosti su i 24sata.hr te vecernji.hr, a od lokalnih news portala prednjače Lika online i Dubrovački dnevnik koji rade odličan posao i drže ljude zainteresiranima. Na 3. mjestu našla se i glavna njuška među oglasnicima Njuškalo.hr što nam govori da je trgovina na malo uvijek bila draga narodu.

Coolinarika prelazi granice domovine

Nakon zadovoljenja gladi s friškim informacijama te maloprodajom većina će građana, po Alexinim istraživanjima, iskoristiti pogodnosti internet bankarstva ili će na centralnom forumu — Forum.hr, izmjenjivati iskustva i mišljenja sa sebi sličnom rajom. Velika većina, i to ne samo žena, inspirirat će se receptima na Podravkinom situ Coolinarika.com. Osim što je visoko rangirana kod nas, Coolinarika je iznimno popularna u BiH i u Srbiji. Gotovo polovina njezinih korisnika dolazi s prostora bivše države.

PROČITAJTE JOŠ: Milan Maglov — Iz revolta do zavidne karijere kao freelance Marketing Stručnjak

Škola, posao, pa razbibriga

Na 14. mjestu smjestila se Škole.hr, koji se pokazao vrlo korisnim portalom za školarce i roditelje. Kako bi to mnogi u stvarnosti željeli iza škole idemo na Moj-posao.net — čini se logičnim izborom u vremenima nezaposlenosti i prevladavajućeg nezadovoljstva građana s poslom koji imaju. Za stopu ih slijede portali zajedničkog nazivnika -udri brigu na veselje- stranice za razbibrigu, uzbuđenje, igru i sport: Igre123.net, Rezultati.com te Mojtv.hr . Osim što nudi informacije o TV programu, Mojtv je omiljen i kod igrača on line igra. Naime, jamb je ključna riječ koja vas vodi sa Google tražilice na stranicu.

Poslovni i Bug — dva specijalizirana portala pri vrhu

U top 30 naći ćemo i Prognoza.hr (od nedavno meteo.hr) koja nudi odgovor na prapovijesno pitanje: kakvo je vrijeme sutra? ali i Poslovni.hr, izvrstan portal o poslovanju i srodnim temama još uvijek više konzultiran od muške populacije. Tu je i portal Bug.hr — autoritet u pitanjima računalstva i informatike. Ljestvicu top 30 zatvaraju direktno.hr i Supersport.hr, još jedan portal bitan onima koji se klade.

Tko i kako broji — Alexa Internet

Informacije o prometu na stranici ključne su za odražavanje i razvoj bilo kojeg ozbiljnijeg portala, odnosno poslovanja. Osim ukupnog broja posjetitelja , bitan je i niz drugih parametara poput spola, dobi, stalnih korisnika ili tek u prolazu, pasivnih ili aktivnih, od kuda najčešće s mreže dolaze, te kamo idu…
Kako bi došli do tih dragocjenih informacija na usluzi stoje on line istraživačke agencije koje prate komercijalni internetski promet poput gemiusAudience te Alexa Internet.

Sidrome vam donosi Top 30 Hrvatskih stranica prema Alexi. Ovaj servis, u vlasništvu Amazona, prati promet više od 30 milijuna web stranica u svijetu. Putem razvijenih obavještajnih alata prikupljaju se podatci o korisničkom ponašanju te se prenose na stranicu gdje se pohranjuju, statistički analiziraju te tako formiraju bazu za poslovne izvještaje o internet prometu. Alexa osim toga prikazuje i konkurentsko okružje donoseći globalnu ljestvicu najposjećenijih web stranica. Kod izračun ranga stranice koriste se kombinirana mjerenja dnevnih jedinstvenih posjetitelja te pogleda stranice kroz protekla tri mjeseca.

Rang lista

Trenutna rang lista na Alexa zorno prikazuje koji su to najuspješniji portali i stranice u hrvatskom web prostoru. S liste koju donosimo uklonjeni su strani portali koje koristimo te su predstavljene samo domaće stranice kako bi konkurencija bila pravednija.

Top 30 Hrvatskih web stranica

[ultimatetables 1 /]

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.